25 Jan 2016

"Saya Tak Nak Masuk Syurga"

بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم و رحمة الله

gambar sekadar hiasan

[Harap maklum, bahasa rojak di bawah. Terima kasih.]


Terkejut dengan tajuk di atas?
Saya pun.

Sebenarnya, ada pelajar yang mengatakannya kepada saya. Ada juga dua peristiwa lain di mana pelajar lain pula mengatakan perkara yang lebih kurang sama.

Semoga perkongsian ini dapat membuka dan meluaskan perspective kita, dan dapat dijadikan satu renungan, inshaAllah.

SITUASI 1

"Saya tak nak masuk syurga"

Eh?
Pelajar berumur lebih kurang 10 tahun tak nak masuk syurga?
Seingatnya dulu, kalau ustazah tanya siapa nak masuk syurga, mesti satu kelas bersungguh-sungguh angkat tangan.. sampai ada yang melompat-lompat. Semangat nak masuk syurga.
Tapi dia pula...

"Kenapa awak tak nak masuk syurga?"

Matanya bulat, seperti terbayangkan sesuatu yang menggerunkan.
"Sebab nanti saya tak dapat jumpa kawan cina saya. Tadi ustazah kata orang Islam je yang masuk syurga, kan?"

Tarik nafas panjang.
Tak pasti macam mana nak teruskan.
Nak sebut tentang agama dan bangsa ke?
Atau tentang rahsia takdir Allah? Dia faham ke?
Mungkin boleh mulakan dengan sesuatu yang simple...

"Dalam syurga nanti, inshaAllah apa yang kita minta, Allah kasi. Awak boleh minta pada Allah untuk jumpa kawan tu." saya senyum reassuringly pada dia.

Dia tertunduk. Nampak tak berpuas hati dengan jawapan tu.
Dalam fikiran saya pula, seribu satu perkataan datang. Tapi tak dapat bina ayat yang sesuai untuk dia...ayat yang mudah difahami. Ayat yang dia boleh relate to, dan boleh terima.
Erh, macam mana nak kata ye...

Tiba-tiba dia bersuara.
"Dekat syurga ada WIFI tak?"

Terkesima.
Pula.

Rasa macam ada satu suara kecil yang seakan berbisik lembut di telinga,"al-Wahn..."
Ish.
Adik ni takut syurga sebab dia belum faham- bukan sebab dia pilih dunia over syurga.
Buat masa ni mungkin dia hanya kenal dunia. Jadi, logiklah kalau dia cuma cintakan dunia.

Bila dia tahu tentang keindahan syurga dan merasai cinta Allah, tentu dia akan berubah fikiran, inshaAllah.



SITUASI 2

"Maybe going to jahannam isn't that bad", dia kata. Wajah remajanya nampak begitu bersahaja.
Sedar atau tidak apa yang dia katakan tadi?

"Why do you say that?"
Nak tahu juga.

"Because, you know. Yeah we'll be punished and everything. But we'll be going to heaven anyway."

Teringat sesuatu yang pernah terbaca dulu...

"Bayangkan kita disuruh duduk di dalam tandas yang kotor dan jijik.
Najis, darah, dan nanah merata-rata. 
Berapa lama kita boleh tahan?
Satu hari?
Satu jam?
Satu minit?

Masuk sesetengah tandas awam pun kita tak tahan. 

Inikan pula neraka.
Bukan sahaja darah dan nanah menjadi hidangan, tapi keliling kita api yang dah marak terbakar beribu tahun. Tambahan pula kita di situ bukan saja makan angin- kita akan diseksa."

Baru mula tarik nafas untuk kongsikan dengan dia, dia bersuara lagi.

"You know what?", matanya bulat berkaca sedikit. Macam baru dapat ilham.
"Imagine if something wrong happened when the wahyu came down, and that the description of heaven is actually the jahannam- and what we thought was jahannam was actually heaven all along. And we've been praying for the wrong thing!", dia tergelak sedikit.

Istirghfar panjang.
Boleh pula terfikir macam tu.
Dia tak tau ke?

Oh.
Mungkin juga.
Dia belum tahu dan belum faham lagi.

Kalau dia tahu yang Allah tu tak macam manusia, dan tak akan buat salah;
kalau dia tahu gambaran syurga dan neraka yang diberikan dalam al-Quran;
kalau dia tahu beribu tahun lamanya kita akan diazab di neraka (na'udzubillah min dzaalik),
mesti dia tak akan berkata begitu.




