At Least...

Assalamualaikum.

"At least..."
A common phrase that we always use consciously or unconsciously.

"At least..."
Used to tell others to appreciate what we've done at the very least.

"At least..."
Portrays what little effort we've put into our doings.

Supposedly, it is to be used after a large amout of effort is put in and yet, the results are satisfactory. If it's fate, its fate.
But nowadays, this phrase is being used even when such minimal effort is used.

Why do we always use this phrase?
What satisfaction does it give us?
Why do the least?

Ali gets low marks because he didn't study hard.
"Ah, at least I passed..."

Siti gets disapproved by her future mother-in-law for not knowing how to cook.
"Well, at least I can cook maggi..."

Ahmad gets told off for wearing short shorts.
"At least I'm wearing something."

Minah gets scolded for her unkempt room.
"Pfft. At least its better than the rubbish dump."


But why at least?
Why can't we do our best in everything?
Why leave it to the very minimal?

No effort?
Well, we have the effort to think of an excuse and argue when someone disagrees with us don't
we?
Why not use that effort to do our best?

Allah has given us a mind to think...
Food to gain energy...
A fully functioning body to use..
Why not use it?

We eat outside and the food isn't properly cooked-
"Tsk, cook properly lah...lokek bahan."

When we hear someone reciting the Quran without proper tajwid-
"Ah, read properly now..these are Allah's words!"

We see our favourite soccer team playing like trash-
"Kental ah! Play properly lah!" (c'mon,admit it..hehe)


We want them to do their best or to do things properly...but why aren't WE doing it ourselves?
Everything starts from ourselves.
And insyaAllah, if everything we do has the maximum effort and it is done in the name of Allah, not only will we be fruitful here but in the hereafter as well.

Lets go for it dear brothers and sisters in Islam!

:D
Assalamualaikum.

Salaam ma'al hijrah


Tambahkan...

(+)kekuatan iman,
(+)amal ibadah,
(+)zikir dan selawat,
(+)semangat untuk mengejar ilmuNya,
(+)keikhlasan hati,
(+)keeratan & kemesraan sesama keluarga dan saudara seislam.

insyaAllah...

kullu 'aam wa antum bikhair. :)
Assalamualaikum.


Perlahankan Langkah

Assalamualaikum wr.

Abang Qur bagi satu teka teki tempoh hari.

Kenapa siput babi gerak perlahan?

Jawapannya...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
lah,fikirlah dulu...hehe.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tak dapat juga?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Hmm,yelah.
Jawapannya : sebab dia sibuk fikir,"aku ni sebenarnya siput atau babi ye?"
heh.
Tak faham? Tak mengapa... :)

Jawapan tu membuat Qur terfikir...
Siput pun boleh slow down untuk fikir...
Tapi kita kekadang, kalau ada soalan, kita akan kelam kabut. Kepala semua berserabut.
Sampaikan ada yang dah penat sangat fikir, dia terus melupakan soalan tersebut.

Ini bukan peperiksaan sekolah yang mempunyai batas waktu.
Apa salahnya luangkan sedikit masa untuk berfikir...
Ah? Sibuk dengan hal lain?
Tak jadi masalah... Ambil kertas, ambil pensel (atau pena) dan tuliskan soalan itu.
InsyaAllah kalau ada waktu kosong,fikirlah lagi.

Allah telah memberikan kita sebuah akal yang berfungsi untuk berfikir.
Mengapa rakyat muslim kita semakin mengundur?
Sebab kita tidak berfikir. Kalau berfikir pun, hanya tentang hal-hal duniawi..hal yang tidak penting...

"Mak masak apa hari ni eh..."
"Hmm..nak pakai baju apa eh hari ni..."
"Eh,dia senyum lah..ntah-ntah dia syok kat aku kot..." (-__-")
"Nak pergi shopping ke,nak pergi konsert eh..."
*sambil tengok cermin* "baju ni nampak gemuk tak?"

Kan?
Terutama sekali soalan yang pertama tu. Qur mengaku,Qur pun sama. :D
Tokoh-tokoh muslim waktu dahulu semuanya berjaya kerana mereka berfikir.
Ibnu Khaldun, Al-Ghazali, Ibn Taimiyyah, At-Tabrani ... (ramai lagi. Cuba cari sendiri.BERFIKIR! heh)

Kita pula hanya mendengar dan mengakur. Memanglah dalam ayat Quran telah dinyatakan supaya kita mendengar dan menta'ati... Tapi kita juga disuruh untuk berfikir.

Kadangkala kita tidak mahu mencuba pun untuk berfikir.
Contohnya, semasa bermain teka-teki. Seringkali kita ingin tahu jawapannya tanpa berfikir.
"Tak boleh nak fikir lah..." adalah alasan yang sering diberi.
Namun adakah kita benar-benar tidak boleh berfikir?Atau kita tidak mahu mencuba?

Akal telah dikurniakan namun kita tidak menggunakannya.
Jika Allah tiba-tiba mengambil kembali kurniaan ini,bagaimana?
Hah.

Maka oleh itu, marilah sama-sama kita berfikir.
Jadilah hambaNya yang berguna.
InsyaAllah, dengan berfikir perkara-perkara yang berguna, ia akan memanfaatkan kita semua di dunia ini dan juga di akhirat kelak insyaAllah.

Peringatan ini adalah untuk diri Qur yang malas untuk berfikir dan juga kepada sesiapa yang telah membaca enrty yang panjang berjela ni.
Semoga memanfaatkan.


Assalamualaikum.




BERFIKIR! :D

Are You Thinking What I'm Thinking?

بسم الله الرحمان الرحيم

Ah, midbreak.
A one week chance to spend time with family, friends, and the books.
Have 4 more papers after the break. Basic Academic Writing, Psychology, Religions in Malaysia and Critical Thinking.

Alhamdulillah the first 3 papers were..well..doable.
Contemporary Issues in the Muslim World, Intro to Islamic Revealed Knowledge and Computer.
Whatever results i'll achieve, i can fairly say i deserve it.

I also have assignments to do. :D
My topic: Muslim Minorities in Singapore. *wriggle eyebrows*
Went to the library this morning.And it was also my first time going to the photocopy section and ACTUALLY using the machines. heh. Excited. Had to sacrifice $10 for the cashcard though..
But its ok. :)

Saw a book about Wahabi somewhere in the Reference section.
Was kinda surprised actually... Wahabi. Some say it existed and still does. Others opine that it has stopped. They say that all news about Wahabis now are mere propagandas.
As for me,all I can say now is- والله أعلم
Heh.

What IS Wahabi actually?
Is it a sect or a movement?
Or do those words mean the same thing?

Why am I asking so many questions?
Because I'm curious.
But why do u want to know so much?
I dunno... i guess its due to learning critical thinking and all at school..
You know curiosity kills the cat?
Well im not a cat am I? Besides, why does it kill? I just want to know the answers. Is that wrong?Doesn't Islam teaches us to seek knowledge?
Well,yeah... But isn't asking too many questions harmful?
Hah. Now where did u get THAT idea?
Well, im not sure for most cases but questions pertaining to religion mustn't be asked too much.
You mean like what I learn in Critical Thinking class?
*shrugs* probably.
What about Ilmu Kalam?
I don't know much about Ilmu Kalam....
What's your dalil?

Narrated Al-Mughira:

"... And Allah has disliked that
(A) you talk too much about others
(B), ask too many questions (in religion), or
(C) waste your property."

Hadith, Sahih Bukhari.


(Ah,monologues...)
But really. In classes, especially my Critical Thinking class, a lot of questions pertaining to Islam is being raised. Im not much of a critical thinker so some of those questions never really passed through my head. Even if they do, i'd merely ignore it.

You know sometimes, when you're alone and you have this sudden thought about Allah?
You'll ask yourself questions like:-
"Why does Allah create us?"
"Why does He need us?"
"How sure are we that Islam is the correct religion?Every other religions think that theirs are the right one as well..."

Or anything as such.
If you've been through this, then beware. These are Syaitan's works. They're playing with our faith,our Iman. If any of these questions ever pass you head, say Astarghfirullah and the syahadah.

So,really...
What are the limitations of questioning about religion?
Hmm... *urut janggut*

What do you think?


Assalamualaikum wr.

Dimulakan dengan...?

Kita sibuk mencari kesalahan orang,
kesalahan sendiri sering dilupakan.

