Layouts


NEWLY ADDED
MusimBunga Designs





Qurcya's Production Layouts


(best result with normal screen computers)









Leave a comment or tag if you want to use any of them. :)

Selangor

Assalamualaikum semua! :)
Qur summarise sedikit sebanyak apa yang terjadi semasa bercuti di Malaysia hari itu ya?

27 Disember,Sabtu
Pagi tu- Qur,mak & taufiq naik bas express dari Larkin,turun stesen bas Serdang.

Stesen Serdang- Tunggu kedatangan makcik Qur yang akan menumpangkan kami di rumahnya.

Sedang menunggu tu- Ternampak sesusuk tubuh yang agak familiar... Rupanya abang Azwan FarEast.
Terbeliak mata.hehehe. Tapi tak sempat petik gambar.Makcik Qur dah sampai.huhu.

Petang tu- Duduk bersembang bersama makcik di rumahnya sambil menunggu masuk waktu Marghrib.

Usai sembahyang- Kami bersiap-siap untuk ke Gig Nasyid yang kebetulan ada di Serdang tu.

Di gig tu- Muslimah tak ramai.Tapi mereka semua peramah sangat. :)

Beberapa minit kemudian- Kelihatan ahli kumpulan Varian masuk ke dalam bilik gig tu. Mereka duduk betul-betul sebelah Qur.huhu.Tapi sorang pun tak perasan. Mirwana tak dapat datang sebab abang Akmal balik kampung dan abang Naim baru je mendapat seorang lagi putera. Tahniah! :)

Gig tu- Alhamdulillah,Qur suka sangat sebab persembahannya semua mantap-mantap!
Yang Qur paling kagum sekali adalah kumpulan InTrackSee.Harmoni mereka best sangat!SubhanAllah... Ada juga satu kumpulan nasyid muslimah bernama SOFEA. Suara akak-akak tu pun best. :) Persembahan Varian pun tersangatlah best.Lebih-lebih lagi lagu Syahadah yang mereka buat sebagai opening performance mereka tu.




Tamatnya Gig- Gig tu habis agak lewat.Alhamdulillah rumah makcik Qur tak jauh dari tempat gig tu.Hanya selangkah dua je.huhu.. Sempat juga Qur bergambar dengan akak-akak kumpulan SOFEA dan abang-abang Varian. :D


Akak-akak ni peramah gak.Best je bual dengan dorang. :)

Malam tu- Susah nak tidur. Bukan sebab excited tapi sebab Taufiq tak boleh diam. Macam kera kena belacan. eheh.

28 Disember,Ahad
Pagi tu- Kami menunggu ketibaan bapak dan Luqman dari Singapura.

Tengahari tu- Bapak sampai dengan menaiki kereta. Qur,Taufiq dan Luqman keluar rumah dan petik gambar puas-puas sebelum meninggalkan rumah tu.






Petang tu- Kami ke rumah lagi seorang saudara di Bangi pula. Best.Ada buai. hehe. Selepas tu kami teruskan perjalanan untuk pulang ke tanahair..




(tengok cahaya matahari tu.Heart-shaped kan?SubhanAllah..)


Dalam pukul 7 gitu- Kami terpaksa berhenti berehat di sebuah hotel sebab jalan terlampau sesak.Bapak pun dah penat..kesian bapak..Alangkah baiknya kalau Qur dah ada lesen memandu..hehehe.

Di Hotel- Kami berehat sebentar di New York Hotel. Cantik juga hotel tu.Bersih dan luas. Yang paling best adalah tingkap bilik hotel tu. BESAR! huhu.


Malam tu- Kami menonton Vietnam vs Thailand di TV. Rasa tak puas hati bila Thailand dapat 1 gol. Penat terpekik terlolong,kami berhenti menonton dan terus tidur. penat uiii... huhu.

29 Disember,Isnin-Awal muharram.
Pagi tu- Usai membersihkan diri,kami menonton TV lagi sementara menunggu adik-adik mandi.
Semasa menonton Channel News Asia,Qur dapat tahu yang Vietnam menang bola. Lalu Qur terlompat keriangan. Jangan ditanya.

Siang tu- Usai sarapan pagi,kami ke stesen bas Larkin untuk menaiki 170 untuk pulang ke tanah air yang tercinta..hehe. Oh,kastam baru kat johor tu,cantik lah juga.Besar dan luas. Nak jalan pun penat.hehe.. Tapi oklah..tak lah teruk mana pun..huhu.


-------------------------------------------------------


Itulah summary cerita Qur.
Assalamualaikum.

Ma'al Hijrah

Assalamualaikum ya akhii wa ukhtii. :)

Alhamdulillah,bertemu juga kita dengan awal Muharram,tahun 1430H.
Semoga kita semua menjadi hambaNya yang lebih beriman,bertaqwa dan berjaya,insyaAllah.

Semoga Allah menguatkan lagi iman kita kepadaNya,
memberi kita kesihatan untuk terus beribadah padaNya,
memberi kita kesabaran yang cukup untuk menempuhi cabaran hidup yang tiada henti,
menenangkan hati dan jiwa kita di saat-saat yang tertentu
dan semoga kita semua berjaya insyaAllah di dunia yang sementara ini dan juga di akhirat kelak,insyaAllah.

Doa Qur,agar kita semua menjadi hambaNya yang jauh lebih baik dari tahun sebelumnya...

Sebenarnya,Qur baruuuuuu je pulang dari Malaysia ni.
InsyaAllah,seusai upload gambar-gambar dan video,Qur akan ceritakan tentang holiday Qur ke Malaysia buat kali kedua pada cuti Disember ni. :)

Assalamualaikum. :)

Ustaz Arab Berbual Melayu ;)

Assalamualaikum.

Ni,Qur nak kongsi satu video ni..
Dah lama gak Qur jumpa video ni..tetiba je rasa nak kongsi.

Ni video ustaz mesir yang fasih bual bahasa melayu tapi loghat kelantan.
Sungguh,terngangah mulut Qur masa pertama kali tengok video ni.
SubhanAllah...

Tak percaya?Haa,tengoklah sendiri.


Tutup mulut tu..nanti lalat masuk.


SubhanAllah...hebat kan?
Kalau ustaz tu boleh bual macam tu,kenapa kita tak boleh pula?
Semoga selepas menonton video pendek ni,kita lebih bersemangat untuk belajar bahasa arab,bahasa Al-Quran..insyaAllah...

Assalamualaikum.

What It Really Is

Assalamualaikum dear healthy readers!

Alhamdulillah,i woke up this morning,feeling much,MUCH better than yesterday.
My appetite was back (i lost my appetite yesterday.Didn't eat anything except 1/8 of a McChicken and few sips of chicken porridge) and i felt like eating lontong goreng.
So that's what mum's cooking at the moment.

Then as i was watching Early Edition on TV this morning,my stomach made an encore orchestra performance.
I drank some milk but everything seems...i don't know.. undigested?
Its like its all stagnant in there.

Then my giddy spells returned.Dad reminded mum to tell me to take lots of rest.
I will,insyaAllah.After posting this entry.

I was talking to Hudzy dearest this morning.Felt much brighter when i got to talk to her.
Then she asked me what has caused the stomach flu.
I told her the truth;
I don't know.
So,feeling curious,i googled it up and found this short article on Stomach Flu.



Stomach flu is an illness called gastroenteritis (gas-tro-en-tuh-rye-tus), which is usually caused by a virus. [ohh...]
Someone who gets gastroenteritis might have stomach cramps, nausea , throwing up, and diarrhea .[yep.dah kena dah..] He or she will probably feel pretty sick for a day or 2 but will then get better. [insyaAllah,amin. ]

There is no vaccine or cure for gastroenteritis.[yips!] If you have it, you'll want to rest until you feel better. [ahh..ok..] If you're throwing up, don't eat solid food.[lontong goreng...] Instead, sip fluids, such as water, or chew on bits of ice.

Your mom or dad also might give you an oral rehydration solution.That's a fancy name for those special fruit-flavored drinks and Popsicles that contain carbohydrates and electrolytes - stuff your body can get low on when you're dehydrated from diarrhea or throwing up.

Once you stop throwing up, drink more clear foods and drinks such as warm chicken broth, popsicles, and gelatin. When you start to feel better, try eating bland foods like toast, pretzels or crackers, bananas, and plain noodles. As your digestive system returns to normal, you can gradually go back to eating what you usually do.



So,that's what it really is.
Upon reading that,i really have to go rest right now.
Not feeling too good.
Assalamualaikum.

Stomach Flu

Assalamualaikum.

Baiklah,awal sekali,Qur nak cakap sorry kepada sesiapa yang telah di-tag tapi tak suka.
Lain kali Qur tak buat lagi k? :)

Stomach flu.
Qur kena.

Pepagi lagi,dalam pukul 6 lebih,Qur tersedar dari tidur dengan perut yang ber'orchestra'.
Qur ingatkan cuma lapar biasa je..sekali rasa mabuk sepuluh macam...
Lepas tu...

Qur termuntah.Alhamdulillah dalam bilik Qur ada beg plastik.Sempat juga Qur capai beg plastik tu..Kalau tak..huhu..
Lepas tu kan-
Hmm..i'll spare you the gory details lah ye? :)

Siang tu,mak teman Qur ke klinik.
Alhamdulillah,klinik dekat rumah Qur tu bukak walaupun hari ini public holiday.
Doktor kata,Qur kene something macam stomach flu...
Sebab selalunya orang yang sakit stomach flu ni kena demam..
Masa tu Qur belum demam lagi.

