Teruskan Qur...teruskan...

Assalamualaikum wr.

Sungguh Qur tak sedar. Tau tau dah 23hb.
Esok insyaAllah Qur akan berangkat pulang (kembali?pergi?) ke Nilai.
Ah...Nilai...

Sabar Qur. Satu sem lagi insyaAllah. Teruskan perjuangan lillahi ta'aala.
Itu pun kalau pass next sem.(doakan Qur ye?insyaAllah... jazakallahu khairan. :])
Sem depan Qur akan mengambil subjek-subjek yang lebih berat... (senior kata berat.huhu.kita tengok macam mana ye?heh)

Subjek-subjek yang Qur akan ambil adalah...

1-Basic Psychology :D
2-Introduction To Islamic Revealed Knowledge
3-Contemporary Issues In The Modern World (agaknye lah tu nama topic dia.huhu)

4-Critical Thinking
5-Basic Research Methods and Writing (shortnye: BMW- macam kereta pula.)
6-Computer

7-Religions In Malaysia.

Subjek 1 hingga 3 tu adalah antara Core Courses Qur. Yang mereka kata paling susah:Psychology.

Subjek 4 hingga 5 tu wajib untuk semua. Yang dorang kata paling susah: BMW.
(taknak BMW lah macam tu. Qur amek Toyota je.hehe)

Subjek ke-7 tu pun ramai kata susah. Kita kena belajar tentang agama-agama lain seperti kristian,budha,sikh,hindu etc. Yang menyusahkan ialah menghafal nama-nama tuhan agama hindu.huhu...

insyaAllah kalau lulus ni semua, Qur akan ke main campus di Gombak pertengahan tahun depan insyaAllah... Doakan Qur? :D Jazakallahu khairan. :)

Baiklah, Qur nak sambung kemas barang.
Nilai, here i come!- again. :D

Cuti kali ni walaupun 3 minggu, tapi agak pelik.
Tak dapat jumpa Az..Syaiwa..Hasanah... Syukurlah dapat jumpa Farah dan Syaira H. :)
Pada sesiapa yang akan mengambil peperiksaan, semoga lulus dengan markah cemerlang insyaAllah. Banyakkan doa dan usaha. :)

Pulang ke Nilai pun pelik kali ni...
Sebab geng 'alien' ramai dah ke Gombak... Sedih.huhu.
Tak mengapa. Pasti ada hikmahnya. :)

Assalamualaikum.

Beberapa gambar yang dipetik pada sem lepas. :)

Seniors dalam bilik b2-1-3. sekarang tinggal 3 je.huhu

Masa bulan Ramadhan. Juniors bilik b2-1-3.

Aliens. :)

Attention Please

Assalamualaikum wr wb.

To my beloved friends, I know everyone's busy now but I'm gonna tell you anyways.
I'm not using my 9644.... number anymore. :D
If you want to contact me(rasanya macam takde je...),u can do so at my 9486.... number.

Nak message kat number malaysia pun boleh... tapi rasanya macam tak worth it kot.Unless ada yang nak bagitau tarikh perkahwinan ke.... :D huhu.

Ok,
That's all for now.
Assalamualaikum.

Are you an ice cream sundae?

Assalamualaikum wr wb.
May we all be in the best state of health and Iman insyaAllah.

Sundaes.
Sounds yummy? Yeah...especially on a warm sunny day...
Too bad it a cold day today. The thought of sundaes brings shivers.


Anyways...
Are you an ice cream sundae?
Before you answer, let me explain the analogy behind my question.

For me, us girls are like ice-cream sundaes- terms and conditions apply. (macam jual barang je.huhu)

Us girls have our own accessories in the form of shyness and dignity.
With shyness and dignity, we emit a sense of value in ourselves. People will respect us for it.

Without shyness and dignity, we are merely girls. Just girls. Nothing special about us.
Shyness and dignity: our accessories.