Kita sibuk menyuruh orang berubah,
diri kita pun banyak kekurangan.

Kita sibuk menjaga tepi kain orang,
masalah kita sendiri belum tentu selesai.

Kita sibuk membetulkan orang,
diri kita sendiri pun entah ke mana hala tujunya.

Mulakan semuanya dengan diri sendiri.
Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah dan yang lemah itu dari kesilapan,kelalaian dan kelemahan kita sendiri.

Wallahua'lam.
Assalamualaikum.

Random updates

Assalamualaikum wr. :)

I am so ashamed of this blog. Sangat berhabuk dan berkulat. :D
Jazakallah khairan to the taggers especially sis Fathanah.. sorry i deleted that post about guitars.
I didn't notice your reply on the tagboard. heh. Baarakallahu fiik. :)

I have no ideas yet on what to update on this blog..nothing beneficial...
So i'll just do a quick update insyaAllah.
This week is all about assignments,quizzes and due dates.
So much to do,so little time...
Ah,whoever made that statement must have problems with proper time management.

That's the key to finishing your work on time. Time management.
It would also help if we could multi-task and prioritize our works.
InsyaAllah,i've tried and it worked for me.
Yes,it'll be hard.Tiring.You have to sacrifice a bit of energy and all...
You'll get the panda eyes and the zombie-walk too.
But remember, Inna ma'al 'usri yusraa. ;)

That's this week.
This weekend i'll have to do some major hardcore revision (chewah) because our mid-term exam starts next week.

Reminder: If any of you guys see me online on Facebook or YM, tell me to go study please.:D


Next 2 weeks is our mid break insyaAllah..one week holiday...
Then its another week of mid-term exams.

That's all i know of at the moment.
Make doa for me insyaAllah. :D
Jazakallah khairan kathiran.

If you want Allah to remember you in times of hardship,remember Him in times of ease.


Assalamualaikum.

Telefon Karat

Assalamualaikum wr wb. :)

Awal sekali,Qur nak ucapkan afwan pada sesiapa yang telah tag di tagboard Qur sebab lambat sangat reply. Sekarang dah reply dah..jangan marah ye. :D

Dua malam yang lepas,demi mengeratkan silaturrahim, Qur dan rakan-rakan sebilik main permainan 'Telefon Karat'. Ada juga yang lebih mengenali permainan ini dengan nama 'game bisik-bisik' di mana kita duduk sekumpulan dalam jumlah yang besar,seorang akan membisikkan satu ayat kepada rakan sebelah,and so on, dan orang yang terakhir tu akan sebut balik ayat yang telah dibisikkan tu dengan suara yang kuat. Kita dibolehkan untuk berbisik sekali sahaja.
Memang sangat kecoh. (dah lah main waktu malam.huhu)
'Tok Ngah'
jadi 'Fatimah'...
Perkataan yang tak ada jadi ada...
Bahasa Melayu jadi bahasa Sarawak...
sampaikan perkataan 'Finding Nemo' pun termasuk. huhu

Antara 7 orang yang main, ada 2 orang utama yang sentiasa merusakkan ayat yang diberi.
Kadangkala sebab salah dengar. Ada masa juga kerana tidak dengar atau tidak faham lalu menukar ayat ikut sedap je.
Pengajaran yang boleh diambil dari permainan yang memecahkan perut ini ialah;-
Jika kita mendapat berita, semak kembali dari mana asal usulnya. Terutama sekali jika ianyanya adalah khabar angin. Bila satu cerita dibawa dari mulut ke mulut,kemungkinan besar ianya telah diubah walaupun sedikit.

Dan perubahan yang sedikit boleh membawa penukaran makna yang besar. Contoh:
Ahmad kata dia dah mandi.

Cuba kalau pembawa berita itu tersalah dengar dan dia mengatakan pada orang:
Ahmad kata dia tak mandi.


Kasihan Ahmad..semua orang akan menjauhkan diri darinya.

Pengajaran kedua ialah,jika kita ada maklumat penting untuk diberitahu kepada seseorang, ianya adalah lebih baik jika kita memberitahu kepadanya secara langsung dan bukan melalui orang lain.

Contoh:

Timah: Sue,bagitau Siti saya akan tunggu di kedai bawah pada jam 5 ya?
Sue: Ok.

Namun Sue amat sibuk ketika itu,lalu...

Sue: Nor,bagitau Siti yang Timah akan menunggunya di kedai bawah pada jam 5,ok?

Namun Nor tidak begitu rapat dengan Siti lalu menyuruh kawannya yang lebih rapat dengan Siti untuk memberitahu...

Bayangkan dari satu orang kepada seorang lagi kepada seorang lagi... bila nak game?
Akhirnya, Siti mendapat maklumat itu tepat pada pukul 5... bukan 5 petang. 5 pagi.
Hah. Siapa nak bertanggungjawab? Pasti dia akan menyalahkan dia, dan dia akan menyalahkan dia.

Manusia...
Dan yang ketiga, jika seseorang memberitahu kita sesuatu dan kita tidak dengar atau ianya kurang jelas,mohon dia ulang sekali lagi. Lebih baik orang fikir kita pekak sekarang dari dilabel sebagai penukar cerita pada masa hadapan. :)

Semoga ini menjadi peringatan pada Qur dan juga para pembaca insyaAllah.
Assalamualaikum. :)

Teruskan Qur...teruskan...

Assalamualaikum wr.

Sungguh Qur tak sedar. Tau tau dah 23hb.
Esok insyaAllah Qur akan berangkat pulang (kembali?pergi?) ke Nilai.
Ah...Nilai...

Sabar Qur. Satu sem lagi insyaAllah. Teruskan perjuangan lillahi ta'aala.
Itu pun kalau pass next sem.(doakan Qur ye?insyaAllah... jazakallahu khairan. :])
Sem depan Qur akan mengambil subjek-subjek yang lebih berat... (senior kata berat.huhu.kita tengok macam mana ye?heh)

Subjek-subjek yang Qur akan ambil adalah...

1-Basic Psychology :D
2-Introduction To Islamic Revealed Knowledge
3-Contemporary Issues In The Modern World (agaknye lah tu nama topic dia.huhu)

4-Critical Thinking
5-Basic Research Methods and Writing (shortnye: BMW- macam kereta pula.)
6-Computer

7-Religions In Malaysia.

Subjek 1 hingga 3 tu adalah antara Core Courses Qur. Yang mereka kata paling susah:Psychology.

Subjek 4 hingga 5 tu wajib untuk semua. Yang dorang kata paling susah: BMW.
(taknak BMW lah macam tu. Qur amek Toyota je.hehe)

Subjek ke-7 tu pun ramai kata susah. Kita kena belajar tentang agama-agama lain seperti kristian,budha,sikh,hindu etc. Yang menyusahkan ialah menghafal nama-nama tuhan agama hindu.huhu...

insyaAllah kalau lulus ni semua, Qur akan ke main campus di Gombak pertengahan tahun depan insyaAllah... Doakan Qur? :D Jazakallahu khairan. :)

Baiklah, Qur nak sambung kemas barang.
Nilai, here i come!- again. :D

Cuti kali ni walaupun 3 minggu, tapi agak pelik.
Tak dapat jumpa Az..Syaiwa..Hasanah... Syukurlah dapat jumpa Farah dan Syaira H. :)
Pada sesiapa yang akan mengambil peperiksaan, semoga lulus dengan markah cemerlang insyaAllah. Banyakkan doa dan usaha. :)

Pulang ke Nilai pun pelik kali ni...
Sebab geng 'alien' ramai dah ke Gombak... Sedih.huhu.
Tak mengapa. Pasti ada hikmahnya. :)

Assalamualaikum.

Beberapa gambar yang dipetik pada sem lepas. :)

Seniors dalam bilik b2-1-3. sekarang tinggal 3 je.huhu

Masa bulan Ramadhan. Juniors bilik b2-1-3.

Aliens. :)

Attention Please

Assalamualaikum wr wb.

To my beloved friends, I know everyone's busy now but I'm gonna tell you anyways.
I'm not using my 9644.... number anymore. :D
If you want to contact me(rasanya macam takde je...),u can do so at my 9486.... number.

Nak message kat number malaysia pun boleh... tapi rasanya macam tak worth it kot.Unless ada yang nak bagitau tarikh perkahwinan ke.... :D huhu.

Ok,
That's all for now.
Assalamualaikum.

Are you an ice cream sundae?

