Mercy Like The Rain (music video)




Assalaamu'alaikum wr.

Sebenarnya, dah agak lama Qur terjumpa lagu ni. Tetiba rasa macam nak kongsi bersama pengunjung. :)

Sekian,
Assalaamu'alaikum.

No more FB :)

Assalaamu'alaikum wr.

Alhamdulillah, i'm out of FB now and it feels good. :)
I miss Atul though.. huhu


This is Atul.


Yep. Im on Umma-united now and am also on Twitter (still getting used to this one), and of course, on my blog.

Until my next post then insyaAllah.
Take care of your health and iman.
Assalaamu'alaikum.

'Maher Zain's new MV' & 'Facebook-good or bad?'

Assalaamu'alaikum wr.



Even Serena Williams was in that video..masyaAllah.

It has been a while since i blogged. Same reason as always- no idea.
Although, i was 'quite' active on Facebook.

Facebook...
Some say it's bad. Some say it's good.
Well, i guess it depends on what your objective on FB is.
Some use it for networking, some to keep in touch, some to play games, share things, sell stuff, promote stuff.. even things against our religion.

Recently someone asked me to join the AGAINST "Everybody Draw Mohammed Day!" FB page.
There's a page(s) on FB making fun of our beloved prophet..drawing his face in various cartoons and publishing them on their page. Astarghfirullah...

So, this page (Against "Everybody Draw Muhammad Day) stated that, if FB doesn't close down that page, we(members of the page) will boycott FB. This was to be done on the 20th of May.

Apparently, FB didn't take action on the site (that publish pictures of our prophet) hence, supposedly, we're to boycott FB.

It's hard to let go of something you've been attached to.
But i do realize that it's better to leave FB. Mainly because there's too much there to handle.
But then again, there are the good things... There are many of those who publish various Quranic verses, hadiths, tazkirah and words of wisdom that are beneficial for us to ponder and reflect.

FB has also become a place where people keep track of their friend's life. My friends even suggested that if any of us were to be engaged or married, we should update each other on FB. huhu

Facebook..
Are you really worth my time?
Are you worth all my electricity usage?
Are you worth my eye strain?
Are you worth it at all?

I read here that every time we log in to our FB account, we actually contribute $5 to the jews. jeng jeng jeng. I recommend you to read that entire post. Such an eye opener. He also included 2 other alternative to FB- umma-united.com (which i have joined) and myfriends2u.com

Yes,its a little different from FB and it takes time to get used to- so was FB.

There was a brother who opened a FB account because most of his friends were there.
He shared pictures, religious videos, tazkirah etc.
One day he decided to close his account because his lecturer told him that 'you can spend all those hours on your computer but struggle while standing in prayers even for a few seconds'.
Also because he said that FB lets us communicate freely with other genders... unimportant things.

So true his words are for in real life, our communication with the other gender should be limited.
But i'm sure there are others who would disagree, saying "what? we're friends!" or "we've been friends for so long! You can't expect me to cut my ties with him/her!"

I'm not a scholar nor am i a knowledgeable person.
So i don't really know how to refute that.
For me, personally, if he/she were your friend, they would understand (under any circumstances).

There are other ways to keep in touch anyway..yes, texting is more costly and emailing is kinda slow (well, for me.hehe) but its not like you'll be talking to that person EVERYday, EVERY minute and EVERY second...

Communicate when necessary.
Even the hadith teaches us to say only good things or just keep quiet.
Good things. Beneficial things. Beneficial for us, they, them and everyone else.
MasyaAllah...

I see that i've been typing more that what i intended to. heh.
Hence, i think i most probably will deactivate my FB account soon.
Lillahi ta'alaa insyaAllah.

May Allah lead us to the right path insyaAllah.

Assalaamu'alaikum.

Lesen Kereta

Assalaamu'alaikum wr.

:)

Hamdanlillah wa syukru lillah..
Dengan pertolonganNya, doa2 dan masa yang diluangkan oleh orang-orang yang tertentu, Qur lulus test JPJ petang tadi. :)

Ujian Qur bermula pada jam 2.. tetapi Qur tiba di sana agak awal.
Sempat lagi Qur singgah makan di Angsana.huhu.. Dan kalau ke Angsana, memang tak sah kalau tak ke kedai buku Badan.

Banyak betul buku yang Qur minat tadi... Rasa macam nak beli semuanya!
Buku yang seorang teman Qur sarankan pun ada. Tajuk nya, 'Belajar Dari Para Wali'.
Tapi tak mengapa.. rezki Qur bukan di situ hari ini.

Usai membelek-belek buku, Qur dan bapak terus ke pusat latihan memandu.
Setibanya di sana sahaja, azan Zohor pun berkumandang.
Usai (hehe,usai lagi) berjemaah di surau berdekatan, Qur pun duduk bersama yang lain untuk menunggu giliran.