Dah balik rumah,usai makan ubat,Qur rehat lagi.
Bangun rehat je,Qur demam.
Sah lah tu Qur kena stomach flu.

Dah lama tak sakit ni... Merana sekejap.
Tapi Qur teringat ayat لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا. Terus tak jadi merana.
Qur pasti,ada hikmah disebalik penyakit Qur ni.

Sekarang ni,Qur tak ada selera nak makan.
Doktor kata,Qur kena makan makanan yang cair2 seperti bubur...
Dia pun suruh Qur minum air garam.
Hehe,bukan air laut tapi isotonic drink seperti 100 plus,h-two-o dan yang sewaktu dengannya.

Alhamdulillah,sekarang ni,demam Qur dan beransur pulih.Perut pun dah ok sikit.
Cuma mabok ni je yang tak hilang lagi....
Doakan kesihatan Qur ye?insyaAllah...

Baiklah,di sini sahaja untuk hari ni.
Assalamualaikum.

Just-For-Fun Survey

Assalamualaikum. :)
Dian made me do this survey.
So,i'll do this just for fun.Hence,not all the answers are true. ;)

1. Do you have secrets?
& do you?

2. Would you fall in love with a boy/girl younger than you?
& jodoh di tangan Allah... :)

3. How long do you intend to wait for someone u really love?
& Me?*count fingers* 6 years time? :P

4. What would you do with a billion dollars?
& Billion? oh,where do i begin? haha!

5. Will you fall in love with your best friend?
& if he's a guy lah...not forgetting,jodoh di tangan Allah. :)

6. Which is more blessed, loving someone or being loved by someone?
&both. actually,it goes around tau. when u love someone,others will love u back. so,both lah. :D

7.List out 10 favourite things that u like
1. internet (kalau computer takde internet pn apa guna,kan?hehe)
2. handphone (sebab ada banyak lagu. :D)
3. my room... (ada katil .hehe)
4. my book collection..
5. Al-
6. Q
7. U
8. R
9. A
10. N. :)

8. If the person you secretly like is already attached, what would you do?
& move on..~ takkan nak dok tunggu je kot..huhu

9. Is there anything that has made you extremely happy?
& extremely happy?no,not yet. *winkwink*

10. What makes you sad?
& Hmmm...ermmm... oh- filem hindustan. haha

11.. How would you see yourself in 10 years time?
& still human,older,wiser.idk.

12. Who is currently the most important people to you?
& all the loved ones. :)

13. What is being regarded as the most important thing in your life?
& my religion

14. Would you rather be single and rich or married and rich?
& married & rich. Kaya2 tapi single kan bosan....

15. What is your favourite colour?
& none at the moment.

16. If you fall in love with two people simultaneously, and both of them do the same, who would you pick?
& and both of them do the same?maksudnye???

17. Would you forgive and forget no matter how horrible a thing the someone has done?
& yes,insyaAllah. :)

18. What do you want to tell the someone you like?
& ni maksudnya macam crush eh? idk. hehe

19. If there is a choice between lover and friends,which will you choose?
& depends lah.tengok situasi.

20. Do you believe that there's "True Love"?
& Yep.

6 ppl who's goin to do this survey:
& Syaira H
& Hairul
& Nazzy
& Dayah
& Nab-eyla
& Nashriqa

Enjoy!
Assalamualaikum.

Al Kisah...

Assalamualikum...

Baiklah,meh Qur summarise sikit tentang kejadian malam kelmarin,pada tarikh 20hb Disember 2008.

Petang tu...
Qur jumpa dengan Syaira Hamzah untuk ke Expo Hall 2 sebagai sukarelawan untuk membantu acara Forum Perdana Ehwal Islam yang buat pertama kalinya diadakan di Singapura.
Alhamdulillah...

On The Way tu...
Semasa nak ke Tanah Merah,di dalam MRT,Qur dan Syaira terlihat seorang budak kecil.Agaknya dalam 4 tahun kot.Budak perempuan.
Comel sangat! :D

Sedang leka melihat gelagat dia,tiba-tiba-
Phtuuuiiiii!
Dia ludah di tingkap MRT.
Maka hilanglah segala selera untuk melihat dia lagi....

Di Expo Tu...
Kami disuruh untuk tolong isi Goodie Bags.
Best juga.Lucu betul tengok gelagat makcik-makcik yang tolong bersama. Kecoh! haha.
Alhamdulillah,mereka semua baik-baik dan sangat peramah dengan kami. :)

Semasa Forum Dah Nak Mula Tu...
Qur dan Syaira diberi tugasan untuk menjual kalender Madrasah Al Irsyad.
Selepas itu,kami disuruh menjadi Usher di pintu pula.
Sambil tersenyum dan memberi salam,kami disuruh memberi goodie bags kepada para tetamu juga.
Lenguh tangan pegang goodie bags belambak-lambak. Dah bertambah muscle dah ni.huhu...

Masa Forum Dah Mula Tu...
Dengan penuh kiasu,Qur dan Syaira cepat-cepat cari tempat duduk takut tak dapat seat.Kita betul-betul nak tengok Forum tu.huhu.
Acara dimulakan dengan persembahan oleh Hafiz Hamidun. Dia mendendangkan beberapa lagu yang Qur tak pasti tajuknya sebab Qur duduk di belakanggggggg sangat. Dan sound system tidak begitu terang.
Selepas Hafiz Hamidun,giliran Irsyadee pula untuk ke pentas.

Usai itu,bermulalah Forum Perdana Ehwal Islam...

Forum tu...
Alhamdulillah,walaupun Qur tak nampak muka ahli panel dan moderator akibat tak bawa specs(specs Qur dah pecah.belum buat baru lagi..hehe) dan konsentrasi yang agak terganggu sebab ada seorang budak lelaki kecil ni yang asyik terpekik-terlolong,pada Qur,forum tu sangat bermanfaat.
Hujah-hujah oleh ahli panel tak kurang hebatnya. Ustaz Fatris dan Ustaz TM Fouzy pun,subhanAllah... :)
Dan moderatornya pun tak membosankan. Ye tak Syaira? ;)
Hafiz Hamidun pun tak lokek lawaknya sebagai host acara itu.
Alhamdulillah...

Masa Nak Pulang Tu...
Forum itu tamat pada jam 11 malam.
Gedebak-gedebuk,dalam pukul 11.30 baru Qur dan Syaira keluar dari hall itu.
Tiba di stesen MRT Expo,kami dikejutkan dengan sebuah kejutan yang sangat mengejutkan.
TRAIN UNTUK KE WOODLANDS DAH HABIS!

Pening kepala kami memikir.
Qur pun talipon abang di rumah.Kata abang,suruh ke Tampinis dan naik bas 969(?) untuk ke Woodlands. Tapi abang kata,kemungkinan bus dah habis juga. =.='
Kami hanya berserah kepadaNya...
Kami pun ke sana dengan penuh harapan. Malangnya,service bus 969 tamat pada jam 11.45.
Qur lirih ke jam tangan- 12.03am .

Air mata pun bergenang.
Qur pun call rumah.Mak yang angkat. Mak kata,suruh call Taufiq.(Taufiq pun menjadi sukarelawan di sana.Dia dan beberapa lagi pelajar-pelajar Irsyad.) Mak menyuruh kami pulang bersama.

Qur pun call Taufiq.Dia masih di Expo.Katanya,MRT dah habis. duh?
Panjang berbual,akhirnya kami membuat keputusan untuk menaiki taxi dari Tampinis,terus ke Expo untuk mengambil Taufiq dan Harith(adik Syaira yang juga menjadi sukarelawan) dan terus ke rumah Syaira dan akhirnya ke rumah kami.

Alhamdulillah,apek driver tu baik hati.
Sanggup dia ke sana ke mari menghantar kami. (eh,rhyming lah! :D)

Di Dalam Taxi Tu...
Qur dah ngantuk dah.Tengok jam,dah pukul 12 lebih.Nak masuk pukul 1 dah...
Seram juga pulang malam-malam begitu.
Menyesal sangat tak terfikir tentang service mrt.
Tapi Alhamdulillah,ini adalah satu pengajaran untuk kami...

Maka itulah serba sedikit tentang kejadian di Forum Perdana hari tu... :)
Oh,Qur tak petik gambar sebab...sebab...sebab...
Haa.Tulah sebabnya.

Sekarang,Tag yang ditag oleh bro Hairul pula.



A) People who have been tagged must write their answers in their blog.
B) Tag 8 people to do this quiz. (Those that are tagged cannot refuse.)
C) Continue this game by tagging 8 other people.

1.Azlina
2.Syaiwa
3.Farah
4.Kak Afzan. hehe..jangan marah ha...
5.Kak Sakinah
6.Humaira'
7.Fifa
8.Nuraini

1.What have you been doing recently?
>erm..ah.. tulah.

2.Do you ever turn your cell phone off?
>Never.Dia suka teroff sendiri.

3.What happened at 10am today?
>What happened?Where?Here?Ntah.

4.When did you last cry?
>heeeheeeheeee~

5.Believe in fate/destiny?
>Yep.

6.What do you want in your life now?
>*scratch head*

7.Do you carry an umbrella when it rains or just put up your hood?
>carry umbrella untuk apa?i open the umbrella lah.. =.='

8.What's your favourite thing to do on the bed?
>Sleep. what else?

9.What bottoms are you wearing now?
>Track pants. tu pun nak tanye...

10.What's the nicest things in your inbox?
>erm..uhh...