Assalamualaikum wr wb.
May we all be in the best state of health and Iman insyaAllah.

Sundaes.
Sounds yummy? Yeah...especially on a warm sunny day...
Too bad it a cold day today. The thought of sundaes brings shivers.


Anyways...
Are you an ice cream sundae?
Before you answer, let me explain the analogy behind my question.

For me, us girls are like ice-cream sundaes- terms and conditions apply. (macam jual barang je.huhu)

Us girls have our own accessories in the form of shyness and dignity.
With shyness and dignity, we emit a sense of value in ourselves. People will respect us for it.

Without shyness and dignity, we are merely girls. Just girls. Nothing special about us.
Shyness and dignity: our accessories.

Hence the analogy.
If you were given an option to choose between a single scoop of vanilla ice-cream and an ice-cream sundae that has been 'accessorized' by hot fudge, whipped cream, nuts, rainbow rice and a cherry on the top, surely you would pick the later right?
(dah,tak baik menipu.hehe)







Surely the accessorized sundae is of more value than the plain single-scoop ice-cream.
Surely the accessorized sundae is more special than the plain single-scoop ice-cream.
Surely the more it is accessorized, the more people will like it.

Similarly,
Surely, accessorized with shyness and dignity, we are of more value.
Surely, accessorized with shyness and dignity, we are more special.
Surely, accessorized with shyness and dignity, people will respect us.

So, i'll raise the question once more:
Are you an ice-cream sundae?

Which one would you prefer?

Which one would you prefer?

A brand new handphone? or a 2nd hand one?
Mum's cooked food? or Mcdonald's?
A Casio watch? or a '3 for $10' one?


Which one would you prefer?

An award for something you deserve? Or for something you cheated on?
Fruits of hardwork? or fruits of stealth?
A 9 carat diamond ring? or a cheap plastic one?

Which one would you prefer?

A spouse that's never been touched? or one who have been?
Heaven on Earth? or the true Paradise in the hereafter?
Praises from friends? or from Allah?

Which one would you prefer?
Think about it.

"The Earth is a prison for the Believers and heaven for the non-believers. Yet, the hereafter is a much better heaven for the believers and a worse prison for the non-believers."


Assalamualaikum.

Bukan sorang je...

Assalamualaikum wr.

Couple.BGR.
Ah, topic ni selalu disentuh. Tapi kerap kali juga yang dipersalahkan dalam isu ini adalah kaum hawa.Perempuan.Wanita.Si gadis.

Memang patut disalahkan pun. Kerana sebagai muslimah,kita disuruh menjaga maruah diri dan sebagainya. Banyak dah rasanya Qur mention sebelum ini. Tapi kali ni, untuk mengelakkan diri dari menjadi gender-biased, (term baru yang dipelajari dari kelas Sociology. :D) Qur nak
sentuh hal ni dari segi kesilapan lelaki pula.

Lelaki.
Bila dah berumahtangga, dialah yang akan menjadi ketua rumah. (sebab memang biasanya keluarga akan mengikut sistem patriarchy. hanya segelintir sahaja yang akan mengikuti
sistem matriarchy.) Maka dialah yang harus mempunyai sifat seorang ketua.

Namun, sejak semenjak ni, dari apa yang Qur lihat lelaki dah tak seperti lelaki.
Baik dari segi pakaian, cara cakap, cara pemikiran dan sebagainya. Keberanian semakin berkurangan dan kematangan merosot.
Sedih lihat lelaki sekarang...
Layakkah lelaki jenis begini untuk dijadikan suami?
Kalau kita tanya kepada kaum wanita, suami jenis apa yang mereka idamkan,pasti antara ciri-ciri idaman mereka adalah keberanian.

Berani bukan bermaksud berani dengan perkara-perkara yang menakutkan. Kita tak mintak
lelaki semua berlawan dengan raksasa seperti Ultraman.


Keberanian boleh datang dari bermacam-macam aspek.
Keberanian dalam meminta maaf,
keberanian dalam bekata benar,
keberanian dalam mengongsi perasaan,
keberanian dalam mengelak dari perkara munkar,
dan sebagainya.

Jadi,apa sebenarnya yang Qur ingin katakan?
Dalam kebanyakan BGR atau couple, mereka tetap terus terjerumus dalam hal itu kerana si jejaka tidak menghalang. Apabila dalam BGR atau bercouple, si jejaka akan memanjaka
n si gadis. Bila dimanjakan, memang terikat.

Wanita mempunyai perasaan dan hati yang lembut. Kerana itu kita perlukan lelaki untuk membantu kuatkan hati kita semua. (betul tak?)

Kalau yang lelaki pun dua kali lima, apa kes?
Cuba kalau dalam BGR/couple si lelaki berkata: "Maaf Ani, couple ni haram. Mari berserah kepada takdirNya. Andai ada jodoh, saya akan datang untuk kamu." atau lebih kurang macam tu.


Ah?penipulah lelaki kalau kata macam tu.Konfem dia dah jumpa orang lain atau dah bosan dengan perempuan tu.

Mesti ramai yang terfikir macam tu kan? Kenapa? Sebab lelaki jarang berkata macam tu. Kenapa? Sebab lelaki dah hilang keberanian. Kenapa? Sebab mereka kurang matang.

Cuba kalau yang menguntumkan kata-kata tu orang yang matang,beriman dan . Pasti anda percaya kan?

Kesimpulannya, dalam hal BGR atau couple ni, dua-dua silap.
Kalau tak terjun, kita tak jatuh.
Kalau tak lapar, kita tak makan.
Kalau tak haus, kita tak minum.
Kalau lelaki tak ikut perasaan dan nafsu, maruah perempuan akan turut terpelihara. (insyaAllah.)

Pastinya ada kekurangan pada kata-kata Qur ni. Pasti juga ada yang mempunyai pendapat yang berbeza. Kalau ada silap, harap betulkan. Kalau nak comment, silakan. Pandangan dan pendapat semua amat dihargai.
Tapi ingat, jagalah kata-kata sebagai seorang muslim. :)

Assalamualaikum.

Perjuangan Diteruskan...

Assalamualaikum wr.

Alhamdulillah, dengan bantuan dari Ilahi, Qur hanya ada 1 lagi kertas ujian dan fikiran Qur masih waras. :D
Baru Qur mula faham mengapa ramai pelajar U yang kena hysteria, cuba untuk membunuh diri dan sebagainya.

Hal pertama adalah kerana pelajaran.

Hal kedua, kawan-kawan. Kita lihat kawan belajar, kita stress sebab kita tak mampu belajar sekerap mereka. Kita lihat kawan tak belajar, kita join sekaki lalu di dewan peperiksaan nanti, kita merana kerana tak dapat jawab soalan. Siapa yang rugi? Kitaaaaaaaaa juga.

Hal ketiga, sokongan moral.
Haa...Yang ni bergantung pada individu. Pada mereka2 yang rumah tidak jauh dari kampus, senang untuk mendapat sokongan moral ibubapa. Pada yang rumah jauh bergunung-gunung, harapkan telefon dan sms semata-mata.

Namun, telefon dan sms tidak cukup. Sokongan moral lebih kuat dengan kehadiran sentuhan suci ikhlas terutama dari ibu tersayang. Oh, seribu satu nikmat ada pada sentuhan ibu.

Tapi Alhamdulillah, ajal Qur belum tiba lagi. Qur masih bernafas dan otak masih berfungsi. Satu lagi kertas ujian dan satu ujian lisan dan insyaAllah, Qur akan pulang ke pangkuan keluarga tersayang. :)



InsyaAllah Ahad ni Qur ada perjumpaan bersama rakan-rakan alien. Kami akan mengadakan jamuan makan malam sempena permergian mereka-mereka yang sudah tamat pengajian ni pusat asasi ni. Semoga tak ada yang tersangkut dan selamat pulang ke tanahair masing-masing.

Sedih rasanya.Walau baru 3 bulan berkenalan, kurang sebulan bersapa, namun, ukhuwwah yang terjalin terasa begitu kuat. Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Andai telah ditakdirkan Tuhan, kita akan bertemua jua di masa hadapan insyaAllah.

Sekian untuk hari ini.
Lusa ada kertas Political Science. I loooooooooooooooove political science. :D
Doakan yang terbaik untuk Qur insyaAllah. Jazakallahu khairan.
Assalamualaikum.

Exam week

Assalamualaikum wr.

