The Spread is There, The Choice is Yours.

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalaamu'alaikum Warahmatullah Wabarakaatuh.

What's your pick?
The chocolate dessert or the salad?



Before you answer that, let's read this analogy below. :)

Have you been to a buffet? I'm sure you have.
If you haven't, I'm sure you know what a buffet looks like, yes?

Rows and rows of delicacies ranging from the local cuisine- such as laksa, mee goreng, satay, nasi goreng, nasi biryani-to the international cuisine- pizza, pasta, etc- to the desserts- cakes, tarts, puffs, icecream, chocolate fondue- and also salads of fruits and vegetables of many kinds.

Cuisines aside, what's your pick? The salad or the sweet chocolate desserts?
Naturally, most of us would choose the latter.
Only a handful would choose salads over chocolates, yes?

Why?
Perhaps because the desserts look more attractive..
Or maybe because we don't usually have those kind of desserts at home..
Perhaps because they taste better, nicer and sweeter, yes?

Yes.
But which is better? Which is healthier?
We would normally go for things that looks more interesting, something we can't ususally get our hands on daily, something more attractive.
Short-term wise, yes, those sweet desserts taste good.
But long-term wise, will they do justice for our body? No.

On the other hand, fruits and veges still taste good; less sweet but still delicious nontheless. And health-wise, they are good for you body and mind. In other words, they have better long-term effects.

Similar to the spread of knowledge that we have in this world : we have the 'chocolate knowledge' and the 'salad knowledge'.

Take YouTube for example.
How many of us look for entertainment videos such as comedies, music videos, dramas, movies, cute kids, cats, ghost??
And how many of us actually search and browse through Islamic-related and other beneficial videos?

How many of us are up to date about the entertainment world?
How many of us are up to date about our brothers and sisters out there?

We would usually entertain ourselves with worldly matters and tend to forget about things that matter the most.
"Ordinary people fill their heads with all kinds of rubbish. That makes it hard to get to the stuff that matters." - Sherlocks
We should aim to be extra-ordinary people, not to this world, but to Allah.
We should aim to be so in order to be closer to Him, to gain His blessings.

How much time do we really have left in this world? We won't live forever and yet, we still choose these 'chocolate knowledge' over the 'salad'.
It's not wrong, but don't let the 'chocolate knowledge' consume your time or make you forget about the 'salad'.

This is to first and foremost remind and awaken me.
"This world is a prison for the believers and a paradise for the non-believers."(HR Muslim)

So let us make the wise choice and have a healthy dessert.
The spread is there, the choice is yours.


Allahua'laam.
Assalaamualaikum.

Layakkah aku?

بسم الله الرحمن الرحيم 


Pertemuan kita ku dambakan
lama sudah ku menanti...
Dapatkah mata kami bertentangan?
Ah, layakkah diri ini?

Senyumanmu mampu menyinari diriku,
sekaligus menyirnakan kesedihan.
Peristiwa indah yang bakal berlaku
dapatkah kelak aku saksikan?

Syafaatmu yang bakal menyelamatkan
ummatmu sepanjang zaman.
Apakah aku di antara golongan
yang akan menerima bantuan?

Layakkah diriku untuk bersamamu
melangkah masuk ke syurga?
Ya Allah, sampaikan salam rinduku
kepada RasulMu di sana.


Derhaka di dalam Ketaatan

بسم الله الرحمن الرحيم


Kata nasihat yang kau berikan,
janganlah dikau harapkan pujian.
Sembahyang yang akan dikau dirikan,
janganlah dikau sengaja lewatkan.

Kau membaca kitab suciNya,
namun untuk apa sahaja niatnya?
Kau bangkit di kala mereka lena,
namun apa tujuanmu sebenarnya?

Adakah dilakukan kerana Tuhan?
Atau kepada semua kau ingin tunjukkan?
Apakah niat di hati ikhlas suci?
Atau ada terselit riak di sanubari?