11.Do you tend to make the relationship complicated?
>no.nyusahkan hidup je..huhu

12.Are you wearing anything borrowed from anyone?
>nope.

13.What was the last movie you caught?
>Harry Potter and the goblet? Or was it Order Of Pheonix? Oh yes,order of pheonix. :D

14.What are you proud of?
>Hurmm....*scratch head*

15.What does the oldest text msg in your inbox say?
>Jap eh,i go check. *checking*

16.What was the last song you sang out loud?
>chorus Pergilah Dunia. Best! :D

17.Do you have any nicknames?
>Erm...entah eh..

18.What does the newest text say?
>Ah,jap.I go check again. *checking*

19.What time did you go to bed last night?
>2am i think?

20.Are you currently happy?
>Alhamdulillah...

21.Who gives you the best advise?
>uhhhhhh.....

22.Do you eat whipped cream straight from the can?
>Nope.

23.Who did you talk on the phone last night?
> nobody

24.Is something bugging you now?
>Nope.Nothing.

25.Who was the last person to make you laugh?
>Hehe.. The cast of Mind Your Language. :D



Alhamdulillah,dah siap pun...

Well,Huda's going to NS this 27th. I wish you all the best Hudzy!
Go become the she-hulk you really are! :P

Hmm..dengar-dengar bapak macam ada rancang nak balik kampung hujung minggu ni..
Dah lama tak ke sana.
Masa Hari Raya Aidilfitri tak ke sana...Hari Raya Haji pun tak.
Boleh tahan excited juga ni.Dah lama tak rasa suasana kampung.

Baiklah,itu sahaja untuk hari ni.
Assalamualaikum. :)

When nothing is simply nothing

Assalamualaikum fellow bloggers and bloghoppers! :)

Initially,since about 2 days ago,i've been wanting to update.
But alas,my fingers and mind just wouldnt budge.
tkde connection kot.

Well,when my mood comes,i'll update about me and Syaira H going to Forum Perdana Ehwal Islam,and also the tag thingy that bro Hairul has tagged me with.

Oh yes.New layout.Preety simple i guess.
I've been making dozens of layouts for the past few days because i was getting bored of the previous one.
Yet,tak ada yang berkenan di hati.huhu..

So that's all for today.
Nothing interesting.

Oh wait,there is!
This Saturday,there's an Underground Nasyid Gig featuring Far East,Mirwana,Varian and loads more!
Interested?
Pergi cari passport.
Because this gig in in Selangor. :D

That's all for today then.
Assalamualaikum.

Duit duit,di mana kau duit?

Assalamualaikum sahabatku semua. :)

Siapa suka duit,angkat tangan.

Rasanya kalau soalan tu ditujukan pada kita,mesti ramai yang angkat tangan kan?
Yelah,duit.
Siapa yang tak suka duit kan?




Dengan duit kita boleh beli bermacam-macam benda.
Dengan duit kita boleh jadi kaya.
Dengan duit kita boleh popular,ye tak?

Bila dah beli macam-macam benda,kita akan tamak dan nak lagi. (ingat,orang tamak selalu rugi.)
Bila dah kaya,nanti kena rompak.
Bila dah popular,gosip akan mengejar keliling pinggang. (bila kena gossip,nanti stress.dah stress,nanti mati.)
Tak lupa juga kepada Encik Hu-Tang yang sentiasa menunggu untuk memerangkap kita.

Tak suka duit.

Kekadang,rasa geram dengan diri Qur sendiri sebab sukakan sangat dengan barangan elektronik.
Satu masa dulu,Qur mintak radio.
Selepas tu,Qur nak discman.
Dah tu,nak mp3.
Dah mp3 nak handphone.
Dah ada handphone,nak pula phone yang ada camera.
Dah ada handphone berkamera,nak digicam pula.
Dah ada digicam,nak laptop pula.
Semua tu duit,duit,DUIT.
Tak suka duittt!!!

Sebanyak mana perkara yang duit mampu beli,ia tak dapat membeli kebahagiaan.
Tipulah seseorang tu kalau dia kata dia akan sentiasa hidup bahagia kalau kaya sebab percayalah,harta yang banyak tak mampu membeli kebahagiaan yang sepenuhnya.
Orang yang hidup sederhana itu lebih bahagia dari orang kaya.

Selain tu,duit tak dapat membeli kasih sayang.
Apa guna hidup dikelilingi duit dan harta kalau tak ada kasih sayang?
Adakah duit itu memberi kita kasih sayang seperti ibu bapa kita?
Tab'an la.

Meh Qur kongsi satu cerita pendek yang Qur telah baca di kitab La Tahzan beberapa minggu lalu...



'Ali bin Al-Makmun Al-'Abbasi,seorang penguasa anak Khalifah al Makmun,pernah tinggal di sebuah istana yang megah.Semua keperluan dunianya diperoleh dengan mudah dan tersedia.

Suatu ketika,dia keluar meningalkan kemegahan istananya.
Dia melihat seorang pekerja yang bekerja keras sepanjang hari.Menjelang masuk waktu Dhuha,pekerja itu berwhuduk,kemudian mengerjakan solat dua raka'at di pinggiran sungai Tigris. Tika matahari hampir terbenam,dia pulang menemui keluarganya.

Pada suatu hari,'Ali memanggilnya dan menanyakan keadaannya yang sebenar.
Pekerja tersebut memberitahunya bahawa dia memiliki seorang isteri,dua saudara perempuan,dan seorang ibu yang harus ditanggung biaya hidupnya.

Dia tidak memiliki makanan mahupun kemasukan yang lain kecuali apa yang dia perolehi dari pasar.Dia juga berpuasa setiap hari dan berbuka seiring dengan terbenamnya matahari dari hasil keringatnya tersebut.

'Ali pun bertanya:"Pernahkah ada sesuatu yang kamu keluhkan?"

Jawab lelaki itu:"Tidak,alhamdulillahi rabbil 'alamin..."

Setelah mendengar jawapan itu,pangeran 'Ali meninggalkan istana,jawatannya dan kekuasaannya.Dia pergi menuruti langkah kakinya,dan ditemui telah meninggal dunia beberapa tahun kemudian.

Sebelum meninggal dunia,beliau adalah seorang tukang kayu yang bekerja di wilayah Khurasan.Ternyata,dia boleh memperolehi kebahagiaan dengan pekerjaannya sebagai tukang kayu yang tidak diperolehinya di istana.

Wallahua'lam...


Semoga cerita pendek itu memberi kesedaran pada diri Qur dan para pembaca,insyaAllah.

Selain tu,pada Qur,duit ini sebenarnya menyusahkan hidup manusia.
Bila dah dapat duit sikit,kita nak banyak.Lama-kelamaan kita akan tamak.Na'udzubillah min dzalik.

Sedar tak sedar,duit juga merupakan sebab utama terjadinya jenayah di dunia ini.
Orang mencuri kerana duit.
Orang merompak kerana duit.
Orang menculik orang lain kerana duit.
Orang membunuh kerana duit.

Semuanya berkaitan dengan satu perkataan- DUIT.

Selain itu,
Orang menipu kerana duit.
Orang mencaci kerana duit.
Orang bongkak kerana duit.
Orang sombong kerana duit.

DUIT,DUIT,DUIT.

Alangkahkah indahnya dunia jika kita tak terlalu bergantung kepada duit.

Kerana tiada duit,orang yang sihat boleh jadi sakit.
Kerana tiada duit,orang bijak tak mampu sambung pelajarannya ke peringkat 'aliyah.
Kerana tiada duit,orang yang asalnya berumah boleh merempat di tepi pantai.
Kerana tiada duit,orang yang kurang penglihatan tak dapat membeli cermin mata. :( huhu
Kerana duit,dua sahabat boleh bertukar menjadi musuh.
Kerana duit,satu keluarga bahagia boleh berpecah belah.
Kerana duit,seorang hamba boleh berpaling dan melupakan Tuhannya.
Na'udzubillah...


Satu perkara penting yang mesti Qur cuba ingat setiap kali Qur mula cintakan duit;
Duit ini hanyalah harta dunia.
Dunia ini sementara,begitu juga hartanya.
Semuanya akan pupus dan lesap dan tak akan kekal selamanya.

Dengan itu,Qur akhiri post ini dengan sebuah hadith;
Rasulullah s.a.w bersabda:
"Tak satu pun jiwa akan mati hingga rezeki dan ajalnya disempurnakan"

Fikirkanlah.
Assalamualaikum.

tagged by Izza



1. The person who tagged you is?
- izza

2. Your relationship with her?
- sisters.in islam. :)

3. Your 5 impressions of her?
- sweet..erm,ntah eh.tak berapa kenal lagi..sorry. hehe

4.The most memorable thing she has done for you?
- :D

5.The most memorable thing she had said to you?
- :D

6. If she become your lover,you will?
- huhu..ok..

7.If she becomes you lover,things she has to improve on will be?
- *whistles*

8.If she becomes your enemy,you will?
- befriend her again. :)

9.If she dies,you will?
- bacakan Yasin. XD

10. What is it you want to tell her now?
- be a good muslimah,insyaAllah.. :)

11. Your overall impression of her?
- sweet. :)

12.How do you think people around you feel?
- ppl around me? *looks around*

13. The characters you love of yourself are?
- tak tauuuuuuu~

14. On the contrary,the characters you hate of yourself are?
- ouh..tak terkira. huhu

15. The most ideal person you want to be is?
- *scratch head* susah betul nak jawap soalan camni... huhu

16.For people that cares and likes you,say something to them.
- alhamdulillah,thank you. :) May Allah bless you. :D

17. Pass this quiz to 5 people that you wish to know how they feel about you.
- Ah,siapa yang nak buat tag ni,silakan. :)

Sharing is Caring

Assalamualaikum dearest sisters and brothers.