Exam week this week till the 5th of October.
Had my 2nd English Placement Test(EPT). Reading was ok,alhamdulillah.
Writing...erm...the topic was 'English Should Be Learned Through The Internet'.
Honestly,i had no arguments. I didn't even know if i agreed or disagreed to the topic.
heh.

English Speaking is on the 5th.
I'm done with Basic Themes of Al Quran(BTQ). Alhamdulillah,i guess i did fairly well. What i studied came out.
History...heh...hmm...haa...

So i'm left with Sociology&Anthropology(SOCA), Communication and Political Science.
InsyaAllah, i'm aiming for a 3 pointer or more. Make doa for me?please? :D Jazakallah.Baarakallahu fiik. :)

While this semester is coming to an end,i'm beginning to wonder what next semester has for me.
Assalamualaikum wr.

ntah tak tau nak letak title apa :D

Assalamualaikum wr.

Alhamdulillah, aidilfitri tahun ini,walau sangat memenatkan tapi tetap ceria dengan gelak tawa dan usik gurau. Syukurlah dapat beraya dengan keluarga.
Sayangnya,tak dapat spend time dengan Huda...
Takpe Hudz,nanti kat M'sia kita jalan2 raya sama2 ye? hehe

Sekejap lagi, dalam lagi satu jam Qur harus berangkat pulang. (pulang???)
Yep,pulang- ke campus Nilai. Final Exams,nantikan kedatanganku! (walhal belum belajar pun. :D )

Pembaca setia, doakan Qur lulus dengan markah cemerlang untuk Finals ini ye?
InsyaAllah Qur akan usaha sedaya upaya. Jazakumullahu khairan.

Erm,itu sahaja kot untuk hari ini.
Pada kawan-kawan, insyaAllah selepas finals kita jumpe ye?:)
Assalamualaikum

Ramadhan terakhir


Assalamualaikum.

Tanpa disedari, hari ramadhan terakhir sudah tiba.
Terawikh terakhir akan didirikan.Puasa terakhir akan dijalani.

Apakah memadai ibadahku sepanjang ramadhan?
Apakah berubah diriku atau sama seperti sebelum ini?
Apakah aku tergolong antara mereka yang berjaya atau mereka yang rugi?
Apakah aku akan diberi peluang untuk menemui Ramadhan sekali lagi?

Ya Rabbi,
Semoga Ramadhan ku tahun ini tidak sia-sia...
Ya Rahman,
Semoga ibadahku diterima...
Ya Rahiim,
Semoga kami tergolong antara orang-orang yang berjaya,insyaAllah...

Esok dah tak ada terawikh dah.
Pada siapa yang dapat puasa penuh,alhamdulillah,mabruk alaikum!
Pada yang tak berkesempatan atau berkemampuan, la ba's.
Yang penting,istiqamah dengan amalan dan ibadah kita even after Ramadhan. Ye tak?

Hmm...
Kepada sesiapa yang membaca,Selamat menyambut ketibaan Syawal.
Kepada yang Qur kenal, maafkan salah silap Qur. Yang tersengaja atau sebaliknya.Kata-kata Qur yang kekadang agak pedas,lupakan lah ye? :)

Rasanya itu sahaja untuk malam ni.
Assalamualaikum.

What makes life so beautiful?

Assalamualaikum wr.

Alhamdulillah,HOME SWEET HOME! :D
Feels so nice to be able to eat something other than roti sardin or ayam goreng. huhu...
I miss mum's cooking so much.

Here it is. My revision period cum raya break. I'll be back in school on the 22nd i think.
Second day of Raya,yeah.
But i don't really mind... after about 2 weeks of final exams, there's another holiday- End of semester break! :D

So beloved friends,if we don't get the opportunity to meet during this short duration, there's another opportunity coming up. :)

Feels nice to have something to look foward to doesn't it?
A friend once asked me: What makes life so beautiful?

Being me, i thought that was a trick question so it took me quite some time to find an answer.
Turns out the answer was quite simple and straight forward.
Do you want to know what the answer is?

"Wanting to know what's going to happen tomorrow."

When we think about tomorrow,or the future, it kind of gives us hope don't you think?
It gives a sense of having a second chance to become a better person.
A chance to do something better.
A chance to improve things.
"make your tomorrow better than today"- That's what we're always told right?

You've been on the bus right? (what a question...haha)
There's the kind of bus with seats that faces the back of the bus right?
Yeah,i don't like that seat.
First reason: It makes me dizzy.
Second reason: It lets us look at what we're leaving behind instead of what we're coming to.

Let the past stay in the past and cherish the future that is to come.
These are the wise words of....
of....
of...
i don't know. i just made these up. :D

So yeah. That's it for now i guess.
Just a few more days of Ramadhan left. Let's make tomorrow's Ramadhan better than today's.
Who's with me? :D

Assalamualaikum.

Aduhai hatiku...

Walau tidak dapat berbuka dengan keluarga,
Bersyukurlah.
Ada yang hanya berbuka dengan debu dan habuk sahaja...

Walau tiap-tiap hari memakan makanan yang sama,(serious jelak)
Bersyukurlah.
Ada yang tidak mempunyai apa-apa makanan langsung.

Walau jauh dari keluarga,
Bersyukurlah.
Ada yang tidak mempunyai keluarga mahupun sesiapa untuk menumpang kasih sayang.

Walau penat dan letih menyiapkan kerja sekolah,
Bersyukurlah.
Ada yang penat dan letih dengan tugasan yang jauh lebih berat.

Walau terkadang terasa pening yang teramat sangat,
Bersyukurlah.
Sekurang-kurangnya pening kita sementara.Ada yang ditimpa ujian yang lebih berat dari sekadar pening biasa.

Sungguh ya Allah, nikmatMu melimpah namunku sentiasa tidak erti bersyukur...
"Kuatkanlah iman kami ya Allah,
Jadikanlah kami orang-orang yang sabar ya Rahman,
Bantulah hamba-hambaMu ini ya Rahim..."
InsyaAllah...

Assalamualaikum.
Rindu mak...

The problem is...

Assalamualaikum wr wb.

Islam.
A beautiful and perfect religion. There are no problems or defects in Islam.
If you think or presume that Islam is otherwise,then, it is not to be blamed on the religion- but on the people. The Muslims. Us.

What are the problems of Muslim in the modern world?

That was the question asked by my History lecturer in class yesterday.
We sought the answers in a group and discussed together.

Here are some of the answers given:-

1) Lose Identity
Muslims nowadays have lost their identity as muslims,as the slaves of Allah, as caliphs.
We are too easily influenced. This may be a result of our weak foundation of faith,belief and knowledge on Islam.

Some of the things that affects us majorly are the 3S's (according to one of my classmates) which are songs, sports and sex. We are easily influenced by the western culture and neglecting our own Islamic cultures...Our identity...our origin. Think about it.

2)Lack in the sense of brotherhood
Muslims nowadays has lost our sense of unity. No more does the saying "One for all,all for one" exists in us. Its like, all we think about is ourselves. We are being indifferent and insensitive towards our other brothers and sisters in Islam.

An example is when one of our brothers or sisters need help and we just ignore them. What if the one seeking help is our own brother? Our sister? Our parents? and noone want to help them? How would we feel? Hence, treat others as we want them to treat us or our loved ones.

3)Attitude.
This is preety much connected to the above point. Let's just look at examples of situations.

Situation: We are breaking fast together with our friends. One of our friends is eating just bread and plain water. 'Ah,maybe she's on a diet. Ah well...' we might think. Or 'Oh...maybe he's saving up for somthing.' We might conclude. But who knows,maybe the reason they eat such little amount of food is because they have insufficient money? Did we even ask? If we did, what did we do to help or make a difference?

Remember,to create a difference,you don't have to do something grand. Even the smallest act is enough.

I guess that is all i can share for today.
In resolving a problem,start small,begin from the inside. Mend ourself before pointing fingers at others,insyaAllah.

May Allah strengthen our Iman and may we become better muslims and mu'mins insyaAllah.
Wallahua'lam.

Assalamualaikum.

MUHASABAH DIRI

Renungkanlah...
Assalamualaikum.

Free money anyone?


Assalamualaikum wr wb.

My ustaz shared a perspective with my class the other day and I feel obliged to share it with you.
(whoever you are reading this. :))

Ibadah.
Something good with greater rewards that we sometimes feel reluctant to perform.
Sometimes we push ibadah secondary to worldly acts.
Sometimes we like to say "ah,maybe later" to ibadah.
The question is- Why?

