Malu


Malu
kerana bodoh sombong,
Bukan malu kerana ingin tahu.

Malu kerana berduaan dengan yang bukan mahram,
Bukan malu tidak bercouple.

Malu kerana membuat maksiat,
Bukan malu kerana mencegahnya.

Malu kerana menyebarkan kelekaan,
Bukan malu kerana menyebarkan kebenaran.

Malu kerana berpakaian ketat dan haram,
Bukan malu kerana berpakaian sopan dan halal.

Malu kerana berbuat jahat,
Bukan malu kerana berbuat baik.

Malu dengan Allah,
sebelum malu dengan manusia.


"الحياء و الإيمان قرناء جميعًا فإذا رفع أحدهما رفع الأخر"
Perasaan malu dan Iman adalah teman.Bila satunya diangkat,yang lagi satu pun ikut sama.

Perasaan malu itu ada sebahagian daripada Iman.

2 comments

  1. betul sangant2.. tapi diorang ingat pakaian islam tu kolot and tak trendy! this is pure nonsense! actually pakaian islam is modern and western clothes are outdated or kolot. orang arab zaman sebelum islam dah pakai dah baju tu. lagipun, pakai baju macam tu just makes them looks inhuman. kan.. kalau setakat pakai miniskirt or sleeveless shirt baik trlanjang terus. senang lagi sexy. semua tunjuk!

    ReplyDelete
  2. Salam.

    Pada pendapat saya,pakaian tu dipakai utk menutup aurah kta supaya jauh dp maksiat.

    Dalam islam pula,setahu saya,pakaian wanita tak seharusnya menarik perhatian orang lain dan harus labuh dan longgar.

    Conclusion: fashion tak termasuk dalam islam sbb fashion ni menggalakkan kte utk berhias/bercantik supaya menarik perhatian orang kan?

    Biarlah dorang kata pakaian islam tak trendy. Kita ikut arahan Allah.Kte berpakaian untuk impress Allah. Tak usah nak impress dorang.its not worth it. ;)

    Jadi,sebagai peringatan utk saya & sesiapa pn,buatlah sesuatu kerja kerana Allah. Bukan kerana manusia. :)

    (habis panjang lebar berbual.kalau ada silap harap tunjukkan...)

    ReplyDelete