Ilmu akan bertambah ,
dengan diajarkannya ;
dan akan berkurang ,
jika terus dipendam begitu saja .


I haven't been updating for days,as you can probably see.
Reason being ; i have no idea what to blog about.
But now i do.

Having read the above syair from La Tahzan,i want to share tutorials with all.
The thing is,i don't know what to share.
So,i want your say on this.(yes you.You who are currently reading my blog.)

Tell me any kind of tutorials that you want me to share with you.
Be it html codes,picture editting or layout making.
InsyaAllah,i'll share with you the little knowledge Allah has lent me,sekadar yang termampu. :)

So go ahead.Tell me via my tagboard. Don't be shy. :)
I'm looking foward to your answers. :) *eager face*

Assalamualaikum

Breakdancing Finger,birthdays,birthdays and more birthdays!

Assalamualaikum everyone. :)

So,yesterday went to my grandmothers' house in the morning.
Then went to Cik Hasil (my uncles') house after Dzuhur prayers.
After the usual tahlil and small talks,we ate.A lot. hehe

We then watched the movie Wanted.I didn't get to see the entire movie though but it was good.Very intriguing.

Then kak Umi showed me a website filled with fun facts called Neatorama.com
Maybe some of you guys already heard of it.
There, i found this very cute video of a breakdancing finger.Yes.Well,not just A finger.All five of them. So adorable. It can even do the moonwalk! haha

Such a talented hand.*wipe tears*

Ok,its the 9th of December today,so i'd like to wish a happy birthday to my little cousin in Malaysia,Muadz. :)
Haven't seen him for quite some time. last i saw him was during Raya and he said i look like this one wrestler. Cant remember his name. =.='
haha.. redha je lah...

Yesterday was Azlina's 17th Birthday.(Finally!haha)
And tomorrow ,on the 10th is my lovely,beloved cousin,Huda's 17th Birthday!(again,FINALLY.haha)
Really miss talking to her. May Allah bless you with a good life in this world,and in the hereafter,insyaAllah...

(Oh, by the way,Az and Hudzy, if you're reading this,im turning 18 in 26 more days. muahahaha!
Hehe..)

Well,that's all for today.
Assalamualaikum.

Apa erti aidiladha?

Assalamualaikum.

Ni ada sebuah artikel yang Qur jumpa di sini.
Tersentak sekejap sebab selama ni Qur tak berapa faham erti kita menyambut Hari Raya Aidiladha.
Untuk yang sama blur macam Qur,marilah kita membaca artikel ni untuk menambahkan ilmu di dada dan juga ketaqwaan kita pada Ilahi,insyaAllah...

(Qur potong-potong sikit artikelnya jadi tak terlampau panjang. :) )





Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Tiada amal anak Adam yang lebih disukai Allah pada hari Aidiladha melainkan ibadat korban. Sesungguhnya binatang yang dikorbankan itu akan datang pada hari kiamat lengkap dengan tanduk, bulu dan kukunya. Sesungguhnya ibadat korban ini diredhai Allah sebelum darah binatang itu jatuh ke bumi. Maka hendaklah kamu berasa lapang dada dan reda akan ibadat korban yang kamu lakukan."(Hadis riwayat At-Tirmizi)

Dapat difahami bahawa apa yang dituntut daripada ibadat korban ialah keredaan dan lapang dada kita untuk melakukan ibadat itu, bukan terpaksa, terikut-ikut atau untuk menunjuk-nunjuk.

Apa yang akan sampai kepada Allah bukan daging, atau binatang korban tetapi ketakwaan yang mendorong kita melakukan ibadat korban.

Allah berfirman yang bermaksud:
"Daging dan darah binatang korban itu tidak sekali-kali sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepada-Nya ialah ketakwaan kamu. Demikianlah Ia memudahkan binatang itu bagi kamu, supaya kamu mengagungkan Allah atas apa yang Dia beri petunjuk kepada kamu. Dan sampaikanlah berita gembira kepada orang yang melakukan kebaikan." (Surah Al-Haj, ayat 37)


Perayaan Aidiladha berlangsung selama empat hari dari 10 Zulhijah hingga 14 Zulhijah. Selama empat hari itu disunatkan berkorban dan daging korban akan diagih-agihkan kepada mereka yang miskin sebagai satu cara penyucian jiwa bagi mereka yang kaya.

Kita juga sewajarnya menziarahi sanak-saudara dan keluarga terdekat serta kenalan untuk menguatkan ikatan persaudaraan sempena menyambut Aidiladha. Kegembiraan meraikan hari raya amat digalakkan dalam mentauhidkan Allah.

Ibadat korban mencerminkan dua perkara.
Pertama,
ia adalah wasilah atau perantaraan bagi mengeratkan hubungan sesama anggota keluarga dan masyarakat.

Kedua,
ibadat korban mencerminkan sifat keihsanan yang sangat dianjurkan Islam.




Untuk membaca artikel yang penuh,sila klik di sini.

Bila bual tentang Hari Raya Haji,kita akan teringat kisah Nabi Allah,yang sanggup menyembelih anaknya demi ketaqwaannya kepada Allah.
Siapa di sini yang sanggup menyembelih anaknya sendiri?
Dan siapa di sini yang sanggup merelakan dirinya disembelih oleh ayahnya tanpa merungut dan menangis?

Sesungguhnya kita ini insan yang lemah yang tidak lari dari kesalahan.
Tapi ia tidak bermakna kita tak boleh mencuba...
InsyaAllah...

Tentu semua ingat lagu Berkorban Apa Saja kan?
Harta ataupun nyawa...Masa ataupun tenaga...
Semuanya demi kebaikan...
Semuanya demi Allah...fisabilillah.
InsyaAllah...

Baiklah,itu sahaja.
Dengan itu,Qur mengucapkan Salam 'Aidiladha untuk semua.
Semoga Allah meredhai kita semua di hari yang penuh ketaqwaan ini,insyaAllah.

Assalamualaikum.

Bila hati disakiti

Assalamulaikum para pembaca.

Qur ingin bertanya.
Siapa yang berpendapat bahawa kehidupan dunia ini satu cabaran?
Susahkah cabaran kehidupan?
Tentu sekali. Dan kita harus ingat bahawa Allah tidak akan memberi kita cabaran yang kita tidak mampu tanggung.

Siapa pula yang menganggap kehidupan dunia ini satu peluang?
Peluang apa? Untuk bercinta?Untuk have fun? Untuk kejar kekayaan?
Pada pendapat Qur,ianya peluang untuk kita berlumba-lumba mengejar kasih,cinta dan redha-Nya.
Apa gunanya
kekayaan tanpa redhaNya?
Apa guna berseronok tanpa kasihNya?
Apa guna bercinta tanpa cintaNya?

Fikirkan...

Sebenarnya,Qur blogging pagi ini untuk berkongsi sesuatu yang Qur terbaca di buku kegemaran Qur,La Tahzan. Ini dia. Bacalah.Tak rugi apa pun.


Tanda-Tanda Ketauhidan

Jika anda orang bertauhid,anda akan memiliki beberapa sifat-sifat ini tika anda disakiti.

1)Memaafkan.
Ianya satu bukti ketulsan hati terhadap perilaku orang yang menyakiti.

"... dan orang yang menahan kemarahan dan memaafkan (kesalahan) orang lain,Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebaikan (ihsan)." (Ali 'Imran:134)

2)Keyakinan terhadap Qadha'.
Ertinya,anda harus menyedari bahawa ia tidak menyakiti kecuali kerana ia adalah ketentuan qadha' dan qadar Allah. Kerana Allah yang menentukan segalanya. Maka oleh itu,berserahlah dan tunduklah kepada Pelindung anda.

3)Penghapusan Dosa.
Kita selalu merungut bila disakiti orang kan?
Sebaiknya kita mengucap Syukur,Alhamdulillah.
Kerana kejahatan yang dilakukan orang lain pada diri kita ini adalah sebagai penebus dosa,penghapus kesalahan,pelebur kekhilafan dan sebagai peninggi darjat anda.
Yalah.Kita manusia ini,memang tidak boleh lari dari membuat dosa.
Maka sabarlah tika disakiti...




Sebenarnya,ada banyak lagi.
Tapi ini yang Qur mampu kongsi bersama antum semua.
Semoga hati kita semakin terang bersinar dengan hidayahNya,insyaAllah.



Alhamdulillah,kawan-kawan Qur yang sebelum ini katanya tak jadi nak sambung pelajaran ke KUIS sudah pun menunjukkan tanda-tanda positif untuk berjuang bersama Qur ke sana.

Azlina sudahpun membuat keputusan untuk ke KUIS dan Ilyana pula sudah bertanya-tanya.
Alhamdulillah..ada juga kawan. :)

Sekarang,hanya tinggal menunggu keputusan O Level yang akan keluar insyaAllah pada 20 Januari nanti.Doakan kejayaan kami semua ya? InsyaAllah...

Baiklah,di sini sahaja.
Assalamualaikum.

Pejuang ingin makan angin

Assalamualaikum.

InsyaAllah,dalam lagi 5 jam nanti Qur akan berangkat ke Genting Highlands bersama keluarga.
Doakan keselamatan kami sepanjang perjalanan ya?