SITUASI 3

"I don't want to go to syurga"

Allah, ayat ni lagi.
Ok, relax.

"Kenapa?" Saya tanya sambil memandang tepat wajah si kecil tu.
Nampak tenang dan yakin.

"Because I like it here. I want to stay here. I want to go to Indonesia again, and see all the beautiful things..."

Okeeeyyy~

"Sebenarnya kan, syurga tu laaaaaaaaaaaagi best dan laaaaaaaaaaaagi cantik. Kalau kita nampak tempat cantik dekat sini, syurga tu seribu kali lagi cantik sebenarnya!"

Terus panjang lebar ceritakan keindahan syurga padanya.
Dia diam.

"Can we see Allah in the syurga?"
"InshaAllah, boleh!"

Dia tersenyum lebar, lalu terus sambung buat tugasan di buku kerja.



.....................

Anak-anak ni sebaiknya kita dedahkan dan kenalkan tentang islam, dan tentang agama sejak dari kecil lagi. Ibu dan ayah memainkan peranan yang sangat penting dalam hal ni. Sebab tu kita sendiri perlu belajar dan ambil tahu tentang agama. Bukan hantarkan anak ke sekolah agama dengan harapan dia akan jadi anak yang soleh/solehah. Sekolah itu "step 2". Didikan di rumah itu "step 1". 

Kata orang, "tak kenal, maka tak cinta". 

"Carilah ilmu mengenal Allah,
tanamkan takut neraka Allah.
Semaikan harap syurga Allah,
carilah keredhaan Allah..."
'
[Raihan, Merayu Rindu]




Semoga Allah memelihara kita semua, aamiin.
Allahua'laam.
Assalaamu'alaikum.

14 Dec 2015

Al-Fatihah Buat Sekeping Hati

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله 



Al-Fatihah buat sekeping hati.
Yang semakin lapar dari hari ke hari.
Zikir yang diidamkan masih lagi dinanti.
Hanya dendangan dunia yang sering diulangi.

Al-Fatihah buat sekeping hati.
Hati yang sangat merindui Penciptanya.
Kian hari kian jauh terasa.
Semakin jauh tenggalam dalam urusan dunia.

Al-Fatihah buat sekeping hati.
Yang mendambakan keredhaan hakiki.
Pintanya terkabur oleh pinta duniawi.
Duniawi yang meminta tanpa henti.

Al-Fatihah buat sekeping hati.
Sedekah (Al-Fatihah)nya masih belum diterima.
Kerna si pemilik sering tidak mengendahkannya.
Disangka si hati tiada pentingnya.

Andai kita dapat lihat keadaan sebenar hati, 
Pasti Al-Fatihah akan kita sedekahkan tiap hari. 
Untuk iman yang masih tidak mencukupi, 
Untuk diri yang masih tidak sedari. 



"Sesungguhnya dalam diri manusia itu ada seketul daging. Jika daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota badannya tetapi seandainya daging itu rosak dan kotor, maka kotor dan rosaklah seluruh anggota badannya. Daging yang dimaksudkan ini adalah hati."
(Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Nu'man bin Basyir)

Allahua'laam.
Assalaamu'alaikum.

23 Oct 2015

Focus Points Dalam Solat

بسم الله الرحمن الرحيم 
Assalaamu'alaikum wr. wb.

Apa khabar. :)
Terima kasih sebab sudi jenguk ke blog yang tak seberapa ni. Sambil-sambil tu, bolehlah tolong sapu-sapu sikit ye. Berhabuk sikit blog bulan ni. :3

Saya nak kongsikan sesuatu yang tiba-tiba Allah ingatkan pada diri yang selalu terlupa ni. Dan sebab ianya bermanfaat pada saya, rasa teringin untuk kongsikannya bersama. Semoga bermanfaat juga, inshaAllah.



Teringat satu ketika dahulu,  terdengar di radio IKIM tentang beberapa points dalam solat yang kita perlu fokus lebih sikit untuk tingkatkan kualiti solat. Er, harap tak silap faham. Solat tu dari awal hingga ke akhirnya harus kita fokus. Ia bukan rutin badan, tetapi ianya satu ibadah yang memerlukan consciousness of our mind, body, and soul. Cuma ada beberapa points dalam solat yang digalakkan untuk kita fokus 110%.