Hence the analogy.
If you were given an option to choose between a single scoop of vanilla ice-cream and an ice-cream sundae that has been 'accessorized' by hot fudge, whipped cream, nuts, rainbow rice and a cherry on the top, surely you would pick the later right?
(dah,tak baik menipu.hehe)







Surely the accessorized sundae is of more value than the plain single-scoop ice-cream.
Surely the accessorized sundae is more special than the plain single-scoop ice-cream.
Surely the more it is accessorized, the more people will like it.

Similarly,
Surely, accessorized with shyness and dignity, we are of more value.
Surely, accessorized with shyness and dignity, we are more special.
Surely, accessorized with shyness and dignity, people will respect us.

So, i'll raise the question once more:
Are you an ice-cream sundae?

Which one would you prefer?

Which one would you prefer?

A brand new handphone? or a 2nd hand one?
Mum's cooked food? or Mcdonald's?
A Casio watch? or a '3 for $10' one?


Which one would you prefer?

An award for something you deserve? Or for something you cheated on?
Fruits of hardwork? or fruits of stealth?
A 9 carat diamond ring? or a cheap plastic one?

Which one would you prefer?

A spouse that's never been touched? or one who have been?
Heaven on Earth? or the true Paradise in the hereafter?
Praises from friends? or from Allah?

Which one would you prefer?
Think about it.

"The Earth is a prison for the Believers and heaven for the non-believers. Yet, the hereafter is a much better heaven for the believers and a worse prison for the non-believers."


Assalamualaikum.

Bukan sorang je...

Assalamualaikum wr.

Couple.BGR.
Ah, topic ni selalu disentuh. Tapi kerap kali juga yang dipersalahkan dalam isu ini adalah kaum hawa.Perempuan.Wanita.Si gadis.

Memang patut disalahkan pun. Kerana sebagai muslimah,kita disuruh menjaga maruah diri dan sebagainya. Banyak dah rasanya Qur mention sebelum ini. Tapi kali ni, untuk mengelakkan diri dari menjadi gender-biased, (term baru yang dipelajari dari kelas Sociology. :D) Qur nak
sentuh hal ni dari segi kesilapan lelaki pula.

Lelaki.
Bila dah berumahtangga, dialah yang akan menjadi ketua rumah. (sebab memang biasanya keluarga akan mengikut sistem patriarchy. hanya segelintir sahaja yang akan mengikuti
sistem matriarchy.) Maka dialah yang harus mempunyai sifat seorang ketua.

Namun, sejak semenjak ni, dari apa yang Qur lihat lelaki dah tak seperti lelaki.
Baik dari segi pakaian, cara cakap, cara pemikiran dan sebagainya. Keberanian semakin berkurangan dan kematangan merosot.
Sedih lihat lelaki sekarang...
Layakkah lelaki jenis begini untuk dijadikan suami?
Kalau kita tanya kepada kaum wanita, suami jenis apa yang mereka idamkan,pasti antara ciri-ciri idaman mereka adalah keberanian.

Berani bukan bermaksud berani dengan perkara-perkara yang menakutkan. Kita tak mintak
lelaki semua berlawan dengan raksasa seperti Ultraman.


Keberanian boleh datang dari bermacam-macam aspek.
Keberanian dalam meminta maaf,
keberanian dalam bekata benar,
keberanian dalam mengongsi perasaan,
keberanian dalam mengelak dari perkara munkar,
dan sebagainya.

Jadi,apa sebenarnya yang Qur ingin katakan?
Dalam kebanyakan BGR atau couple, mereka tetap terus terjerumus dalam hal itu kerana si jejaka tidak menghalang. Apabila dalam BGR atau bercouple, si jejaka akan memanjaka
n si gadis. Bila dimanjakan, memang terikat.

Wanita mempunyai perasaan dan hati yang lembut. Kerana itu kita perlukan lelaki untuk membantu kuatkan hati kita semua. (betul tak?)