Jadi ,buat sementara waktu ni,blog ni akan dibiarkan berhabuk sekejap.hehe..
Siapa yang rajin,bersih-bersihkanlah blog ni dengan tag-tag di tagboard ye?
Jangan malu-malu! :D

Oklah.Nak rehat dulu.
Assalamualaikum.

Sombong

Abdullah bin Amr. Ia mengira Dia telah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:
"Barang siapa yang hatinya ada kesombongan sebesar biji sawi, Allah akan membanting mukanya ke Neraka".

Assalamualaikum saudara dan saudari seagama.
Artikal ini Qur petik dari iluvislam.com.
Sila klik di sini untuk melihat artikel yang penuh.


Ini beberapa petua (petua?) untuk mengelakkan sikap sombong.

1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia daripada kita, kerana kanak-kanak ini belum banyak melakukan dosa daripada kita.

2. Apabila bertemu dengan orang tua, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat.

3. Jika berjumpa dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana banyak ilmu yang telah mereka pelajari dan ketahui.

4. Apabila melihat orang jahil, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka membuat dosa dalam kejahilan, sedangkan kita membuat dosa dalam keadaan mengetahui..

5. Jika melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin satu hari nanti dia akan insaf dan bertaubat atas kesalahannya.

6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan di dalam hati bahawa mungkin pada suatu hari nanti mereka akan diberi hidayah oleh Allah.

Semoga peringatan kecil ini melekat di dalam hati kita insyaAllah.
Assalamualaikum.

Teruskan Perjuangan....

Assalamualaikum semua.
Nampak gaya,Qur tak boleh nak update blog ni sangat.
Nenek Qur jatuh sakit jadi mak Qur tolong jagakan kat rumah nenek.
Qur pula,ganti kerja mak kat rumah.
Yep.Qur part-time suri rumah (in training). Kuang3.
Tak ada gaji pun tak apalah...Yang penting adalah ilmu yang Qur dapat,insyaAllah...

Doakan kesihatan nenek Qur ye?
insyaAllah...

Assalamualaikum.

Buat bekal dunia akhirat...

Assalamualaikum.
Petang semalam Qur teman mak ke sekolah untuk ambil result slip PSLE Luqman.
Terasa sedih melihat keadaan sekolah yang kini 'botak'.huhu..
11 tahun di bangunan tu...
11 tahun yang penuh dengan kenangan...
Aduh...kenangan...

Qur ingin ucapkan tahniah kepada adik Mus'ab kerana mencapi markah tertinggi dalam PSLE antara madrasah-madrasah di Singapura.
Dan juga kepada mereka yang mendapat tempat Top 10.
Antara yang Qur ingat adalah Nadhirah Razak dan anak Mr Najib,Fatimah.
TAHNIAH! :)

Dan tahniah juga kepada yang lain-lain. :)
Alhamdulillah,semuanya lulus.
Luqman pun lulus,alhamdulillah.
Markahnya lebih dari sangkaan Qur.huhu..tak disangka-sangka...

Terserempak juga dengan guru-guru yang sangat Qur rindu.
Mdm Surianah,Ustazah Rohana,Cikgu Zul,Mr Rahmat,Mdm Baizah,Mr Ismail,Ustaz Badrul,Mdm Faezah dan Mr Muneer.
Ustaz 'Alaina pun ada tapi tak sempat nak tegur.huhu..

Sempat juga berbasa-basi dengan mereka.
Ustazah Rohana kata,minggu depan result STE keluar. Semoga berjaya! :)
Cikgu Zul pula kata,hari Selasa nanti sekolah tu dah kosong.
Tadi pun Qur tengok barang-barang dah dimasukkan dalam kotak.
Dan dua buah lori sebesar bilik Qur ada di carpark blk B.
Dah nak kena hantar ke bangunan baru lah tu kot.

Oh,tadi Qur nampak Awang!haha
Awang si anak kucing.hehe
COMEL SANGAT!!!
Macam nak bawak balik!Malangnya,bapak Qur tak minat kucing.
kuang3.

Sempat juga Qur jenguk dalam kelas Qur- Sec5BlkB.
Macam nak terketawa pun ada..
Kelas dah botak licin!huhu.
Bukan kerusi meja aja yang tak ada,whiteboard dan noticeboard pun lesap.huhu..

Ma'assalamah ya madrasati...

Alhamdulillah..lega rasanya bila dah dapat result Luqman.
Sekarang,Qur hanya menunggu result Qur pula.
Aduh,terasa kecut perut ni.tsk.

SubhanAllah,tak terasa begitu cepat masa berlalu.
Esok dah prom!huhu..
Alhamdulillah,semuanya dah siap.
Semoga Allah memberi kita semua kesihatan yang cukup untuk hadir pada hari itu,insyaAllah...

Dan minggu depan pula,insyaAllah,Qur sekeluarga akan ke GENTING HIGHLANDS!
hehe..Qur yang mintak.
Nak sangat ke sana.Abang kata best!huhu..
Sabar Qur,sabar...

Baiklah,di sini sahaja.
Assalamualaikum.

Apa yang boleh dikatakan?

Assalamualaikum...

Qur dapat award.hehe..
(tak tahu pula macam mana nak buat muqadimah blog hari ni. hehe)

Haha..ini dia.Best Blogger Award yang dihadiahkan oleh Kak Afzan.
Terima kasih kak. :)
Alhamdulillah,ada juga orang yang sudi berikan award pada blog Qur yang cukup tak sempurna ni.
Siap ada flag Malaysia lagi..huhu.
Tak apalah... InsyaAllah Qur pun bakal jadi rakyat Malaysia.

Huh?Tak..Qur tak pindah sana..
Tapi Qur nak belajar kat sana...InsyaAllah kalau ada rezeki,Qur nak sambung belajar di KUIS.
Doakan O level Qur pass ye?kalau Qur gagal,tak dapatlah nak belajar di negeri jiran ni..
Jangan kata negeri jiran,negeri sendiri pun tak boleh.huhu..

Sekali lagi,terima kasih kak Afzan. :D

Bila dapat award ni,Qur terfikir pula..
Kenapa sebenarnya Qur ada blog ye?

Apakah ia untuk Qur ceritakan kisah hidup Qur?
Siapa yang nak baca?
Apakah ia untuk Qur kongsi ilmu Qur yang belum cukup ni?
Ada ke yang nak dengar?

Pernah Qur fikir nak delete blog ni.
Fikir punya fikir,Qur fikir tak usah nak fikir-fikirkan sangat- takut jadi fikiran.Kan susah kene fikirkan tu semua.huhu..
Maka Qur pun lepaskan fikiran Qur di awang-awangan...

Dan sekarang,Qur pun dah ketandusan idea untuk berbual.
Sekian,
Assalamualaikum

Demi cinta yang suci


Kitab Cinta Yusuf,Zulaikha oleh Taufiqurrahman al-'Azizy.
Namanya pun Kitab Cinta.Tentunya isinya pun tentang cinta.

Pada pendapat Qur,isinya memang bermanfaat.
Ia mengajar kita tentang cinta yang dibenarkan dalam islam.
Cinta yang suci yang tidak mengikut nafsu semata-mata.

Selain itu,ciri-ciri pada watak ini..SubhanAllah...sangat mengkagumkan.
Sayangnya,ia hanya watak buku semata-mata.huhu..

Selain tu,penulis ini bijak menghidupkan watak-watak dalam buku ini.
Tika watak itu sedih,Qur pun sedih..
Waktu dia marah,Qur pun mula mengomel sorang-sorang.
Sewaktu dia gembira,Qur pun tersengih sendiri.
Macam orang tak siuman Qur baca buku ni.huhu..
Tapi insyaAllah Qur masih siuman sekarang. :D
Kepada mereka yang tak gemar membaca buku cinta,jangan baca buku ni.
Kerana memanglah isinya mengisahkan cinta Yusuf dan Zulaikha tu.
Secara umum,dari awal hingga akhir tentang cinta mereka.
Tetapi pengajarannya memanglah baik sangat.

Bahasanya ok..ditulis dalam bahasa Melayu..
Cuma ada beberapa salahcetakkan jadi kekadang baca ayat tu macam tak masuk akal..
Rupanya ejaan perkataan tu salah..
Jadi,pandai-pandailah betulkan ye?huhu

Qur sarankan mereka yang sedang dilamun cinta,telah dilamun cinta dan yang bakal dilamun cinta baca buku ni.
MEMANG bagus. :D

Sekian dari Qur,
Assalamualaikum

Untukmu Teman

Assalamualaikum...

Tak ada apa-apa cerita sangat hari ini cuma Qur ada letak layout baru di bahagian ETC di atas tu.
Tapi Qur belum code lagi layout tu semua.
Kalau ada yang nak,(KALAU lah...) boleh tag atau beritahu Qur kalau Qur online.
Nanti Qur codekan,insyaAllah... :)

Baiklah,itu sahaja untuk hari ini.
Assalamualaikum.

Nilai yang tiada penghujung..

Assalamualaikum para pembaca setia. :)
Ingat tak lagi beberapa post yang lalu,Qur ada mengatakan bahawa Qur akan menulis post tentang sesuatu perkara?
Janji tetap janji.

Post ini,adalah tulisan dari benak fikiran Qur yang tak seberapa.
Andai ada keselahan atau kesilapan,harap diperbetulkan.
Sesunggunya Qur hanya seorang insan yang sentiasa membuat kesalahan.
Qur juga hanya masih seorang pelajar...

Gadis.
Wanita.
Perempuan.