Why push it away when we know how good it is?
Why perform it later when we know what benefits it will bring to us?
Why do we feel so reluctant and sometimes even dilly-dally in performing our ibadah?

Could it be because we can't see the deeds (pahala) that we receive for our ibadah?
If that's the case, my ustaz has given an analogy that for me,is very much effective.
As we know,reading or reciting even a single huruf from the Quran and we will receive one deed.
So let's imagine that one deed is an invicible $1.
So reciting bismillahirrahmanirrahim will get us invisible $20.
Imagine that! a single word and we receive "$20"
And we haven't even started reciting the surah yet.

What about when we're praying?
Even for subuh prayers,we recite surah Al-Fatihah twice along with 2 other surahs.
How much invicible money will we get?
Wallahua'lam- depends on the length of our surah,right?Hence,longer surah= more invicible money.
Imagine those money dropping into your pocket out of nowhere...
Imagine having a heavier pocket everytime you perform an ibadah...
Imagine being rich with deeds in the hereafter!
SubhanAllah...

InsyaAllah,hopefully this short entry will make us more enthusiastic in performing our ibadah.
But most importantly, don't forget that the main intention of ibadah,our manifest function of ibadah, is for Allah swt.

Happy ibadah-ing! :D
Assalamualaikum.

Cinta...

Assalamualaikum wr.

Perasaan cinta sesama manusia sudah tentu wujud di dalam setiap insan.
Cinta Ibu Bapa...
Cinta adik-beradik...
Cinta saudara-mara...
Cinta sahabat karib...
Cinta yang bukan mahram...

Cinta yang terakhir tu memang wujud namun janganlah kita terlalu taksub dengannya.
Jangan kerana ia,kita abaikan cinta yang PALING penting- Cinta kepada Allah.

Jika si dia sentiasa memberikan kita hadiah,
Allah sentiasa memberikan kita nikmatNya.

Jika si dia sentiasa menemani kita ke sana ke mari,
Allah sentiasa menemani dan melindungi kita di mana-mana 24jam.

Jika si dia sentiasa membuat kita terhibur dan gembira,
dari mana datangnya perasaan itu jika bukan dari Allah?

Jika si dia sentiasa membantu kita,
bantuannya itu tak akan berlaku tanpa keizinan Allah.

Sanggupkah kita lebihkan cinta dia dari cinta Allah yang mencipta kita?
Sanggupkah kita mementingkan kehendak si dia dari kehendakNya?
Sanggupkah kita memakan masa dengan si dia dari menggunakan masa itu untuk
menghadapNya?

Sanggupkah kita melafazkan kata-kata cinta kepada si dia sebelum melafazkanNya kepada yang Maha Penyayang?
Sanggupkan kita gadaikan agamaNya semata-mata untuk bersama si dia?
Sanggupkah kita???Sanggupkah kamu???
Sanggupkah saya???

tak sanggup...


Sesungguhnya, tidak akan ada dalam hati cinta kepada Allah sekiranya dalam hati sudah terlebih dahulu ada cinta kepada manusia...

Ketahuilah cinta Allah itu kekal selamanya.Dalam Islam,cinta yang utama adalah cinta kepada Allah.
Kedua,kepada agama.
Ketiga,kepada Ibu Bapa tersayang.
Keempat,kepada pasangan yang halal.

Yang kita cinta kerana agamanya. Yang kita cinta
kerana Allah. Yang akan mendorong kita kepada kebaikan dunia dan akhirat insyaAllah.Bukan semata-mata kerana wajahnya atau perangainya.
Kerana wajah tidak kekal selamanya dan perangai akan berubah tanpa akidah.


Semoga blog post ini menjadi peringatan kepada diri ini yang sering terlupa dan lalai dan juga kepada sesiapa yang membaca insyaAllah.
Wallahua'lam.

Assalamualaikum.

what makes us different



Assalamualaikum wr wb.
"Sebutir MUTIARA yang BERHARGA lahir dari seekor tiram yang berkualiti. Duduknya di dasar laut yang dalam, semakin DALAM ia Semakin TINGGI nilainya. Begitulah perumpamaan MARUAH seorang MUSLIMAH..."

(derived from aminmenulis)

Backstreet Boys.
Ah? What do they have to do with the above quote?
Nothing really. But one of their songs do.Some of you may have heard it. Its entitled "
What Makes You Different Makes You Beautiful." It's in my blog's music player. :)

Even the mere song title is intriguing isn't it?
Though in the song it describes someone so dear and special to them, to me,it may also be used to describe a true muslim's view of a true muslimah.
Let's look at the lyrics together shall we?

1.You don't run with the crowd,you go your own way
As muslimahs,we go with the muslimah crowd. Not with the others.
If they want to dress up all trendy,let them.
If they want to cover their natural beauty with chemicals called
make-up, let them.
If they want to show off their hair,dye it,curl it etc,let them.
We are muslimahs. We are special enough as we are.

2.You don't play after dark
Memang tak elok pun keluar malam-malam.hehe

3.Got your own kind of style that sets you apart

Enough said. :)

4.I know sometimes you feel like you don't fit in
It's normal. Especially for teens like us. My personal thoughts,it's better that way. Not only do we impress Allah by not being like the majority, but it also makes us unique. Now isn't that special my dear sisters?

These are just some of the lyrics that i can relate to us being muslimahs.
Though these point of views are from a mere girl who still have a lot to learn,i presume the brothers would agree with me saying that a true muslimah is priceless and extremely special compared to those who only act or seem like it.
Right?heh

May Allah guide us to be good muslims and muslimahs.
May Allah always be with us and remind us when we go astray.
May Allah protect us all insyaAllah.



Assalamualaikum.

Bersyukurlah...

Assalamualaikum wr wb.

Manusia.
Kita semua sangat istimewa. Kita tidak seperti makhluk Allah yang lain.
Kerana kita diberi pilihan dalam hidup.
Mengapakah para malaikat sentiasa berzikir kepada Allah?
Kerana mereka dicipta begitu.
Mengapakah sang mentari sentiasa menyinar?
Kerana ia dicipta begitu.

Namun kita istimewa. Kita diberi pilihan. Freedom of choice.
Yang ini atau yang itu.
Yang baik atau yang buruk.
Pahala atau dosa.
Syurga
atau neraka.
Sedar atau tidak,kita sentiasa terdorong untuk membuat pilihan yang dibenci Allah.
Astarghfirullah...

Sekarang ini,ramai yang sakit. Adik Qur sendiri sedang demam. Lemah tak bermaya. Syafahullahu khairan...
Kadangkala, apabila kita sakit ,kita mula terfikir "Ya Allah,dah sakit macam ni,nak sembahyang pun susah...kalau mati macam mana nanti? Aduh..."
Tetapi di kala kita sihat,payah sungguh untuk menunaikan sembahyang.
Kita sering melengah-lengahkannya...

Betul tak? Tak elok menipu... Tak mengapa. Qur pun. Semoga Allah tabahkan iman kita dan jauhkan kita semua dari sifat malas,insyaAllah.

Malas.
Sifat syaitan. Tapi rasanya,syaitan tak malas mana pun.
Rajin sangat-sangat mereka berusaha untuk menyesatkan kita.
Kesimpulannya, orang yang malas lebih teruk dari syaitan. huhu. (pandai-pandai buat kesimpulan sendiri.heh)
Maka,marilah kita semua menjadi muslimin dan muslimat yang RAJIN!

Sekian,
Assalamualaikum

Mid-break

Assalamualaikum wr wb.

Alhamdulillah...
After much complications,miscommunications and consolations, i'm home. :)
Im on my mid-break at the moment.1 week is all i have. But that's enough for me insyaAllah.

I'll post pictures insyaAllah.(insyaAllah maybe.heh) but not now.
My phone's bluetooth is misfunctioning and i don't have my usb cable.
And i can't seem to find my card reader at the moment....

So insyaAllah,after finding it i'll post some pictures.insyaAllah.:D
Right now,i need some rest.

Assalamualaikum.

Home Sweet Home

Assalamualaikum wr wb.

Pejam celik,pejam celik, dah sebulan Qur berada di sini.
SubhanAllah...cepat sungguh masa berlalu.

Minggu akan datang ni insyaAllah Qur ada mid-term exam. Kertas Communication.heh
Sabtu nanti pula ada mid-term English Reading.
InsyaAllah boleh... Yakin dengan Allah. Yakin dengan benar.