Kalau yang lelaki pun dua kali lima, apa kes?
Cuba kalau dalam BGR/couple si lelaki berkata: "Maaf Ani, couple ni haram. Mari berserah kepada takdirNya. Andai ada jodoh, saya akan datang untuk kamu." atau lebih kurang macam tu.


Ah?penipulah lelaki kalau kata macam tu.Konfem dia dah jumpa orang lain atau dah bosan dengan perempuan tu.

Mesti ramai yang terfikir macam tu kan? Kenapa? Sebab lelaki jarang berkata macam tu. Kenapa? Sebab lelaki dah hilang keberanian. Kenapa? Sebab mereka kurang matang.

Cuba kalau yang menguntumkan kata-kata tu orang yang matang,beriman dan . Pasti anda percaya kan?

Kesimpulannya, dalam hal BGR atau couple ni, dua-dua silap.
Kalau tak terjun, kita tak jatuh.
Kalau tak lapar, kita tak makan.
Kalau tak haus, kita tak minum.
Kalau lelaki tak ikut perasaan dan nafsu, maruah perempuan akan turut terpelihara. (insyaAllah.)

Pastinya ada kekurangan pada kata-kata Qur ni. Pasti juga ada yang mempunyai pendapat yang berbeza. Kalau ada silap, harap betulkan. Kalau nak comment, silakan. Pandangan dan pendapat semua amat dihargai.
Tapi ingat, jagalah kata-kata sebagai seorang muslim. :)

Assalamualaikum.

Perjuangan Diteruskan...

Assalamualaikum wr.

Alhamdulillah, dengan bantuan dari Ilahi, Qur hanya ada 1 lagi kertas ujian dan fikiran Qur masih waras. :D
Baru Qur mula faham mengapa ramai pelajar U yang kena hysteria, cuba untuk membunuh diri dan sebagainya.

Hal pertama adalah kerana pelajaran.

Hal kedua, kawan-kawan. Kita lihat kawan belajar, kita stress sebab kita tak mampu belajar sekerap mereka. Kita lihat kawan tak belajar, kita join sekaki lalu di dewan peperiksaan nanti, kita merana kerana tak dapat jawab soalan. Siapa yang rugi? Kitaaaaaaaaa juga.

Hal ketiga, sokongan moral.
Haa...Yang ni bergantung pada individu. Pada mereka2 yang rumah tidak jauh dari kampus, senang untuk mendapat sokongan moral ibubapa. Pada yang rumah jauh bergunung-gunung, harapkan telefon dan sms semata-mata.

Namun, telefon dan sms tidak cukup. Sokongan moral lebih kuat dengan kehadiran sentuhan suci ikhlas terutama dari ibu tersayang. Oh, seribu satu nikmat ada pada sentuhan ibu.

Tapi Alhamdulillah, ajal Qur belum tiba lagi. Qur masih bernafas dan otak masih berfungsi. Satu lagi kertas ujian dan satu ujian lisan dan insyaAllah, Qur akan pulang ke pangkuan keluarga tersayang. :)



InsyaAllah Ahad ni Qur ada perjumpaan bersama rakan-rakan alien. Kami akan mengadakan jamuan makan malam sempena permergian mereka-mereka yang sudah tamat pengajian ni pusat asasi ni. Semoga tak ada yang tersangkut dan selamat pulang ke tanahair masing-masing.

Sedih rasanya.Walau baru 3 bulan berkenalan, kurang sebulan bersapa, namun, ukhuwwah yang terjalin terasa begitu kuat. Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Andai telah ditakdirkan Tuhan, kita akan bertemua jua di masa hadapan insyaAllah.

Sekian untuk hari ini.
Lusa ada kertas Political Science. I loooooooooooooooove political science. :D
Doakan yang terbaik untuk Qur insyaAllah. Jazakallahu khairan.
Assalamualaikum.