Bila kita sebutkan perkataan-perkataan ini,tentu sekali kita akan membayangkan seorang wanita yang berbudi,tulus,mulus,sopan dan santun.
Suaranya dibayangkan lembut bak sutera.
Kulitnya dibayangkan putih bak susu.
Senyumannya dibayangkan manis bak madu + gula + cokelat + gula-gula. (hehe..melampau betul Qur ni)
Gayanya dibayangkan tertib dan sopan.
Kata-katanya mulus dan berbunga....



"Gadis...
Menjadi gadis diumpamakan sekuntum bunga mawar yang indah,wangi dan lembut.
Jika seseorang mahu menghampirinya,menciumnya dan memetik tangkainya,maka dia seharusnya berhati-hati dengan duri-durinya....
Duri itulah yang setia menjaga sang mawar agar tidak mudah dipetik oleh tangan-tangan manusia. "



Qur terbaca kata-kata indah lagi benar ini dari buku Kitab Cinta Yusuf dan Zulaikha yang dikarang oleh Taufiqurrahman al-Azizy.
Qur mula berfikir tika membaca ayat-ayat itu.

"..mawar yang indah,wangi dan lembut."
Serupa seperti bayangan yang kita lakukan sebentar tadi kan?

"...Jika seseorang mahu menghampirinya..."
Seseorang ini tentu sekali ditujukan kepada sang lelaki yang selalu ingin menghampiri wanita...
Mereka ingin berkenalan,bertemu,menghampiri dan ada juga yang lebih dari itu ...

"..seharusnya berhati-hati dengan duri-durinya"
Apakah duri-duri kita,kaum hawa?

Pada pendapat Qur,duri kita adalah maruah dan harga diri.
Ketajaman duri kita bergantung pada kesungguhan kita menjaga maruah diri kita.


"Duri itulah yang setia menjaga sang mawar agar tidak mudah dipetik oleh tangan-tangan manusia"
Jika kita bersungguh-sungguh menjaga maruah dan harga diri,tentunya tak ada lelaki yang boleh menyentuh kita.
Tentu sekali maruah kita terpelihara dan terjamin keselamatannya.

Memang sebagai wanita,baik muslimah atau sebaliknya,kita seharusnya meletakkan nilai kita di tempat yang tinggi.Jagalah maruah dan harga diri ketika berkawan,berkenalan,bergaul dan sebagainya.

Sebaliknya,kalau kita lebih berserah kepada nafsu dan keinginan,maruah kita akan berkurangan dan jika tidak dipeliharanya,ia akan runtuh,gugur,hancur berkececai.Na'udzubillah!


"Gadis jenis ini seumpama bunga melati yang telah kehilangan duri. Melati yang telah gugur dari tangkainya dan diinjak-injak oleh kaki-kaki manusia. Kumbang juga tidak sudi untuk mendekati apatah lagi untuk hinggap merebut madunya."



Bunga ini,dengan rela hatinya menawarkan madunya kepada sang kumbang yang beterbangan di sekelilingnya.
Secara lazimnya,si kumbang yang sepatutnya hinggap ke bunga.
Bukan bunga yang memanggil-manggil menawarkan diri.
Dan tika hinggapnya kumbang itu kepadanya,dia dengan rela hatinya membiarkan madunya dicuri sang kumbang...
Hilanglah nilai sekuntum bunga yang harum itu...

Bunga jenis apakah yang ingin kita dibandingkan?
Bunga mawar yang cantik dan berduri?Yang terjamin keselamatannya dari tangan-tangan yang akan merosakkannya?
Atau bunga melati yang harum tetapi senang sekali kita pijak-pijak dan menghancurkan keindahannya?

Semoga entry yang tak seberapa ini menjadi sebuah renungan untuk kita semua,kaum hawa.
Doa Qur,semoga Allah kuatkan iman kita dan jauhi kita dari maksiat,penghinaan dah fitnah,amin.

Sekian,
Assalamualaikum.

SubhanAllah

Oh,5007 hits in 2 months. Interesting...


Assalamualaikum

Pejuang ingin berehat sebentar

Assalamualaikum all!

Well,it's been a while since i've posted an entry in English yeah?
So here i am.Posting in English. :)

Alhamdulillah,at 9am today,i officially ended my O level exams.
Overall,im contented with my papers,alhamdulillah.Though,i do expect really low marks for my maths.
I know and realise that i didnt perform well for my maths paper.
It all depends on fate,and the marker.

All that's left for me to do is pray for the best and be prepared for the worst.
*gulp*

Unfortunately though,one of my friends don't get to share the feeling of content,stress-free and happiness with me today...I feel so very sorry for her.
But what's done is done.We can't put back an egg yolk inside its shell once we break it out right?
I can only pray for her to be patient.

Things happen for a reason.We all know that but sometimes,it's just difficult to accept it.
Allah loves us.Naturally.Unless we turn away from Him and become munafiq or kafir.
He has written down our fate and everything is for our own good.
It's the best for us.

A baker knows his bread better than us.
An artist knows his work better than us.
Parents know their own child better than others.
Allah knows us better than we know ourselves,because it is He who created us.
Dare we question His choice?Astarghfirullah....

We should embrace every difficulty that comes in our way because it is Allah's way of showing His love for us.He wants us to be stronger,wiser and more patient.
He wants the best and only the best for us.

If we do feel sad,let the sadness be temporary.
Life's too short to fill it with sadness...Its a waste of time being sad.
You take time to cry,
time to think,
time to reminice,
time to recall the past memories....
Sadness is a waste of time.
And those who wastes are friends of syaitan. Na'udzubillah!
Be strong O my fellow brothers and sisters in Islam. :D

Let this be a reminder to me and everyone who reads this blog.

Being on that topic,i do get curious about who's been reading my blog..
Would it be ok to tag something everytime you read my blog?hehe.
Its very intriguing watching the number on my hits counter shoot up.
Its almost up to 5000 hits! SubhanAllah..

Well,that's all for now i guess.
Till next time .
Assalamualaikum.

Disuburi Benih Cinta yang Tersemai

Sedap lagu ni. Liriknya membawa makna yang indah sekali. :)

Secara Semulajadi...

Assalamualaikum.
Erm,post semalam tu,yang mengenai Tag tu,Qur dah delete atas sebab Qur ni,memang secara semulajadinya memang bersikap secretive.heh.
Jadi,kepada sesiapa yang dah terbaca isi tag tu,tahniah.
Yang tak sempat baca,nasiblah ye?hehe..

Erm,untuk yang sudah diTag oleh Qur,ni soalan2 nya.

» My Top 10 Most Favorite Foods ;

» 10 Things I Love Doing ;

» 5 Things I Love Doing When I'm EMO ;

» 5 Types of guys I Adore ;

» 5 Things I Love Doing When I'm Happy ;

» 5 Things I Wish To Happen ;

» My Top 5 Most Addicted playlist ;

» 5 Persons I Wish To tag ;
1. Nurulle
2. Dayah
3. Fifa
4. Izza
5. Faatinah

Selamat maju jaya! :D
Assalamualaikum

tabah hati menempuh cabaran

Assalamualaikum.

Alhamdulillah,dah berminggu-minggu berjuang di medan peperangan yang tak berpeluru,Qur dah nak sampai di penghujungnya dah...
InsyaAllah,minggu depan adalah kertas O Level yang terakhir.
Qur boleh! hehe

Ok,memandangkan kertas yang terakhir adalah pada tanggal 11 November,Qur pun mengambil kesempatan yang sekejap ini untuk tukar layout Qur lagi.
(apa nak buat...secara semulajadi Qur ni memang cepat bosan. heh)

Dan,Qur pun sempat buat beberapa layouts tapi belum code lagi.
Qur akan letakkan gambar-gambar layouts itu di seksyen ETC di blog Qur ni.
Silalah tekan link ETC di atas tu kalau nak tengok-tengok atau nak gunakan.
Kalau ada yang berkenan,tag lah Qur untuk dapatkan codes nye ye?

Dan sebelum datang sebarang persilisihan faham,Qur nak nyatakan bahawa Qur tak boleh nak ambil request untuk membuat layouts.
Qur hanya akan buat mana yang Qur ingin,minat dan mampu.
Maaf ya?

Baiklah,sampai di sini sahaja.
Assalamualaikum.

Ingin aku kembali kepada fitrah insani

Assalamualaikum sekali lagi.
Qur singgah ke blog Kak Afzan sebentar tadi dan Qur terbaca sebuah cerita yang cukup menyedarkan diri ini.
Qur harap anda meluangkan beberapa minit untuk membaca kisah yang pendek ini.



Dunia & wanita berpurdah

Suatu kisah...

Kisah ini berlaku sewaktu aku di Madinah.
Suatu hari aku berjalan melalui pasar. Sebaik saja muazzin melaungkan azan, aku terlihat seorang wanita. Wanita itu ganjil cantiknya. Dia berpaling kepadaku seolah-olah tahu bahawa aku merenungnya. Malah dia memberikanku anggukan kecil penuh bermakna sebelum wanita itu berpusing di satu sudut menuju ke lorong penjual sutera.

Bagaikan terkena panahan halilintar, aku serta-merta tertarik, hatiku terpukau dengan wanita itu. Dalam kepayahan aku berdebat dengan hatiku, memberikan satu demi satu alasan untuk meneruskan langkahku ke masjid memandangkan masanya telah tiba untuk solat, namun perdebatan ternyata gagal. Aku memutuskan untuk mengikut wanita tersebut.