Fokus di sini bermakna kita hayati setiap kalimah yang dibaca. Kita sebut bukan sahaja di bibir, tapi di minda, dan di dalam hati juga. Cuba untuk baca setiap kalimah dengan penuh keikhlasan. Haa, kalau kita tahu makna bacaan solat, inshaAllah laaaaagi senang nak buat ni. Jadi, kalau selama ni kita cuma baca apa yang dihafal semata, kali ni kita cuba perbaiki.

Untuk tips menambah rasa khusyu' dalam solat yang lain, bolehlah klik di sini. :)

Ok.

Berbalik kepada perkara yang saya nak kongsi sebenarnya: 'focus points' untuk tingkatkan kualiti solat. Harap maklum, saya pasti ustaz di IKIM.fm tu ada kongsikan beberapa points lain. Tetapi ini sahaja yang saya mampi ingat buat masa ni. Jadi, mana yang salah harap betulkan, inshaAllah. :)

1. Bacaan Surah Al-Fatihah


Surah ni antara rukun solat. Kita wajib membacanya dalam setiap rakaat, setiap waktu solat. Kita dah selalu sangat membacanya, sampai ia terasa sebagai satu rutin. Bila sesuatu dah jadi rutin, perbuatan itu akan automatic; dah tak ada feel (eceh.heh).

Dan sebab itulah, kita perlu fokus lebih sikit. Sebab kita senang sangat terleka dan masuk mode automatic bila membaca al-Fatihah. Apalah gunanya baca surah lazim panjang-panjang, merdu-merdu, lunak-lunak, kalau rukun solat entah ke mana- ye idok?

Jadi, bacalah semula terjemahan al-Fatihah. Faham dan hayati maknanya. Masa solat, baca perlahan-lahan. Sebutkan pada bibir, dan dalam hati. Serahkan semua fokus kita hanya kepada Allah.


Ustaz di radio IKIM itu tekankan pada ayat di atas. Semasa membaca ayat ini, berserahlah sepenuhnya kepada Allah. Fikiran kita, jasad kita, dan ruh kita. Lupakan dunia, manusia, harta, dan kerja. Lupakan semuanya buat seketika, dan berserah kepada Allah yang Maha Memiliki.

Sebab tanpa Allah, apalah urusan dunia kita.

2. Sujud



Sujud adalah satu detik dalam hidup kita di mana kita berada saaaaaaaangat dekat dengan Allah. Sebab tu kita digalakkan untuk banyakkan berdoa ketika bersujud.


أَقْرَبُ مَا يَكُونُ الْعَبْدُ مِنْ رَبِّهِ وَهُوَ سَاجِدٌ فَأَكْثِرُوا الدُّعَاءَ 

“Posisi paling dekat antara hamba dengan Rabbnya adalah ketika sujud, maka perbanyaklah kalian berdoa.” (HR. Muslim No. 482)

Masa sujud tu, pastikan setiap anggota badan kita terletak dengan betul.
Tapak tangan kita, kaki kita, lengan kita, dahi kita, badan kita.

Let our body and heart be aware and conscious of the fact that we are currently doing a sujud; that we are currently near to Allah. Let your heart go to its Creator, dan berdoalah dengan seikhlas hati.

Selain berdoa, jaga bacaan solat ketika bersujud juga. Hayati maknanya, dan yakin dengan ucapannya.

3. Tasyahhud



Ucapan kalimah "ashhadu an laa ilaha ilallah, wa ashhadu anna Muhammada rasulullah" bukanlah ucapan biasa. Ia adalah satu ikrar- satu penyaksian. Perlu ada rasa yakin dengan keyakinan yang sangat meyakinkan bila mengucap 2 kalimah syahadah ini.

You must really mean it when you say it.

Tak ada keraguan. Tak ada was-was. Dan bukan ucapan yang kosong/tak bermakna.

Sekali lagi, baca semula terjemahan 2 kalimah ini, fahamkan ia, dan hayatilah ia.

---

Itulah antara focus points dalam solat yang kita perlu benar-benar rasa ikhlas dan yakin- bukan sahaja dari segi bacaan, tapi dari segi consciousness jasmani dan juga rohani.

Semoga ia bermanfaat, dapat membantu kita tingkatkan ibadah, dan dekatkan diri dan hati pada Allah, inshaAllah. :)

Semoga Allah menerima setiap ibadah kita, dan ampuni kesalahan kita, inshaAllah.
Selamat beribadah~

Allahua'laam.
Assalaamu'alaikum.

PS: Maaf ayat rojak. ^_^v