Part pertama ujian tu adalah test bahagian circuit.
Bukit..side parking dan 3-point turn.
Dalam 16 orang yang menunggu, Qur yang ke 13. Waktu turn Qur sampai, hujan pun turun dengan lebatnya.. (rahmat dari Ilahi.hehe)

Alhamdulillah, Qur lulus.
Kini, giliran test jalanraya pula.
Yang ini, Qur agak pasrah... Qur fikir,'tak apalah..kalau fail pun, cuma kena repeat yang ni je.huhu' (fikiran negative. huhu)

Setelah 1 jam berlalu, nama Qur pun dipanggil . Alhamdulillah, Qur dapat pegawai perempuan. Senang nak betulkan side mirror belah kiri.hehehe.

Kereta tu,versi baru kot..atau mungkin kereta yang Qur selalu practice tu versi lama.. jadi clutch dia lain sikit. Kesian pegawai tu asyik tegur Qur je.huhu.. Dekat road, dia mulakan topik berbual. Mungkin untuk kasi Qur relax sikit...

Tapi, Qur susah nak focus kalau ada orang berbual waktu Qur memandu. Lebih-lebih lagi kalau Qur kena jawab panjang-panjang. Maka, kebanyakkan jawapan Qur berbunyi:
'Oh, yang itu...ahhhhhh........'

atau

'Saya...- *moments of silence*-.......'

Mungkin dia faham kot.hehe.
Akhirnya, tamat juga ujian JPJ tu... Pegawai tu pun pulangkan form Qur. Qur dengan penuh blur dan kepasrahan (ada ke perkataan ni?huhu) tak pandang pun kertas tu (untuk check lulus atau gagal) terus keluar kereta.

Tau-tau pegawai yang check tu kata: 'Hah.Dah. Awak pass.*senyum*'

Terkebil-kebil mata Qur.
Dalam hati, Alhamdulillah, tak payah keluar masuk Johor lagi! hehehe


Sebenarnya, Qur agak kurang yakin dengan diri Qur.
Qur tak rasa Qur bersedia.
Tapi, pagi tadi, Qur buka Facebook dan baca satu message yang Qur terima dari group I Belong to Allah.

Menyerahkan semua perkara kepada Allah, bertawakal kepada-Nya,
percaya sepenuhnya terhadap janji-janji-Nya, ridha dengan apa yang
dilakukan-Nya, berbaik sangka kepada-Nya, dan menunggu dengan sabar
pertolongan dari-Nya merupakan buah keimanan yang paling agung dan
sifat paling mulia dari seorang mukmin.

Syahdan (Qur tak tahu ni typing error atau memang word.Kalau sesiapa tahu maknanya, sudi lah kongsi ye?hehe), ketika Nabi Ibrahim a.s. dilempar ke dalam kobaran api, ia
mengucapkan, "Hasbunalldh wa ni'mal wakil," maka Allah pun menjadikan
api yang panas itu dingin seketika. Dan Ibrahim pun tidak terbakar.

Demikian halnya yang dilakukan Rasulullah dan para sahabatnya. Tatkala
mendapat ancaman dari pasukan kafir dan penyembah berhala, mereka juga
mengucapkan, "Hasbunallah wa ni'mal wakil."
{(Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung.
Maka mereka kembali dengan nikmat dan karunia (yang besar dari) Allah, mereka
tidak mendapat bencana apa-apa, mereka mengikuti keridhaan Allah. Dan, Allah
mempunyai karunia yang besar.}
(QS. Ali 'Imran: 173-174)

Dan, hanya kepada Allahlah hendaknya kamu bertawakal jika kamu benarbenar beriman.
(Al-Ma'idah: 23)

Itulah sedikit petikan dari message itu.
Kalau kamu mempunyai Facebook, add lah group tu. Artikel-artikel berbentuk peringatan akan dihantar almost setiap hari.

Maka, memang itulah yang membantu Qur sebenarnya.
Zikir, doa dan tawakkal kepadaNya.
Dan pada Qur, ianya sangat membantu kalau kamu berada dalam keadaan tenang, rileks dan normal. Qur dapat merasakan tu masa Qur makan dan belek buku di Angsana. Waktu itu, Qur rasa seperti hari-hari biasa sahaja...

No worries..no care..
Kirakan, waktu ujian tu, Qur tak mentally atau psychologically stressed.
Jadi, itulah tips Qur untuk sesiapa pun yang akan menduduki ujian lesen kereta di mana-mana pun.