Aku bergegas mengejar wanita itu, nafasku pantas dan mengah manakala wanita itu tanpa disangka mempercepatkan langkahnya. Dia telah berada jauh beberapa kedai di hadapan. Dia memaling wajahnya seketika padaku, terasa kudapat melihat cahaya senyuman nakal wanita itu dibalik purdah hitamnya.

"Adakah ini khayalanku sahaja?" bisik hatiku. Akalku seolah-olah tidak berfungsi pada waktu itu.

"Siapakah wanita itu?" Aku memantaskan langkahku dan memasuki lorong dimana wanita itu dilihatku masuk. Dan seterusnya wanita itu mengimbau aku, sentiasa dihadapan, masih tidak dapat dikejar, semakin jauh dan jauh dari mana kami mula-mula bersua. Perasaanku tambah membuak.

"Adakah wanita itu orang gila?"Semakin jauh nampaknya wanita itu berjalan hingga ke penghujung bandar. Mentari turun dan tenggelam, dan wanita tersebut masih berada jauh di hadapanku.

Sekarang, kami berada di tempat yang tidak disangka, sebuah perkuburan lama. Kalaulah aku siuman seperti biasa, pasti aku akan merasa gementar, tapi aku terfikir, tempat yang lebih ganjil dari ini biasa dijadikan tempat pasangan kekasih memadu asmara.

Dalam 60 langkah di antara kami aku melihat wanita itu memandang ke arahku, menunjuk arah, kemudian turun ke tangga dan melalui pintu bangunan sebuah kubur tua.

Kalaulah aku tidak diamuk senyuman wanita itu tadi, pasti aku berhenti sebentar dan memegun masa, tapi sekarang tiada guna berpaling arah, aku menuruni tangga tersebut dan mengekori wanita itu ke dalam bangunan kubur itu.

Di dalam bilik bangunan kubur itu, kudapati wanita itu duduk di atas ranjang yang mewah, berpakaian serba hitam masih berpurdah, bersandar pada bantal yang diletak pada dinding, diterangi cahaya lilin pada dinding bilik itu.

Di sebelah ranjang itu, aku terpandang sebuah lubang perigi. "Kuncikan pintu itu," kata wanita itu, dengan suara yang halus gemersik seumpama berbisik, "dan bawakan kuncinya. " Aku akur."Buangkan kunci tersebut ke dalam perigi itu," kata wanita itu.

Aku tergamam sebentar, kalaulah ada saksi di situ, pasti saksi itu dapat melihat gamamku. "Buang-lah," ujar wanita itu sambil ketawa, "tadi kau tidak berfikir panjang untuk meninggalkan solatmu untuk mengekoriku kemari?" Tempelak wanita itu lagi. Aku diam.

"Waktu maghrib sudah hampir selesai," kata wanita itu bernada sedikit menyindir . "Apa kau risaukan? Pergilah buangkan kunci itu, kau mahu aku memuaskan nafsumu, bukan?" Aku terus membuang kunci pintu tersebut ke dalam perigi, dan memerhatikan kunci itu jatuh. Perutku terasa bersimpul tatkala tiada bunyi kedengaran ketika kunci itu jatuh ke dalam lantai perigi. Aku berasa kagum, kemudian takut. "Tiba masanya untuk melihat aku," kata wanita tersebut, dan dia mengangkat purdahnya untuk mendedahkan wajah sebenarnya.

Bukan wajah segar seorang gadis remaja, tapi kehodohan wajah yang mengerikan, jijik, hitam dan keji, tanpa satu zarah cahaya kelihatan pada alur kedut ketuaannya. " Pandang aku sungguh-sungguh, " kata wanita itu lagi. "Namaku Dunia. Aku kekasihmu. Kau habiskan masamu mengejarku , sekarang kau telah memiliki diriku . Di dalam kuburmu. Mari... Mari...!" Kemudian wanita itu ketawa dan ketawa, sehingga dia hancur menjadi debu, dan lilin itu padam satu demi satu, dan kegelapan menyelubungi suasana.

---- --------- --------- ---------

Dalam sebuah hadis riwayat Abu Daud yang bermaksud:
"Hampir-hampir seluruh umat mengeliling kamu sepertimana orang-orang yang kelaparan mengelilingi hidangan mereka.'
Ada yang bertanya, 'Apakah itu disebabkan bilangan kita kurang?' Nabi s.a.w menjawab: 'Bilangan kamu pada ketika itu ramai tetapi seperti buih. Allah mencabut dalam hati seteru kamu perasaan gerun terhadap kamu dan meletakkan perasaan al-wahn dalam hati kamu.' Ada yang bertanya: 'Apa al-wahn itu wahai Rasulullah?' Jawab Baginda: 'Cintakan dunia dan bencikan mati.' "

Na'udzubillah...
Semoga kita semua insaf dan sedar akan kelekaan kita di dunia yang sementara ini.
Semoga Allah jadikan kita antara hamba-hambanya yang dijauhi perasaan al-wahn itu,amin.

Sekian,
Assalamualaikum

CBOX PICTURE TUTORIAL

Assalamualaikum.

Ok. Ini dia tutorial untuk meletakkan gambar avatar anda di Cbox.
take note: FOR CBOX USERS ONLY. :)

Langkah 1
Baiklah,untuk meletakkan gambar,sila ke laman web tinypic.com.
Di situ nanti,uploadlah gambar yang kamu ingin letakkan di tagboard tu.
Di coloumn Resize, biarkan sebagai Default sahaja.
Selepas itu,klik UPLOAD.
Skrin anda haruslah seperti sedemikian. (klik gambar)

Langkah 2
Sesudah itu,copy code yang terdapat di kotak Direct Link For Layouts.


Itu code anda.Jangan hilangkan!

Langkah 3
Pergi ke laman cbox.ws dan login ke account anda.
i) klik OPTIONS
ii)klik POSTING OPTIONS


Langkah ini adalah yang paling penting.
Anda harus pastikan di Message Options,anda sudah meletakkan tick di kotak ALLOW AVATAR.

Akhir sekali,untuk meletakkan gambar itu di Cbox anda, pastekan code tadi (dari Langkah 2) di kotak email/url.



Kalau anda telah mengikut setiap langkah di sini dengan tertib,insyaAllah semuanya OK. :)
SELAMAT MENCUBA! :D

Assalamualaikum

senggugut

LAGU FAR EAST BEST!
muka tam mcm azwan far east

Assalamualaikum

Berpautkan Iman,tenteram aman...

Assalamualaikum para penunjung blog!

Terus terang,rasanya tak ramai yang kunjung blog Qur ni sebab sekarang ni masih musim peperiksaan kan?
Qur pun masih dalam perjuangan O level lagi.Petang nanti ada kertas Physics...fuh,gabrah rasanya.Macam dah bersedia,tapi belum seratus peratus konfiden...
Doakan Qur ye?

Semalam Qur teman mak pergi Johor.Mak nak carik buku Hijab Sang Pencinta..Karya Ramlee Awang Murshid yang terbaru tu.
Nak biarkan mak pergi seorang diri,kesian pula.Takut juga kalau-kalau apa-apa terjadi...menyesal seumur hidup nanti.Na'udzubillah!

Usai membeli novel,kami jalan-jalan sekejap..hilangkan stress di kepala.heh.
Tengah toleh kanan,toleh kiri,mata Qur terpandang sesuatu.EH,macam kenal je..
Album FarEast yang terbaru. :D
Album ini mengandungi lagu-lagu hits kumpulan FarEast.Ada juga dua lagu baru iaitu Eksplorasi dan Harga Sekuntum Cinta.
Sedap lagu Eksplorasi tu.Kat playlist Qur di kanan tu ada.Dengar lah.Tak rugi pun. :)

Lagu yang lain termasuk Cinta Pertama,Nur Syahadah,Habil Dan Qabil,Al Hambra dan yang lain-lain. Tetapi,lagu Al Hambra di album ni lain pula dari yang Qur selalu dengar...mengapa ya?

Apa yang membuatkan kumpulan FarEast ni istimewa,ialah mereka memartabatkan lagu-lagu berunsurkan tarannum Al-Quran. Seperti di lagu Menanti di Barzakh,Ahlan Bina dan Eksplorasi tu. Memanglah best. Dulu Qur tak tau tentang ni. Abang Qur yang beritahu. hehe..
Dah lepas beli album tu,kami pun berjalan lagi..nak tunggu waktu orang dari Johor habis pulang kerja.Kalau tak kastam sesak nanti.
Sambil jalan-jalan,teringin pula nak beli novel baru...
Qur pun beli lah novel ini:-

Qur belum baca lagi.Jadi tak boleh nak buat review.heh.

Dah penat kaki membawa tuan,tuan pula menyeret kaki untuk pulang ke tanahair.(perghh,bukannya jauh mana pun Singapura dari Johor kan?)
Sampai Singapura,mak ajak singgah Sheng Shiong sekejap. Tetiba pula,Qur teringin nak makan coklat yang dalamnya ada inti yang seperti cecair..jadi bila gigit tu macam- mmmnyamnyam.

Tengah pusing-pusing rak coklat,ternampak pula seseorang yang sangat-sangat Qur kenal.
Aminah. huhu..Dia bersama maknya juga.Dua-dua sedang mencari coklat.Serupalah kita ye minah?Namanya pun kembar... huhu..(bukan kembar betul.Hari jadi kami jatuh pada tanggal yang sama. :D )

Dah puas pusing-pusing,baru kami pulang ke rumah dengan kaki yang sengal-sengal,minda yang lebih jernih,dan hati yang puas. kehkehkeh...
Lepas mandi terus sambung belajar.huhu.

