Malu Bertempat

Assalamualaikum wr.

Malu itu sebahagian daripada Iman.
Tetapi dari mafhum hadith, kita boleh memahami bahawa ada terdapat 2 jenis malu.

Pertama,perasaan malu yang berkaitan dengan iman iaitu malu untuk membuat perkara-perkara munkar..segala apa yang Allah benci. Atau boleh kita namakannya, malu bertempat.

Kedua, malu tersipu-sipu...Malu yang ini boleh dikatakan malu tak bertempat.
Contoh, malu ketika menuntut ilmu, malu dalam menyatakan perkara-perkara yang benar, dan sebagainya.

Qur ada satu peristiwa (chey,peristiwa... hehe) yang ingin Qur kongsi bersama..tak ada niat untuk mengumpat..harapan Qur adalah semoga peristiwa ini menjadi pengajaran pada kita insyaAllah...

Sebelum Qur mulakan cerita, meh Qur khabarkan sedikit tentang kampus Qur ni..
Untuk blok muslimah, pagar pintu masuk kami akan ditutup pada jam 10malam.
Kalau pulang lewat, pagar akan dikunci dan kami harus ke pondok pak guard untuk minta tolong bukakkan pagar.

Blok Qur pula,terletak bersebelahan dengan blok muslimin. Pondok guard pula, terletak di hujung blok muslimin. Jadi, jika Qur hendak ke sana, Qur terpaksa melalui satu jalan yang panjang...jauh berbatu... (melebih-lebih pula Qur ni.hehe) dan merentasi sederetan kaum muslimin. (kalau ada yang lepak-lepak dekat bawah tu. Di bawah blok kami ada beberapa buah kedai makan.lelaki suka lepak dan makan waktu malam.huhu)

Ah, jadi ceritanya begini...
Malam tempoh hari, Qur pergi ke satu talk di dewan masjid yang berdekatan dengan kampus Qur. Talk tu habis lebih kurang jam 11+ malam. Pagar konfem dah terkunci.

Di blok Qur,tak ramai yang pergi ke talk tu... ada kawan dorm 2 orang tapi mereka pulang lewat sedikit. Atas sebab letih yang teramat sangat, Qur pulang sendirian (jangan risau mak..hehe). Tiba di hadapan pagar blok, Qur terlihat 2 orang muslimah yang nampaknya seperti menunggu pak guard. Qur cam muka mereka. Satu blok dengan Qur tapi lain bilik.

Bila dah dekat, Qur bertanya: Dah panggil pak guard ke?
Muslimah 1: belum lagi...
Muslimah 2: *sedang call nombor pak guard.tapi pak guard tu dah dekat rumah.huhu*

Sungguh Qur dah penat.
Qur: Kenapa tak panggil pak guard?
Muslimah 1: Malu lah. Ramai lelaki.

Maka kita duduk di situ buat seketika. Diam membisu. (macamlah dengan diam macam tu pagar tu boleh terbuka sendiri.-__-)

Lalu Qur pun berdiri dengan niat hendak ke pondok guard.
Qur: Jagakan sekejap boleh? *hulurkan buku nota pada mereka*
Muslimah 2: Nak pergi panggil pak guard ke?
Qur: Ha ah.
Muslimah 1: Sorang je?
Qur: Ha ah. Nak teman ke? (sungguh Qur harap salah sorang akan teman Qur.)

*kedua2nya saling berpandangan*


Muslimah 2:
Tak kot.hehe
Qur: Ok...

Lalu Qur jalan tanpa memandang kanan kiri ke pondok guard, minta bukakkan pagar.
Syukurlah mata kurang nampak.heh.

Maka itulah ceritanya.
Bayangkan... Kalau semua tak nak berganjak, sampai bila nak tunggu pintu pagar tu buka?
Malu, malulah juga...tapi malu haruslah bertempat.
Sedih kecewa tak terkata. (chewah.hehe..)

Bukan untuk memburukkan nama mereka,(tak ada nama pun.heh) atau untuk meraih simpati..Niat Qur hanya semoga cerita/peristiwa ini jadi pengajaran untuk semua insyaAllah.

Assalamualaikum.

First Birthday in Malaysia


Assalamualaikum wr wb. :)

Since i haven't updated much on my personal experiences here in Nilai, i thought i might share
this one with all. :)

Well, i turned 19 this Monday,on the 4th.
I was almost sad at first because i wouldn't be spending my birthday with my family and school friends..

But alhamdulillah,i got back to reality and told myself, "Qursiah,this is going to be the first of many. Be strong!"
And i was ok Alhamdulillah. :)

My parents couldn't come visit me because school just re-opened that day and my brothers are schooling so..yeah.heh.
I must say i wasn't expecting much from my friends here in Nilai because i've only just known them for a few months. To have them say 'Happy Birthday Qurcya!' and make dua for me was more than enough.

But they were full of surprises.
At 12am, phone vibrated. Incoming birthday messages. It went on a bit throughout the day.Jazaakallah khairan to all who sent me those messages. :)

Plus, Azlina tried to reach me.lol. She gave me 2 missed calls at 12.huhu. Lepas tunggu berzaman untuk dia hantar sms atau call (which i highly doubted. :P), i decided to sms her first and THEN she wished me a birthday wish+dua.
Its ok Az.. I understand. ;P

Then, Kak Haziqah called at 12.01 to sing me the birthday song.(walhal, she was only one bed away from me. huhu) and Kak Nadya called at 12.09 along with kak Zakiah(both my roommates) they sang the birthday song as well. Which was kinda funny because i was really sleepy then. So after they sang, i smiled and asked, "korang tak ngantuk ke?hee"
They laughed.huhu. Sorry but i really did appreciate those songs even though i was half mamai at that moment. :D

That morning i had an urge to check my facebook account and was pleasantly surprised by the
warm wishes and duas. Jazaakumullahu khairan. :)

Mood lifted, i walked to class honestly not expecting anything.
But i walked into class and was greeted by a loud 'Happy Birthday Qurcya!'
Alhamdulillah..never knew i was well accepted by the others.heh.

And then in Psychology class, our lecturer,Mdm H, bought cheesecakes for us all.

Left: Cappuccino Cheesecake. Right: Marble Cheesecake.


Madam told me to cut have the first piece of each cake (there were 2 cakes) and as i was going back to my seat, the class started singing the Happy Birthday song...

paisey.heh.

But it was a pleasant experience overall,alhamdulillah.
And when i thought that was the end of it, my roommates gave me another surprise. A photo album with pictures of us for me to keep once i graduate from CFS insyaAllah.. (reminded me of the photo collage Az,Syai,Nabz,Syaira and Farah made for me as a farewell gift. ;) i didn't forget about that haa..hehe )

One of the pages in the B2-1-3 photo album. The other pics cant be published.haram.heh

see the bottom right?ada chocs. DARK chocs.so mak,don't worry. hehe

And that night we ate ice-cream together and played 'telefon karat' .hehe.
Alhamdulillah,it was a very nice experience in a foreign and alien place.
As we know, Allah will take something away from us but He will replace it with something better. Allah knows best. So always believe and trust Allah no matter what.

Hazaa faqat minni wal 'aafu minkum.
Assalamu'alaikum.