Tapi yang paling best sekali ialah: petang Sabtu,usai ujian insyaAllah, Qur akan pulang ke tanahair! :D Rindu rumah.huhu

Kalau nak dikirakan banyak lagi perkara yang Qur rindu dan banyak juga yang Qur ingin buat.
Namun apakan daya... cuti seminggu nanti akan diikuti pula dengan ujian-ujian mid-term yang belambak-lambak. History...Sociology...Political Science...Basic Themes of Al-Quran...
Belum termasuk assignment lagi tu.hehe.

Tapi takpelah. Alhamdulillah,ada juga kerja nak dibuat di rumah nanti. Kalau tak hari-hari makan tidur makan tidur sahaja. heh.Tapi rasanya masa untuk kawan-kawan tu pasti boleh diluangkan. :D

Lapar pula.heh

Di sini Qur telah menyertai sebuah kelab khusus untuk pelajar asing. Namanya, Global Committee Club. Namun,kebanyakan ahli-ahli kami dari negeri Kyrgyzstan.
Negeri apa tu?
Dekat mana?
Ah...dia dekat-dekat dengan negeri s-... eheh.nak tercakap ayat dari filem P Ramlee pula.
huhu..
Krygyzstan ni dekat dengan negeri Cina dan Russia. Qur pun baru tahu akibat menghafal peta dunia tempoh hari. (ada test.heh.kalau tak,Qur pun tak tahu.)
Ada juga 2 orang dari Brunei,sorang dari Indonesia,sorang dari Palestine dan yang lain berasal dari beberapa negeri yang jauh-jauh belaka...heh

Alhamdulillah,best lah juga. Dapat kenal kawan-kawan baru dan dapat memperbaiki bahasa inggeris Qur kerana mereka hanya berbual dalam bahasa inggeris sahaja. (kalau guna bahasa mereka sendiri,melopong lah Qur.huhu)

Baiklah,Qur berhenti di sini dahulu.
Assalamualaikum wr.

Makan dan Sembahyang

Assalamualaikum wr wb. :)

Kalau kita makan,kita nak makan sejurus selepas ia dimasak.
Kita nak makan panas-panas.

Dan bila makan pula,kita nak menikmati makanan itu.
Makan perlahan-perlahan...
Suap demi suap...
Subhanallah..nikmatnya...

Dan kita lebih gembira apabila dapat menjamu selera bersama keluarga atau rakan-rakan.

Seperti itu juga sembahyang.

Bila sembahyang,lebih baik pada awal waktu.Bukan pada akhir waktu.
Bila sembahyang,janganlah kelam kabut. Sembahyang hanya 5 waktu.Takkan itu pun masih nak kelam kabut?
Dan lebih afdhal jika kita sembahyang berjemaah.

Wallahua'lam.
Assalamualaikum. :)

Guided by The Quran and Sunnah

Assalamualaikum wr wb.

I'll make this short and sweet.

-InsyaAllah i'll be here for only 1 year(2 semesters).
-Im studying Basic History, Basic Communication, Basic Political Science, Basic Sociology&Anthropology, English Level 6 and Religions in Malaysia.
- I share a room with 7 seniors and 8 2nd intake students as myself.
-Lectures have begun.
-Assignments are building.
-Nilai panas.huhu
-Mid-term exams are approaching soon.
-I'm left behind by 3 weeks of lectures.
-I miss home,mum,dad and brothers.
-I have an assignment to finish. hee.

Here's a video of the CFS IIUM song.
Enjoy!

Take care everyone. :)
Assalamualaikum.



Berhijrah demi menuntut IlmuNya

Assalamualaikum wr wb. :)

Awwalan,terima kasih pada semua yang telah tag di blog ini,yang telah sudi mengirimkan SMS dan juga pada mereka yang telah ziarah Qur di rumah petang tadi. :)

Az,Syaira,Nabzie,Syaiwa,Farah,Nadiah dan Husnul
Kehadiran kamu semua sungguh telah menghiburkan hati Qur dan Qur amat bersyukur atas semuanya. Semoga kamu semua berjaya dunia dan akhirat. Kalau ada apa-apa khabar,email pada Qur ok? Baik di ymail atau hotmail. :)

InsyaAllah,7 hours more till my departure to Malaysia.
I'm more anxious than nervous i think...
7 months at home has really made me feel really attached to my home.
Leaving home is definitely going to be a huge challange for me.

Do make doa for me... Semoga Qur tabah dalam menghadapi apa segi cubaan dan ujian Allah.
Dan semoga Qur sekeluarga selamat pergi dan pulang ke tanahair insyaAllah...Amin.

Once again,thank you everyone! Truly, i'm lost for words.
7 hours more...
InsyaAllah.

Goodbye my blog! See you when the time comes,insyaAllah! heehee.
Assalamualaikum.

Meneruskan perjuangan

Assalamualaikum wr wb.

Alhamdulillah. Qur diterima di UIA.
Terima kasih kepada SEMUA yang telah bantu dan turut mendoakan Qur.
Jazakallah Khairan. :)

Semoga antum semua sentiasa di bawah lindunganNya dan sentiasa mendapat rahmat,redha dan barakahNya. :)

InsyaAllah Qur akan berangkat....

























Sabtu ni. Ahad insyaAllah Qur akan daftar dan terus di situ. :)
Lagi sekali jazakallah khairan kathiran kepada semua! 

Salam sayang dari Qurcya.
Assalamualaikum wr.



Here i come!

walhal kepadaNya kita kembali

Pada kawan rapat kita memberi sepenuh perhatian,
Pada Allah kita sering terlupa.

Pada teman kita meminta pertolongan,
Pada Allah kita leka dan berpaling.

Pada kekasih kita sering memberi pujian,
Pada Allah kita jarang sekali.

Pada ketua kita mengikut setiap arahan,
Pada Allah arahannya kita ingkar.

Pada Sultan kita bersua dengan pakaian yang terbaik,
Pada Allah kita berpakaian sembarangan,t-shirt berlogo yang ketat belaka.

Pada manusia kita risau tentang pandangan mereka terhadap kita,
Pada Allah kita sering terlupa tentang pandanganNya.

فَابْتَغُوا عِندَ اللَّهِ الرِّزْقَ وَاعْبُدُوهُ وَاشْكُرُوا لَهُ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ
Maka tuntutlah rezki di sisi Allah dan sembahlah Dia serta berterima kasih kepadaNya.KepadaNya kamu akan kembali. (Al-Ankabut:17)

Like Guppies

Tommy had a pet fish. A guppy. He decided to call his pet fish TomTom.
He took good care of TomTom eversince TomTom was a small fry.


He fed TomTom,cleaned his small fish bowl and even read bedtime stories for TomTom every night. Time passed and TomTom was affected by Tommy's heartfelt care and love for him.
He really wanted to repay Tommys' deeds but he has nothing at all. No money, no food... There's only one thing he could do...

"Tommy,kill me." said TomTom.

"What?Why would I kill you?" Tommy was perplexed.

"Kill me and cook me as your dinner Tommy. I know it isn't much compare to all the love and care you gave me but that's the least i could do after all you have done for me. This is all I can give." replied the determined little guppy.

"Wha-? TomTom,all i have done for you is out of love. I love you TomTom and I only want the best for you. You don't have to repay me. I'm happy if you're happy. If you were dead, I'd be utterly woebegone..."

---------------------------------------------------------------------------------

Such little amout of guppy flesh for a lifetime of heartfelt deeds?
Such a small quantity for something incalculable ?

Sounds familliar?

We are like TomTom. The little guppy.
And Tommy is our parents.

Main point of this ridiculously short story is that our deeds for our parents is such a small amount compared to what they have done and sacrificed for us eversince BEFORE we were born.
The pain, the hard labour, the sleepless nights, the patience...
Its priceless.

Hence, we, the little guppies, must always respect and love our parents.
It is stated in the Al-Quran:


"And your Lord has commanded that you shall not serve (any) but Him, and be kind to your parents. If either or both of them reach old age and are under your care, say not to them (so much as) "ugh" nor chide them, but speak unto them gracious words." (Al-Israa':23)



There's no doubt our enemies, syaitaanirrajim, will give it their all to ensure we do the contrary.
But Allah wil help those who seek help from Him.
Always supplicate, pray and make doa to Allah.

