Berpautkan Iman,tenteram aman...

Assalamualaikum para penunjung blog!

Terus terang,rasanya tak ramai yang kunjung blog Qur ni sebab sekarang ni masih musim peperiksaan kan?
Qur pun masih dalam perjuangan O level lagi.Petang nanti ada kertas Physics...fuh,gabrah rasanya.Macam dah bersedia,tapi belum seratus peratus konfiden...
Doakan Qur ye?

Semalam Qur teman mak pergi Johor.Mak nak carik buku Hijab Sang Pencinta..Karya Ramlee Awang Murshid yang terbaru tu.
Nak biarkan mak pergi seorang diri,kesian pula.Takut juga kalau-kalau apa-apa terjadi...menyesal seumur hidup nanti.Na'udzubillah!

Usai membeli novel,kami jalan-jalan sekejap..hilangkan stress di kepala.heh.
Tengah toleh kanan,toleh kiri,mata Qur terpandang sesuatu.EH,macam kenal je..
Album FarEast yang terbaru. :D
Album ini mengandungi lagu-lagu hits kumpulan FarEast.Ada juga dua lagu baru iaitu Eksplorasi dan Harga Sekuntum Cinta.
Sedap lagu Eksplorasi tu.Kat playlist Qur di kanan tu ada.Dengar lah.Tak rugi pun. :)

Lagu yang lain termasuk Cinta Pertama,Nur Syahadah,Habil Dan Qabil,Al Hambra dan yang lain-lain. Tetapi,lagu Al Hambra di album ni lain pula dari yang Qur selalu dengar...mengapa ya?

Apa yang membuatkan kumpulan FarEast ni istimewa,ialah mereka memartabatkan lagu-lagu berunsurkan tarannum Al-Quran. Seperti di lagu Menanti di Barzakh,Ahlan Bina dan Eksplorasi tu. Memanglah best. Dulu Qur tak tau tentang ni. Abang Qur yang beritahu. hehe..
Dah lepas beli album tu,kami pun berjalan lagi..nak tunggu waktu orang dari Johor habis pulang kerja.Kalau tak kastam sesak nanti.
Sambil jalan-jalan,teringin pula nak beli novel baru...
Qur pun beli lah novel ini:-

Qur belum baca lagi.Jadi tak boleh nak buat review.heh.

Dah penat kaki membawa tuan,tuan pula menyeret kaki untuk pulang ke tanahair.(perghh,bukannya jauh mana pun Singapura dari Johor kan?)
Sampai Singapura,mak ajak singgah Sheng Shiong sekejap. Tetiba pula,Qur teringin nak makan coklat yang dalamnya ada inti yang seperti cecair..jadi bila gigit tu macam- mmmnyamnyam.

Tengah pusing-pusing rak coklat,ternampak pula seseorang yang sangat-sangat Qur kenal.
Aminah. huhu..Dia bersama maknya juga.Dua-dua sedang mencari coklat.Serupalah kita ye minah?Namanya pun kembar... huhu..(bukan kembar betul.Hari jadi kami jatuh pada tanggal yang sama. :D )

Dah puas pusing-pusing,baru kami pulang ke rumah dengan kaki yang sengal-sengal,minda yang lebih jernih,dan hati yang puas. kehkehkeh...
Lepas mandi terus sambung belajar.huhu.

Bailah,nak buat lagi sekali TYS physics tu.
Assalamualaikum. :)

jangan kita lupa akan godaan dunia

Assalamualaikum semua!
Lama betul Qur tak update kan?Antara sebabnya,seperti yang anda semua tahu,Qur masih dalam perjuangan menduduki ujian O Level.
Lagi satu sebab,Qur tak tahu apa nak tulis. hehe.

Tetapi,pagi ini,satu topik telah tercetus dalam minda Qur.
Ikutkan hati,nak aje Qur tulis tentang topik ini di blog ni hari ini juga.
Tetapi nanti lah ya?Qur hendak mantapkan fakta-fakta dahulu.
Mungkin selepas O level,insyaAllah... Nantikan ya? :)

Oh ya,Qur ada buat satu layout ni..tetapi tak gunakan pun.
Ada sesiapa yang nak? Kalau nak,tag lah.Nanti Qur berikan codenye ya? :)

Baiklah.Sampai di sini sahaja.
Assalamualaikum.

Fermentation...Sublimation..Polymerisation

Assalamualaikum.

Paper mula pukul 2.30pm nanti.
Sempat pula Qur blogging ye?

Sebenarnye,Qur ada rasa seram pula tiba-tiba.
Maklumlah,minggu ni ada 5 kertas.
Hari ini Chem.
Esok,English paper 1 dan English paper 2.
Khamis Geography 1 dan Jumaat pula Maths paper 1.