Usaha (sudah mesti), doa, tawakkal, dan tenangkan diri dan fikiran.
Dan sewaktu tunggu giliran, selang selikan revision anda dengan zikir dan selawat.
InsyaAllah semuanya akan dipermudahkan.

Innallaha ma'a sobirin. :)

Assalaamu'alaikum wr.

Sempena Hari Ibu

Assalaamu'alaikum wr wb.

Sempena hari ibu ini, Qur ingin kongsi beberapa perkara yang pada Qur, kalau dilakukan, inysaAllah, ibu-ibu akan LEBIH sayangi kita. ^_^v

1. Cuci pinggan dan cawan sendiri selepas makan. (walaupun anda ada kakak atau adik perempuan. Mereka pun bakal jadi ibu juga.hehehe)

2. Gosok baju sendiri (terutama sekali kepada kaum adam. :D).

3. Biarkan mereka tonton cerita yang mereka ingini di TV. (walaupun masa tu ada cerita lain yang kamu ingin tonton. Anda boleh cari sendiri di internet nanti.. Movie ke...series ke..konfem ada...huhu)

4. Kalau ibu kita berkerja, selepas beliau pulang, bancuhkanlah air kegemarannya.. Teh O ke...Teh tarik ke... Milo ke..

5. Habiskan makanan yang ibu kita masak. Sungguh, lega hati ibu kalau anak-anaknya makan masakannya sampai licin. Percayalah. Tak percaya? Cuba tanya mereka sendiri. huhu

6. Senyum kepadanya. :)

Itulah sedikit sebanyak yang Qur boleh kongsi.
Mungkin ada antara perkara-perkara ini nampak remeh. Tapi yang perkara yang kelihatan remeh itulah yang memainkan peranan.

Dan kalau boleh, lakukan perkara-perkara ini setiap kali selagi kamu masih bernyawa. Bukan waktu hari ibu sahaja...ok? InsyaAllah. (peringatan untuk diri Qur juga. ^_^v)

Kepada mak,
SELAMAT HARI IBU!



Assalaamu'alaikum

Uji Kesabaran Anda

Assalaamu'alaikum wr.

Berikut adalah beberapa cara untuk menguji kesabaran anda. Lakukannya sekerap mungkin, insyaAllah, tahap kesabaran anda akan kuat dan kukuh. ^_^v

1. Jalan mengekor di belakang warga emas. JANGAN POTONG JALAN. Ikut sahaja... Kalau nak power sikit, ikut warga emas yang bertongkat. :D


2. Sewaktu cuaca panas, minum air manis (air sirap atau air gas) yang panas (atau suam.) Kalau ingin lebih mencabar, makan makanan pedas atau bersukan sebelum minum air itu. :D

3. Masak menggunakan dapur arang. (serious..sangat menguji kesabaran...)

4. Semasa di supermarket, beratur di counter yang paling panjang barisannya.

5. Tonton sinetron Indonesia (seperti Jihan / Hikmah)

6. Naik KTM.

Hehe. Ini saja je.. Tapi kalau kamu ingin cuba, cubalah. InsyaAllah semoga kamu menjadi antara orang-orang yang penyabar. :)

Kalau ada idea lain, sudilah kongsi bersama. ^_^
Assalamu'alaikum.

(Ini hanya post saje je... Maaf kalau mana-mana pihak terasa, tersinggung atau terkecil hati.)

Rindu belajar

Assalaamu'alaikum wr. :)

Pejam celik, pejam celik, dah masuk 3 bulan Qur di rumah.
2 bulan lagi Qur akan teruskan perjuangan menimba ilmu Allah di UIA Gombak.
Rasa kurang sabar ada...rasa tak sabar pun ada. hehe.

Lusa ada kelas memandu lagi..
Minggu lepas, Qur belajar parking semua.. Angin tak ada, ribut tak ada, cik instructor tu suruh Qur ambil ujian QTI (QTI ni, macam mock exam sebelum final test memandu. Kalau pass QTI, boleh amek test memandu. Kalau pass test memandu, dapat lesen P.).

Sepatutnya, kita harus belajar memandu selama 9 jam sebelum menduduki ujian QTI..Qur baru sahaja belajar selama 6 jam termasuk hari tu. Tetapi cik instructor tu dah uruskan semuanya di pejabat..lalu Qur pun ikut sahaja...

Qur gagal. heehee.

Tetapi mereka luluskan Qur dan 5 orang lagi. Namun, kita harus tambah jam untuk belajar memandu . Alhamdulillah..Qur pun masih kurang jam belajar.

Ujian memandu Qur jatuh pada tanggal 13hb Mei.... EH? Lagi 2 minggu je? O_o'
huhu

Kepada sesiapa yang sudi, doakan Qur insyaAllah.
Baarakallahu fiikum. :)
Assalaamu'alaikum.