Belittling the "little" one

Assalaamu'alaykum wr. wb.

During the weekends, my family- along with other relatives went "balik kampung" to visit our second cousins in Malaysia. Most of them are still residing in the old village in the south of Malaysia.

My father has always brought us there ever since we were young. Even though we didn't know whose house it was, who this person was, why we were there, we tagged along- no questions asked. We did enjoy the kampung environment: the fresh air, the clucking hens, the abounding cats. It was always a nice experience albeit the occasional (or rather frequent) mosquito attacks.


This time however, I wasn't one of the young children, running around breaking fresh-laid eggs (yes, that happened before much to my remorse). I was one of the "middle" generation. There are younger cousins who came along this time.

"Whose house is this? Who is this person?" 

"Oh, this is our grand-uncle" 

"Why are we here?"

"Well, just visiting... talk to them... catching up."

"But why must we be here? Can't they just Skype?"

At first my adult self scoffed at that last question. Ah, this young child is so unaware of things, I thought. But that's just it: he's merely a young person, who has been brought up in a modern, tech-savvy environment, and have not been exposed to the rural life. There's no point ridiculing a person for not knowing or understanding.

Belittling does not help anybody. You can either educate them, or just keep it to yourself.
Your scornful remarks will only hurt them, and shut them down from wanting to know more.
On the other hand, informing them of what they know now, will increase their thirst for knowledge, and their trust towards you. Perhaps in another time, when they don't understand something, they'll look for you for answers.




This, I need to remind myself.
May Allah increase us in knowledge, and make us among the knowledgable, insha Allah.

Allahua'laam.

[Tutorial] Lagu dalam Blog

بسم الله الرحمن الرحيم 
Assalaamu'alaikum wr. wb.

InshaAllah hari ni kita akan belajar cara untuk memasak daging goreng- eh, silap. Cara untuk meletak lagu dalam Blogger. ^_^


1) Pergi ke http://scmplayer.net/



 2) Ikut arahan yang ada di website itu:

Pertama sekali, pilih style/warna player. Untuk tutorial ni, saya pilih yang Pink.
Kalau dah, tekan NEXT.

Psst, kalau nak yang comel sikit, boleh klik link "4000+ Custom Skins" tu. ;)


 3) Pilih lagu dari Youtube dan copy URL video tu: 

Pilihan video sekadar contoh. :3


4) Pergi balik ke SCMPlayer.net tadi. Paste URL Tadi di bahagian Song URL.
(Nampak tak player warna pink di atas tu? Itulah preview player anda nanti. :) )

Ok, dah? Tekan NEXT.




5) Sekarang boleh adjust sikit player tu ikut kemahuan anda.

Autoplay: Lagu akan main sebaik saja blog dibuka (tak perlu tekan Play) 
Shuffle Playback: Kalau ada lebih dari 1 lagu, lagu-lagu tu akan bermain tak ikut urutan. 
Default Volume: Kalau anda pilih autoplay tadi, kurangkanlah Default Volume ni. Takut terkejut pula pengunjung blog nanti. :3 
Repeat: Kalau rasa lagu sedap/best, bolehlah letak repeat. 
Placement of Player Bar: Sama ada di atas (macam dalam tutorial ni) atau di bawah (macam di blog ini). 
Show Playlist by Default: Kalau ada lebih dari 1 lagu, playlist akan muncul secara automatic di blog anda. Kalau nak nampak kemas, tak perlulah tick kotak ni. :)

Dan macam biasa, kalau dah, tekan NEXT.



6) Select All (ctrl+a) code yang diberi, dan Copy (ctrl+c). Pastikan dah copy betul-betul ye. :)



7) Sekarang pergi ke homepage Blogger anda. Klik TEMPLATE.



8) Kemudian klik EDIT HTML.



9) Ok, sekarang anda akan nampak satu kotak besar yang penuh dengan html. 

Jangan panic, tenang-tenang je, dan ikutlah arahan seperti di dalam gambar tu. ^_^
(Pastikan anda klik mouse satu kali dalam kotak html tu. Kalau tak, Search Box yang keluar nanti untuk browser, bukan untuk kotak html tu).



10)  Tenang-tenang dan ikut arahan~ ^_^



11) Ok, ingat tak code SCMPlayer yang kita copy tadi, inilah masa untuk paste.

Sediakan sedikit ruang di atas "</body>" (tekan Enter), dan paste code SCMPlayer.
Dah, biarkan. Jangan ganggu apa-apa lagi ye.
Ok, boleh tekan Save Template. :)

InshaAllah, player akan muncul di blog anda lepas tu~ ^_^

Semoga membantu dan bermanfaat, inshaAllah.
Kalau nak tanya atau request tutorial lain, bolehlah bagitau ye. InshaAllah saya akan usahakan semampunya. :)

Assalaamu'alaikum.

Dakwah Pakcik Teksi

بسم الله الرحمن الرحيم 
Assalaamu'alaikum Wr. Wb 

Jarang dapat pemandu teksi melayu Islam di Singapura.
Semalam jumpa seorang.
Dia ajukan soalan cepumas:

"Adik pernah terfikir tak, kenapa umat Islam sekarang macam ni. Senang bergaduh antara satu sama lain, senang kalah, senang ditindas.. Pernah tak fikir?" 

Pernah ditanya soalan yang sama sebelum ni.
Tapi kali ni saya pilih untuk berdiam.
Teringin nak tau apa yang nak disampaikan sebenarnya.
Apakah konteks yang dimaksudkan.

"Sebab umat Islam sekarang rasa cukup dengan keadaan Islam dia."

Jawapan déjà vu.

"Orang Islam sekarang rasa cukup dengan solat, puasa. Tak ada rasa keinginan nak belajar dan faham tentang Islam lagi."

Saya angguk-angguk di passenger seat.
Tak pasti kalau pakcik nampak atau tak.



Pernah ada seorang sahabat tanyakan soalan yang sama.
Dan jawapannya juga sama: orang Islam zaman ini rasa cukup dengan ibadah yang dia buat.

Tapi soalannya, betul ke cukup?
Solat 5 waktu kita tu, apa kualitinya? Diterima atau tidak?
Tak ada rasa keperluan untuk cukupkan dengan solat rawatib? Mengaji? Berzikir?

Ilmu kita tentang Islam, cukupkah?
Apa yang asatizah ajar di sekolah dulu, setakat itu sahajakah kita nak jadikan bekalan dan panduan sepanjang hidup?
Tak rasa teringin belajar lebih lagi tenang fiqah, sejarah Islam, aqidah?
Tak rasa ingin faham Islam yang menjadi cara hidup kita?

Soalan macam ni selalunya ditolak ke tepi.
Kita takut nak fikir banyak sangat isu ni.

Kenapa? Sebab kita sendiri sebenarnya tahu jawapannya.
Dan sebab kita rasa cukup dengan apa yang kita ada.



"Nak belok mana ni?" Tiba-tiba pakcik teksi bersuara.
Dah sampai rupanya.

Selepas membuat bayaran, dan ambil beg dari bonet, pakcik beri salam.
"Pakcik doakan awak cepat dapat jodoh ye."

Eh, tetiba je pakcik ni. :3

Allahua'laam,
Assalaamu'alaikum.