I know... I'm just an 18 year old. What do I know..
But i do know this much.
Treat both your parents well before too late.
Without their forgiveness(especially our mothers'), the doors of Heaven will be closed upon us.

Wallahua'lam.
Assalamualaikum.

Malu


Malu
kerana bodoh sombong,
Bukan malu kerana ingin tahu.

Malu kerana berduaan dengan yang bukan mahram,
Bukan malu tidak bercouple.

Malu kerana membuat maksiat,
Bukan malu kerana mencegahnya.

Malu kerana menyebarkan kelekaan,
Bukan malu kerana menyebarkan kebenaran.

Malu kerana berpakaian ketat dan haram,
Bukan malu kerana berpakaian sopan dan halal.

Malu kerana berbuat jahat,
Bukan malu kerana berbuat baik.

Malu dengan Allah,
sebelum malu dengan manusia.


"الحياء و الإيمان قرناء جميعًا فإذا رفع أحدهما رفع الأخر"
Perasaan malu dan Iman adalah teman.Bila satunya diangkat,yang lagi satu pun ikut sama.

Perasaan malu itu ada sebahagian daripada Iman.

Tanda-tanda kecil kiamat

Antara tanda-tanda kecil hari kiamat, 

1) Penaklukan Baitulmuqaddis.
Daripada Auf bin Malik r.a, katanya "Rasulullah s.a.w bersabda: 'Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat.' Baginda menyebutkan salah satu di antaranya , iaitu penaklukan Baitulmuqaddis." - Sahih Bukhari

[Telah pun terjadi di zaman 'Umar bin Al-khattab,tahun 16H. Namun,ia akan terjadi lagi ketika zaman Al-Mahdi mengalahkan golongan Yahudi]


2) Zina bermaharajalela.
"Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti keldai. Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang." -Sahih Muslim.

[Tiap-tiap hari di suratkhabar....]


3) Bermaharajalela alat muzik.
"Pada akhir zaman, akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka (plastic surgery?)." Ada yang bertanya pada Rasulullah s.a.w, "Wahai Rasulullah, bila hal ini terjadi?" Baginda menjawab: " Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita." -Ibnu Majah

[Anugerah,Anugerah Band,Akademi Fantasia,American Idol. Penyanyi wanita Katy Perry,Lady Gaga,Britney Spears...]



4) Menghias masjid dan membanggakannya.
"Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid." -Riwayat Nasai

[fikirkan...]



5) Munculkan kekejian,memutuskan kerabat, dan hubungan dengan tetangga tidak baik.
"Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturrahim dan sikap yang buruk dalam tetangga." -Riwayat Ahmad dan Hakim

[Perkataan keji? Kedengaran di mana-mana...]



6) Ramai orang soleh meninggal dunia.
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran." -Riwayat Ahmad

[Fikirkan....]



7) Orang hina mendapat kedudukan terhormat.
"Di antara tanda-tanda semakin dekatnya hari kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' Bin Luka' (orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman dan diapit oleh 2 orang mulia." -Riwayat Thabrani


Anda boleh membaca selanjutnya di sini.
Semoga ia menjadi peringatan kepada semua termasuk diri ini sendiri.
Sedarlah kita sudah berada di akhir zaman...
Bertaubatlah selagi pintu taubat masih terbuka..Astarghfirullahazadzim...

Assalamualaikum.

Merpati Karang

Assalamualaikum wr wb.

Pagi semalam,waktu membuka tingkap untuk menyambut sinaran mentari pagi di bilik,Qur mendapat satu kejutan.

Ada buaya di luar tingkap Qur! heh.Tak adalah...bukan buaya tetapi burung merpati karang.
Qur terkejut,dia pun terkejut. Kasihan dia...
Tetapi dia tidak terbang ke tempat lain.Dia berdiam di situ sahaja.


"Mungkin dia lapar kot..."fikir Qur.
Lalu Qur ke dapur untuk mengambil sekeping roti. Qur koyakkan kecil-kecil dan bulatkan lalu berikan pada dia. Dia makan. Alhamdulillah...

Qur fikir,mungkin selepas makan dia akan terbang. Tetapi dia tetap berdiam diri di situ.
Sambil memerhatikan merpati itu,Qur mendengar alunan selawat dari laptop.
"Mungkinkah dia juga mahu mendengarkan alunan selawat?"
SubhanAllah...

"Jangan masuk ke dalam ok?Stay di luar tau." Qur beritahu dia.
Dia diam.
Diam tandanya setuju. Lalu Qur pun teruskan dengan kerja harian Qur.


Petang itu dia tak ada di luar tingkap. Mungkin dia pergi mencari rezeki.
Malu rasanya... Haiwan pun rajin mencari rezeki dari terbitnya fajar hingga ke senja.
Namun manusia masih ramai yang menganggur dan mengambil jalan senang untuk mendapatkan duit seperti mencuri,merompak dan meragut. Astarghfirullahaladzim...



Dan katakanlah: "Bekerjalah kamu sekalian..." (At-Taubah:105)


Malam itu,dia muncul lagi di luar tingkap.
Cuma mukanya agak lain sedikit. Matanya merah.


Mungkin memang merpati semuanya bermata merah waktu malam...atau mungkin dia telah dijangkiti virus Flu Burung?
Sepantas kilat Qur menutup tingkap rapat-rapat.

Pagi tadi dia duduk diam di luar jendela Qur.
Usai memberi salam dan mengucapkan selamat pagi padanya,Qur berikan dia beberapa ketul roti.




Itulah dia kisah Qurcya dan Seekor Merpati.
:)

Kepada kawan-kawan yang disayangi,insyaAllah,kalau dapat sebarang jawapan dari UIA,baik atau sebaliknya,Qur akan post di sini . :)

Buat masa ini,doakanlah yang terbaik untuk Qur... Semoga antum semua mendapat barakah dan redhaNya,amin.


Assalamualaikum.

Done

Assalamualaikum wr wb.

I have decided to stop making my own layouts.
I realised that it is time consuming and it gave me a certain urgency that i don't need.
There's an arabic proverb that says: Time is like a sword. And if we don't cut it, it wil cut us first.

I need to cut this time before it does to me. Time really is precious and we really don't know how much of it we have. Saying "maybe later" or "not now" or "i will do it- tommorow" does not slow down or stop the time for that matters. If time were a person,i think it would actually smirk or laugh at our indifference.

"By (the Token of) Time (through the ages),Verily Man is in loss.Except such as have Faith, and do righteous deeds, and (join together) in the mutual teaching of Truth, and of Patience and Constancy."
(Al-Asr:1-3)
Needless to say it has been a fun experience studying codes and layouts. But there are other more important things to focus on other than brushes,layers,paintshop pro and this computer screen.

"Whoever wakes up and this world is his main concern, Allah will make him
scattred and shattered, and he will feel a sense of panic and loss, and he will
get nothing of this world except that which was already decreed for him.

But whoever gets up and is mostly concerned about the Hereafter, Allah
will cause him to feel focused and content, and will give him a feeling of being
independent, and worldly gains will come to him willingly or unwillingly."
(Al-Tirmidhi)


SubhanAllah. Sounds simple. But i know it will be quite a challenge for me.
How about you my dear sisters and brothers?

Assalamualaikum.

Fix the problem,not the blame

Assalamualaikum wr wb.

First and foremost, no. Still no reply from IIUM. :)
(Barangsiapa yang selalu bersabar,pasti akan beroleh kemenangan.)

I read a very very VERY interesting story in Life is an Open Secret (its a motivational book by Zabrina A.Bakar)
and i just want to share it with all. :)

*************


There was once a man who felt that his wife was having a bit of hearing problem. Trying to spare her feelings, he secretly decided to meet their family doctor for advise. The doctor suggested that the husband used the easiest and oldest technique to test his wife's problem. That technique would be able to tell the doctor of how bad is the wife's hearing loss.

"You have to stand about 40 feet away from her and have a normal chit chat with her using your normal voice and tone. If she could not hear you, come closer to 30 feet. If she still couldn't hear you, do it at 20 feet and continue untill she could hear you."

"Sounds easy", said the man delightfully. So, later that day, when his wife was preparing dinner, he estimated his distance from his wife.

40 feet. Yup, that's about that, he whispered to himself. "What are we having for dinner, honey?", he asked using his normal voice tone. She didn't answer.

So, he came closer. 30 feet... he estimated carefully. Again, he asked, "What are we having for dinner, honey?" Still no response.