Macam banyaaaaaaaaaaaaaaak gitu kan?
Doakan agar Qur tenang ye?
Dan tak terlalu stress.
Dan tak lupa segala apa yang Qur dah perap dalam kepala Qur ni. heh.

Sekian,
Assalamualaikum.

SubhanAllah...



astronaut1: It never gets old huh?
astronaut2: Nope
astronaut1: It kinda makea you wanna.. -
astronaut2: ..break into a song?
astronaut1: Yep.

I love the mountains
I love the clear blue skies
I love big bridges
I love when great whites fly
I love the whole world
And all its sights and sounds
Boom De Yada 4x

I love the ocean
I love real dirty things
I love to go fast
I love egyptian kings
I love the whole world
and all its craziness
Boom De Yada 4x

I love tornadoes !
I love Arachnids
I love hot magma
I love the giant squids
I love the whole world
Its such a brilliant place
Boom De Yada 10x

& I love this song. :)
Assalamualaikum.

Peringatan pada kita semua insyaAllah...

Assalamualaikum.
Qur tahu.Lagi 2 jam periksa practical akan bermula.
Qur pula di sini blogging.

Qur rasa bertanggungjawab untuk copy paste post yang Qur jumpa ni.
Entah lah kenapa.
Qur terbaca ni di imranulkhalisalhuffaz.blogspot.com



Assalamualaikum. ..
Mesti korang tkejut kan ..
neway, just bace dulu n evaluate it later...
Allah sahaja yang tahu kebenarannya.
Bukti kebenaran Al Quran.
Fenomena ini telah disebut dalam Quran 1400 tahun dahulu dan 1999/2000tahun gambar itu diambil oleh NASA.]

a) Mengikut hadith umat Rasulullah akan hidup selama 1500 tahun...
sekarang sudah 1439 =426 + 13 tahun hijrah...
daripada ini kita ketahuikita akan bertahan dalam masa 61 tahun lagi.
Jikalau ini benar, bumi akankiamat pada tahun 2066

b) Saintis telah menjumpai sebuah planet yang lebih kecil daripada bumiyang menghala ke bumi..
Ia telah dianggarkan bahawa planet itu akanmelanggar bumi pada tahun 2014.
Amerika akan cuba untuk menukarkanorbitnya dengan menembaknya dengan sebuah roket...
Dan saintis juga telah menjumpai sebuah planet yang juga akan menghentam bumi...
Ia dianggarkan akan melanggar bumi dalam masa 60 tahun lagi..
Dan planet ini lebih besar daripada bumi...
Jikalau ini benar, dunia akanmusnah pada tahun 2065....

c) Dan dikatakan kuasa Israel akan mencapai puncaknya pada tahun 2007...
Dan kuasanya akan jatuh semula dalam 14 tahun, iaitu tahun 2022,disebabkan oleh penurunan semula Nabi Isa...
Dan hadith mengatakanbahawa Nabi Isa hanya akan hidup selama 40 tahun dan dunia akan kiamatpada hari Nabi Isa wafat..
Jikalau ini benar dunia akan kiamat padatahun 2062...
Dianggarkan Bumi Akan Kiamat Antara Tahun 2062-2066

Wallahu'alam...
Semua ini telah dikaji...
Dan yang dipercayai paling tepat ialah hadith yang mengatakan bahawa umat Rasulullah akan bertahan selama 1500 tahun...
Kita telah berada di bumi ini selama 1439 tahun...
Cubalah anda kirakan sendiri...
Beribadatlah wahai umat Islam sekalian...
Ini adalah antara berpuluh-puluhartikel di internet yg seperti ini.
Dan jangan tunggu artikel seperti inidikeluarkan baru kita nak buat amal.
Benda ni dah diajar sejak kita kecillagi. Kiamat pasti tiba. hanya orang yang leka dengan dunia shj yang akanrugi. berhibur tidak salah tapi jangan lupa apa yang disuruh oleh Allah.Patuhi suruhan Allah dan tinggalkan yang mungkar. dan korang janganrisaula..aman dunia akhirat..sama- sama kita doakan kesejahteraan untuksemua umat Islam.

-Copyright From Isuhangat.blogspot.com-


Sekian,
Assalamualaikum

And Here We Go!!!

Lagi berapa jam,O Level akan bermula.
11 November,hari terakhir.

Inilah detik permulaan alam baru.
Semoga semua kawan-kawan yang akan menduduki O Level tenang dan sabar.
Dan semoga Allah memberkati ilmu yang kita pelajari selama 11 tahun di Al Irsyad.
InsyaAllah...

ALL THE BEST SEMUA!
JANGAN LUPA DOA!

Assalamualaikum

PS: doakan kejayaan kami ye?

We Are Now Ex Irsyadians

Assalamualaikum semua.