Walaupun amal baik yang kau lakukan,
namun hatimu tidak sehalatujuan.
Walau taat yang dikau niatkan,
namun derhaka yang kau lakukan.

Wahai sang hati,
hentilah menipu diri.
Jadikanlah setiap niat ikhlas untuk Ilahi.
Wahai sang diri,
janganlah derhaka.
Taatlah kepadaNya dengan hati yang mulia.



Semoga dijauhkan..
Mari muhasabah bersama dan perbetulkan niat kita, insyaAllah.
Allahua'laam
Assalaamu'alaikum wr.

Tips: Kalau Jumpa Monyet

بسم الله الرحمن الرحيم 
Assalaamu'alaikum Wr Wb.


Hari ini, Qur ingin kongsi sedikit tips kehidupan.
Tempoh hari, Qur telah menghadiri Kem Sirah yang dianjurkan oleh madrasah Qur untuk pelajar menengah 1 & 2.. Qur jadi faci bersama 4 orang lagi.

Antara tugas kami adalah untuk jaga station untuk satu race ni. Race tu terletak di Telok Blangah Hill Park. Tempat tu memang macam hutan..lebih kurang macam forest walk kot.
Jadi banyaklah pokok-pokok, burung-burung, semut-semut dan juga monyet-monyet liar.



Nak dipendekkan cerita, Qur dikejar monyet. ^_^
Mak pernah beritahu Qur, kalau jumpa monyet, jangan tunjuk dengan jari.
Masa Qur nampak monyet tu, dia masih jauh lagi. Qur pun kata: "Eh,monyet!"
Kawan Qur yang bersama Qur tak nampak.. jadi Qur pun tunjukkan dengan senang hatinya.."Tu dekat sana tuuuu..."

Mak pesan juga, jangan tenung mata monyet tu. Dia akan anggap kita cari gaduh dengan dia.
Malangnya, Qur tak pakai specs hari tu.. Mungkin masa Qur pandang monyet tu, Qur tertenung mata dia kot... (Peringatan untuk Qur: kalau masuk hutan, sila pakai specs. Terima kasih.)

Satu lagi mak pernah pesan, kalau jumpa monyet, jangan tunjuk gigi.
Qur ingat lagi masa tu Qur tanya mak: "kalau kita tak boleh control nak tersengih, macam mana?hehe"
Dan ternyata, hari tu, Qur tersengih...entah kenapa suka sangat nampak monyet tu..macam jumpa kawan lama pula.. =_='

Dan mungkin juga sebab dah biasa nampak monyet di UIA, Qur berani untuk dekat dengan monyet tu (pada awalnya lah..). Tiba-tiba monyet tu (ada 4 ekor) datang makin dekat.. jeng jeng jeng

Qur tak terfikir nak lari sebenarnya..tapi ada salah seorang faci lelaki tu dah buka langkah seribu.
Adik-adik yang ada waktu tu pun ada yang dah ikut selamatkan diri. Maka oleh itu, Qur pun ikut sekali.hehe
Tapi mujur juga Qur ikut lari..sebab Qur yang tunjuk dekat monyet tu.. Mujur juga seekor monyet je yang kejar..tapi seram lah juga. hehe

Jauh juga monyet tu kejar..kesian semua termengah-mengah macam nak semput. Syukur Alhamdulillah tak apa-apa. :)
Jadi, kot kot ada antara pembaca yang mungkin akan ke tempat yang ada monyet liar, sila ingat tips ini, inysaAllah. Tak silap mak dapat tips ni dari Animal Planet kot..atau mungkin National Geographic Channel...atau mungkin juga Discovery Channel... Allahua'laam..hehe

Kalau nak baca, ada di sini insyaAllah.

Sekian untuk kali ini.
Selamat menjalani hidup di dunia yang sementara ini dan selamat beramal pada bulan Rejab. :)
Assalaamu'alaikum.