Wow, this is bad, he said to himself while moving into 20 feet from his wife. Again,there was no response.

He continued and became so close to her that he was just standing beside her when he asked, "Honey, what's for dinner?"

His wife turned to him and said,

"For goodness sake,fir the seventh time my dear. I said it is CHICKEN!"



Get the story?
It wasn't his wife who had hearing problems.It was him all along.
Ever been in a situation where we keep blaming others when things go wrong?


"And whatever of misfortune befalls you, it is because of what your hands
have earned. And He pardons much."
(Al-Shura:30)


Every misfortune that happens to us is actually done by ourselves.Its our own fault. Astarghfirullah....

We can't blame the MRT for being slow when wer'e already late for school.Why didn't we wake up earlier?
We can't blame the small stone we stepped on thus hurting ourselves. Why weren't we careful?
We keep blaming other people for our own mistakes and carelesness when it is us,ourselves who needs mending.

Also remember that Allah never gives us a challenge that we can't handle.

Wallahua'lam.
Assalamualaikum

Have a nice day all! :)

New Layout

Assalamualaikum wr wb.

Alhamdulillah,i managed to create a layout entirely out of scratch.
(except for the brushes of course. :D)

Also,i added a new layout.

That's all for today. 
Assalamualaikum. :)

khas untukmu

Orang Islam itu bersaudara

Assalamualaikum wr wb.

Sewaktu di bangku sekolah, tika menghafal pelajaran ukhrawi, para asatizah sering mengingatkan kami agak tidak menghafal bulat-bulat tanpa memahami pelajaran itu.

Pada awalnya, Qur tidak mengerti mengapa disuruh buat begitu namun lama-kelamaan, baru Qur sedar bahawa ada faedahnya kita menghafal sambil memahami.
Selain memudahkan hafalan,ia dapat menambahkan ilmu pengetahuan kita dan menguatkan lagi hafazan.

Seperti juga doa selepas sembahyang.





Qur terperasan bahawa di kalimah doa tersebut, فعلnya menggunakan ضمير kami (نحن) dan bukan ضمير saya (أنا) . Tetapi Qur mematikan fikiran Qur di situ sahaja.
Seusai membaca buku Life is An Open Secret yang dipinjamkan oleh adik Fatihah, baru Qur tahu mengapa doa itu menggunakan ضمير kami.

Terdapat sebuah hadith riwayat Al-Bukhari di situ yang berbunyi:

"None of you truly believes until he wishes for his brothers what he wishes for
himself"

Belum beriman seorang muslim sehingga dia mendoakan saudaranya apa yang dia mendoakan untuk dirinya sendiri. (lebih kurang gitu kot terjemahannya. :P)
Pada awalnya,terdetik juga di hati "kalau kita doakan dia,siapa nak doakan kita?"

“Doanya seorang muslim kepada saudaranya yang tidak bersamanya pasti dikabulkan.
Dekat di kepalanya ada malaikat yang menjaganya. Setiap kali ia berdoa
meminta
kebaikan untuk saudaranya, malaikat itu berkata “amiin”. Dan engkau
akan
mendapatkan yang serupa” (HR Muslim dari Ummi Darda)



Bererti,jika kita mendoakan supaya saudara kita murah rezki, kita akan mendapat doa yang serupa. Dan yang mendoakan kita dan turut mengaminkan doa kita adalah malaikat!SubhanAllah....

Baru Qur faham mengapa di doa selepas sembahyang yang selama ini Qur hafal membuta itu menggunakan ضمير kita. Memang itulah yang terbaik untuk dilakukan.
SubhanAllah.. sungguh,di sebalik setiap sesuatu pasti ada hikmahnya.

Yok sama-sama doakan semua orang!
:D

Assalamualaikum.

La Tansaa


Class Picnic #3

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Yesterdays' picnic was fun.
Atikah,Fatin F,Syahirah Hamzah,Nadia Ithnin and Arif couldn't make it though.

Syaiwa,Azlina and myself were the first to arrive at our meeting place.Followed by Syamel,Azhar,Tam,Faris,Nabzie,Najihah,Ilyana and Fatin O. Met Hassan at the busstop near East Coast Park. We then walked to our site.

I'd say East Coast Park isn't the best place to hold our picnic. It was too crowded and there was too much to be seen. The should see and should not sees.. Also,the explainable and the unexplainable...(Hasanah and Farah should know what i mean).

There wasn't a proper place for solah. We had to pray at the exit staircase of an arcade nearby. Played some games afterwards.hehe.
Finding a clean toilet was tiring as well. All of the toilets were either full or deserted due to unhygenic reasons. (swine flu!)
Hasnah and myself ended up using the toilet at a bowling place. (jauh merantau.hehe)

Overall,it was fun. :)
Had story sharing sessions,water-bombing the birthday boy(Hadi),cycling,sand-burying,pictures...Went home at 5pm+ and joined the guys for 'asr prayers at a mosque in Eunos.
To all,happy studying! Make irsyad proud alright? May Allah bless all of
you.
Take good care of your iman,health and wellbeing,insyaAllah.
Do make
doa for Fauzi,Husnul and myself. InsyaAllah we will meet again when the time
comes. :)


I didn't take much pictures. But i'll post what i have. :)




Assalamualaikum.

No one but Allah

When doing something,
impress no one but Allah.

When saying something,
impress no one but Allah.

When dressing up,
impress no one but Allah.

When going out,
impress no one but Allah.

When hanging out,
impress no one but Allah.

When having fun,
impress no one but Allah.

"Allah is beautiful and loves beauty"

Dup dap dup dap

Assalamualaikum.

School.
I miss it.

Studying.
Miss that too.

Alhamdulillah,most of my friends are studying in their specific schools.
As for myself,i'm still waiting for furthur news from IIUM.
The results will be out on the 1st of May.

Thats ... (erm,hari ni 29..esok 30...ada 31 ke tak ye?)- 2 days away!
SubhanaAllah.I just realised that. heh.
Lost track of the date.Sitting home for 6 months does that to you i guess.

Well,2 days away isnt that far. I did my best throughout the application.
Now all i can do is supplicate and pray for the best.
Make doa for me and Husnul too (?) Jazakallah khairan. :)

1st May is also picnic day for my class.
Haven't seen some of them for a while...
I met most of the girls at MWTI that day...
But Nadiah,Nadia,Aminah,Fytrie,Fatin F...it has been a while yes?
And the guys...
Fuh,2 days away... :)

So little time,so much to do.
hehe..teringat cerita Mary-kate & Ashley.
Speaking about them,i watched them on Oprah and just found out that they're merely 22 years old this year.
I thought they were 24 what with their achievements and all.

I guess it is true when they say that age isnt a barrier to success.
(ok,i made that up.But there's a saying that has the similar meaning.)

That's all for today i guess.
Cheerful sokmo~ :P

Assalamualaikum.

Siapakah Kita?

Assalamualaikum wr wb.

Siapakah orang yang kuat?
Orang yang kuat adalah orang yang dapat menahan kemarahannya ketika ia dalam kemarahan.

Siapakah orang yang lemah?
Orang yang lemah adalah orang yang melihat akan kemaksiatan di depan matanya tidak sedikit pun ada kebencian di dalam hatinya akan kemungkaran itu.

Siapakah orang yang bakhil?
Orang yang bakhil lagi kedekut adalah orang yang berat lidahnya untuk membaca selawat keatas junjungan Rasulullah SallAllahu Alaihi Wasallam.
Siapakah orang yang tuli?
Orang yang tuli adalah orang yang di beri nasihat dan pengajaran yang baik namun tidak diendahkannya.
Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman Alaihissalaam.

Siapakah orang yang manis senyumannya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia berkata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang menangis airmata mutiara?
Orang yang menangis airmata mutiara adalah orang-orang yang sedang bersendiri lalu mengingat akan kebesaran Tuhan dan menyesal akan dosa-dosanya lalu mengalir airmatanya.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak loba akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang pandai?
Orang yang pandai adalah orang yang bersiap siap untuk hari kematiannya kerana dunia ini berusia pendek sedang akhirat kekal abadi.

Siapakah orang yang bodoh?
Orang yang bodoh adalah orang yang beriya-iya berusaha sekuat tenaga untuk dunianya sedangkan akhiratnya diabaikan.

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Baca artikel penuh di sini.

Assalamualaikum.