Semalam adalah hari yang penuh kenangan manis pada Qur.
Awal sekali,Qur ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru-guru atas segala yang telah disumbangkan untuk kami.Juga atas ilmu yang telah dikongsi selama ini.
Bak kata-kata Aqilah;"dari masa saya bodoh,sampai saya jadi kurang pandai..."
Jasamu akan ku kenang selalu.

Kepada juniors yang tersayang,terima kasih kerana sudi bergambar.haha.
dan terima kasih juga atas ucapan-ucapan dan pelukan mesra yang diberi. :)

Kepada kawan-kawan sedarjah,terima kasih atas kenangan indah yang telah kamu semua berikan pada Qur sepanjang 11 tahun di Irsyad.Akan Qur ingat kamu semua dalam doa Qur.

Kepada rakan-rakan sekelasku,Sec5BlkB,yang tersayang,terima kasih kerana membuat kenangan Qur di Irsyad satu kenangan yang indah. Pahit manis telah kita lalui bersama.
Suka duka kami lalui.. Titisan air mata dan gelak ketawa telah kami kongsi bersama...
Semoga kenangan ini tidak luput dari ingatan.
Kenangan share bekalan makanan bersama di kantin..
Kenangan suap-menyuap...
Kenangan sharing session di kelas...
Kenangan semasa mukhaiyyam kami yang terakhir...

Kenangan tak bisa terpadam..
Oh,dan Qur harap kamu semua enjoy Farewell Video tu.
Maaflah tak seberapa...

Apa-apa pun,yang lalu tetap berlalu. Biarlah ia kekal sebagai memori indah kita bersama.
Yang penting ialah waktu hadir ini,dan juga yang akan datang. Our present and future.
O level lagi 4 hari sahaja...Jangan lupa ulangkaji! :)

InsyaAllah,di Prom nanti,kita akan bersua dan bergambar bersama-sama lagi ya?
Akan Qur nantikan hari itu...

Assalamualaikum.

kenangan bahgia bersamamu teman

"Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara...." Surah Al-Hujurat:10

Hari ini,selepas tamat waktu sekolah,Qur dan rakan-rakan sekelas tidak terus pulang.
Sebaliknya,kami berkumpul di kelas.
Mengapa? Hmm..kami sedang bersiap-sedia untuk persembahan hari graduation kami Jumaat nanti..
Apa persembahannya? Hehe..itu rahsia.


Tetapi waktu bersama teman-teman tadi cukup menggembirakan Qur.
Entah kenapa tetapi hati Qur sejuk melihat semua tertawa,tersenyum dan bergembira bersama.
Tidak ada pula yang bermasam muka,dan tidak ada juga yang bermurung bersendirian.

Walaupun tidak semua yang hadir,tetapi ianya cukup menghiburkan hati...
Kelihatan teman-teman Qur semakin akrab persahabatannya...
Syukur Alhamdulillah...
Semoga persahabatan kita diredhai Allah dan moga ia kekal ke akhirat kelak insyaAllah.. amin.

Hmm..dengar khabar,tahun ini,kami akan mempunyai yearbook kan?
Kalau tak silap,para ahli kelab journalism akan membuatnya.
Interesting....

Eh,ada cerita Jurassic Park lah di TV.
Nak join sekaki lah tengok.Bukannya hari-hari dapat tonton TV.
hehe..
Assalamualaikum.

reading is FUN!

Assalamualaikum all!

Well,my cousin,Muzz,told me to read a short story of his in his Facebook page.
Well,since reading is vital nowadays,especially with the upcoming O's,i've decided to drop in and read for a bit..

And i didn't regret it one bit!haha.
His story is HILARIOUS!And his english is good too. *winkwink*
Visit his facebook page here and read his story.Its very interesting,really.

Well,been doing revisions at home and well...
I dunno.
I just really want to get done with O Level.
Sometimes i hope that by blinking innumerable times in a short period of time,somehow the world will move quicker and suddenly i'll be in the near future.
But of course,we all know that's never possible.Scientifically that is.

5 days left till graduation from Irsyad.
Nervous?No.
Happy?Not really.
Sad?Quite.
Reliefed?So-so.
Excited?Nah...
What's the word... Oh,anxious?

Very much.
Im not quite sure what to expect.But one thing's for sure,everyone in class said they WON'T CRY on graduation day.Well,we'll see.

By the way,anyone know where i can find beautiful,long skirts?
I've tried This Fashion,Metro,John Little,and some department stores in Causeway Point and some small shops in the Woodlands area..
So far the types of skirts i found are the 'kembang' type.Like the brown skirt on the left.
What im looking for is something simple,A-cut skirt...
Like the pink one on the right.

Anyone?
If anything,do tag on my tagboard,thank you. :)

I'll go study now.
Assalamualaikum.