Bailah,nak buat lagi sekali TYS physics tu.
Assalamualaikum. :)

jangan kita lupa akan godaan dunia

Assalamualaikum semua!
Lama betul Qur tak update kan?Antara sebabnya,seperti yang anda semua tahu,Qur masih dalam perjuangan menduduki ujian O Level.
Lagi satu sebab,Qur tak tahu apa nak tulis. hehe.

Tetapi,pagi ini,satu topik telah tercetus dalam minda Qur.
Ikutkan hati,nak aje Qur tulis tentang topik ini di blog ni hari ini juga.
Tetapi nanti lah ya?Qur hendak mantapkan fakta-fakta dahulu.
Mungkin selepas O level,insyaAllah... Nantikan ya? :)

Oh ya,Qur ada buat satu layout ni..tetapi tak gunakan pun.
Ada sesiapa yang nak? Kalau nak,tag lah.Nanti Qur berikan codenye ya? :)

Baiklah.Sampai di sini sahaja.
Assalamualaikum.

Fermentation...Sublimation..Polymerisation

Assalamualaikum.

Paper mula pukul 2.30pm nanti.
Sempat pula Qur blogging ye?

Sebenarnye,Qur ada rasa seram pula tiba-tiba.
Maklumlah,minggu ni ada 5 kertas.
Hari ini Chem.
Esok,English paper 1 dan English paper 2.
Khamis Geography 1 dan Jumaat pula Maths paper 1.

Macam banyaaaaaaaaaaaaaaak gitu kan?
Doakan agar Qur tenang ye?
Dan tak terlalu stress.
Dan tak lupa segala apa yang Qur dah perap dalam kepala Qur ni. heh.

Sekian,
Assalamualaikum.

SubhanAllah...



astronaut1: It never gets old huh?
astronaut2: Nope
astronaut1: It kinda makea you wanna.. -
astronaut2: ..break into a song?
astronaut1: Yep.

I love the mountains
I love the clear blue skies
I love big bridges
I love when great whites fly
I love the whole world
And all its sights and sounds
Boom De Yada 4x

I love the ocean
I love real dirty things
I love to go fast
I love egyptian kings
I love the whole world
and all its craziness
Boom De Yada 4x

I love tornadoes !
I love Arachnids
I love hot magma
I love the giant squids
I love the whole world
Its such a brilliant place
Boom De Yada 10x

& I love this song. :)
Assalamualaikum.

Peringatan pada kita semua insyaAllah...

Assalamualaikum.
Qur tahu.Lagi 2 jam periksa practical akan bermula.
Qur pula di sini blogging.

Qur rasa bertanggungjawab untuk copy paste post yang Qur jumpa ni.
Entah lah kenapa.
Qur terbaca ni di imranulkhalisalhuffaz.blogspot.com



Assalamualaikum. ..
Mesti korang tkejut kan ..
neway, just bace dulu n evaluate it later...
Allah sahaja yang tahu kebenarannya.
Bukti kebenaran Al Quran.
Fenomena ini telah disebut dalam Quran 1400 tahun dahulu dan 1999/2000tahun gambar itu diambil oleh NASA.]

a) Mengikut hadith umat Rasulullah akan hidup selama 1500 tahun...
sekarang sudah 1439 =426 + 13 tahun hijrah...
daripada ini kita ketahuikita akan bertahan dalam masa 61 tahun lagi.
Jikalau ini benar, bumi akankiamat pada tahun 2066

b) Saintis telah menjumpai sebuah planet yang lebih kecil daripada bumiyang menghala ke bumi..
Ia telah dianggarkan bahawa planet itu akanmelanggar bumi pada tahun 2014.
Amerika akan cuba untuk menukarkanorbitnya dengan menembaknya dengan sebuah roket...
Dan saintis juga telah menjumpai sebuah planet yang juga akan menghentam bumi...
Ia dianggarkan akan melanggar bumi dalam masa 60 tahun lagi..
Dan planet ini lebih besar daripada bumi...
Jikalau ini benar, dunia akanmusnah pada tahun 2065....

c) Dan dikatakan kuasa Israel akan mencapai puncaknya pada tahun 2007...
Dan kuasanya akan jatuh semula dalam 14 tahun, iaitu tahun 2022,disebabkan oleh penurunan semula Nabi Isa...
Dan hadith mengatakanbahawa Nabi Isa hanya akan hidup selama 40 tahun dan dunia akan kiamatpada hari Nabi Isa wafat..
Jikalau ini benar dunia akan kiamat padatahun 2062...
Dianggarkan Bumi Akan Kiamat Antara Tahun 2062-2066

Wallahu'alam...
Semua ini telah dikaji...
Dan yang dipercayai paling tepat ialah hadith yang mengatakan bahawa umat Rasulullah akan bertahan selama 1500 tahun...
Kita telah berada di bumi ini selama 1439 tahun...
Cubalah anda kirakan sendiri...
Beribadatlah wahai umat Islam sekalian...
Ini adalah antara berpuluh-puluhartikel di internet yg seperti ini.
Dan jangan tunggu artikel seperti inidikeluarkan baru kita nak buat amal.
Benda ni dah diajar sejak kita kecillagi. Kiamat pasti tiba. hanya orang yang leka dengan dunia shj yang akanrugi. berhibur tidak salah tapi jangan lupa apa yang disuruh oleh Allah.Patuhi suruhan Allah dan tinggalkan yang mungkar. dan korang janganrisaula..aman dunia akhirat..sama- sama kita doakan kesejahteraan untuksemua umat Islam.

-Copyright From Isuhangat.blogspot.com-


Sekian,
Assalamualaikum

And Here We Go!!!

Lagi berapa jam,O Level akan bermula.
11 November,hari terakhir.

Inilah detik permulaan alam baru.
Semoga semua kawan-kawan yang akan menduduki O Level tenang dan sabar.
Dan semoga Allah memberkati ilmu yang kita pelajari selama 11 tahun di Al Irsyad.
InsyaAllah...

ALL THE BEST SEMUA!
JANGAN LUPA DOA!

Assalamualaikum

PS: doakan kejayaan kami ye?

We Are Now Ex Irsyadians

Assalamualaikum semua.

Semalam adalah hari yang penuh kenangan manis pada Qur.
Awal sekali,Qur ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru-guru atas segala yang telah disumbangkan untuk kami.Juga atas ilmu yang telah dikongsi selama ini.
Bak kata-kata Aqilah;"dari masa saya bodoh,sampai saya jadi kurang pandai..."
Jasamu akan ku kenang selalu.

Kepada juniors yang tersayang,terima kasih kerana sudi bergambar.haha.
dan terima kasih juga atas ucapan-ucapan dan pelukan mesra yang diberi. :)

Kepada kawan-kawan sedarjah,terima kasih atas kenangan indah yang telah kamu semua berikan pada Qur sepanjang 11 tahun di Irsyad.Akan Qur ingat kamu semua dalam doa Qur.

Kepada rakan-rakan sekelasku,Sec5BlkB,yang tersayang,terima kasih kerana membuat kenangan Qur di Irsyad satu kenangan yang indah. Pahit manis telah kita lalui bersama.
Suka duka kami lalui.. Titisan air mata dan gelak ketawa telah kami kongsi bersama...
Semoga kenangan ini tidak luput dari ingatan.
Kenangan share bekalan makanan bersama di kantin..
Kenangan suap-menyuap...
Kenangan sharing session di kelas...
Kenangan semasa mukhaiyyam kami yang terakhir...

Kenangan tak bisa terpadam..
Oh,dan Qur harap kamu semua enjoy Farewell Video tu.
Maaflah tak seberapa...

Apa-apa pun,yang lalu tetap berlalu. Biarlah ia kekal sebagai memori indah kita bersama.
Yang penting ialah waktu hadir ini,dan juga yang akan datang. Our present and future.
O level lagi 4 hari sahaja...Jangan lupa ulangkaji! :)

InsyaAllah,di Prom nanti,kita akan bersua dan bergambar bersama-sama lagi ya?
Akan Qur nantikan hari itu...

Assalamualaikum.

kenangan bahgia bersamamu teman

"Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara...." Surah Al-Hujurat:10

Hari ini,selepas tamat waktu sekolah,Qur dan rakan-rakan sekelas tidak terus pulang.
Sebaliknya,kami berkumpul di kelas.
Mengapa? Hmm..kami sedang bersiap-sedia untuk persembahan hari graduation kami Jumaat nanti..
Apa persembahannya? Hehe..itu rahsia.


Tetapi waktu bersama teman-teman tadi cukup menggembirakan Qur.
Entah kenapa tetapi hati Qur sejuk melihat semua tertawa,tersenyum dan bergembira bersama.
Tidak ada pula yang bermasam muka,dan tidak ada juga yang bermurung bersendirian.

Walaupun tidak semua yang hadir,tetapi ianya cukup menghiburkan hati...
Kelihatan teman-teman Qur semakin akrab persahabatannya...
Syukur Alhamdulillah...
Semoga persahabatan kita diredhai Allah dan moga ia kekal ke akhirat kelak insyaAllah.. amin.

Hmm..dengar khabar,tahun ini,kami akan mempunyai yearbook kan?
Kalau tak silap,para ahli kelab journalism akan membuatnya.
Interesting....

Eh,ada cerita Jurassic Park lah di TV.
Nak join sekaki lah tengok.Bukannya hari-hari dapat tonton TV.
hehe..
Assalamualaikum.